Početna / Vijesti / Predsjednički izbori održat će se 28. prosinca

Predsjednički izbori održat će se 28. prosinca

Doznajemo da se premijer Zoran Milanović odlučio za 28. prosinca kako bi izbjegao bilo kakve daljnje rasprave oko datuma izbora.

Izbori

Predsjednički izbori bit će održani u nedjelju 28. prosinca, a eventualni drugi krug bit će 11. siječnja.

Iako se upravo 11. siječnja spominjao kao najvjerojatniji datum prvog kruga izbora, doznajemo da je premijer Zoran Milanović odlučio da će to biti 28. prosinca kako bi izbjegao bilo kakve daljnje rasprave oko datuma izbora. Točnije, žele se izbjeći mogući problemi ako bi netko od kandidata dovodio u pitanje ustavnost predsjedničkih izbora.

Prema Ustavu, “izbor predsjednika Republike obavlja se najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata”.

– Predsjednik Ivo Josipović je cijelo vrijeme govorio da mu odgovara svaki datum izbora i da odluku o datumu predsjedničkih izbora ionako donosi Vlada. Nikada nisu bile utemeljene špekulacije da je Ivo Josipović zagovarao 11. siječnja kao datum prvog kruga izbora – kaže Mladenka Šarić, glasnogovornica Josipovićeve kampanje.

U stožeru HDZ-ove kandidatkinje  Kolinde Grabar Kitarović ravnodušni su na Vladinu odluku da prvi krug predsjedničkih izbora bude 28. prosinca.

– Uvijek smo govorili, bez obzira kada budu izbori pobijedit će Kolinda Grabar Kitarović – rekao nam je Mladen Pavić, glasnogovornik kampanje Kolinde Grabar Kitarović.

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments