Početna / Vijesti / Predsjednički izbori 11. siječnja: “To je kršenje ustavnih i zakonskih rokova!”

Predsjednički izbori 11. siječnja: “To je kršenje ustavnih i zakonskih rokova!”

‘Izbore je moguće raspisati samo na dva termina. Prvi krug izbora ili 21.12. ili 28. 12., a drugi krug ili 4.1. ili 11.1.2015.’

izbori_glasanje_listic

Prvi krug predsjedničkih izbora bit će 11. siječnja 2015. Tu bi odluku Vlada trebala i službeno potvrditi u iduća dva tjedna.

Izbore, a da oni budu u skladu sa zakonom i Ustavom, moguće je raspisati samo na dva termina. Prvi krug izbora ili 21.12. ili 28. 12., a drugi krug ili 4.1. ili 11.1.2015. Sve drugo predstavlja kršenje ustavnih i zakonskih rokova, tvrdi za HRT politički analitičar Davor Gjenero.

Podsjetimo, prema Članku 3. Zakona o izboru predsjednika RH – ‘Izbore za predsjednika Republike Hrvatske raspisuje Vlada Republike Hrvatske u roku koji omogućava da se oni obave najmanje 30 dana, a najviše 60 dana prije isteka mandata. (…)’

Premijer Zoran Milanović u Sinju je komentirao vijest da bi se predsjednički izbori mogli održati 11. siječnja. Rekao je da se o datumu još nije razgovaralo, ali kada bi se izbori i održali 11. siječnja, ustavni rok ne bi bio probijen. Prema njegovu tumačenju, to je u ovom trenutku sporedno pitanje. ‘Hoće li to biti 11. siječnja, 4. siječnja ili 28. prosinca, tako je svejedno’, dodao je.

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je u Vukovaru kako je njemu potpuno svejedno koji će biti datum predsjedničkih izbora, a da odluku o ustavnosti ili neustavnosti datuma prepušta Ustavnom sudu i Državnom izbornom povjerenstvu.

Predsjednički kandidat Milan Kujundžić izjavio je da je mogući rok za prvi krug predsjedničkih izbora 11. siječnja 2015. neustavan, te će, ako Vlada raspiše izbore na taj datum, podnijet Ustavnu tužbu i zatražiti ustavnost Vladine odluke o izborima na taj datum.

– Ako Vlada raspiše izbore s prvim krugom 11. siječnja 2015., bit će to najgora povreda Zakona i Ustava od stvaranja Republike Hrvatske. Osobno, kao i hrvatska javnost očekujem i zahtijevam od premijera Zoran Milanovića da ne popusti pritiscima te da odustane od ovakve odluke koja neće baciti sjenu samo na predsjedničke izbore, već i na ukupnu ocjenu demokracije u Hrvata, istaknuo je Kujundžić na konferenciji za novinare. Naglasivši kako predsjednički izbori moraju biti u skladu s zakonom, Kujundžić je rekao da 4. siječanj 2015. može biti najkasniji rok za prvi krug izbora.

Izvor: politikaplus.com

Ostavite komentar

comments