Početna / Vijesti / Predsjednički izbori: U ponoć počela izborna šutnja

Predsjednički izbori: U ponoć počela izborna šutnja

SUBOTA i nedjelja dani su izborne šutnje za predsjedničke izbore, 28. prosinca, na kojima će birači odlučivati tko će od četvero kandidata idućih pet godina biti na čelu države. Za to vrijeme ne smiju se objavljivati ni fotografije, izjave ili intervjui kandidata, navoditi njihove izjave ili pisana djela.

Izbori

 

Izborna šutnja počinje s prvim minutama subote, 27. prosinca, a završava u nedjelju, 28. prosinca u 19 sati. Sve što su željeli poručiti javnosti kandidati su poručili u proteklih 18 dana, koliko je službeno trajala predsjednička kampanja.

Izborna šutnja vrijeme je u kojem je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i neslužbenih rezultata izbora.

Šutnja i na društvenim mrežama

Za to vrijeme ne smiju se objavljivati ni fotografije, izjave ili intervjui kandidata, navoditi njihove izjave ili pisana djela.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), ključno izborno tijelo, pozvalo je sve izborne sudionike da u tom razdoblju ne šalju promidžbene SMS-ove ili e-mailove, da ne distribuiraju letke.

Izborni su sudionici pozvani da izbornu šutnju poštuju i na društvenim mrežama.

Nedavnim izmjenama Zakona o izboru predsjednika Republike određeno je da šutnja i na tim izborima završava u 19 sati, pa se neće morati čekati ponoć da bi DIP objavio svoje rezultate.

Već od 20 sati na DIP-ovim internetskim stranicama bit će dostupni podaci o prvim nepotpunim i privremenim rezultatima koji će se neprestano ažurirati.

Drugi krug za 14 dana

Za naklonost birača u nedjelju se bore aktualni predsjednik Ivo Josipović, pravnik i glazbenik (SDP); Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) bivša ministrica i diplomatkinja; ugledni liječnik Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid) politički aktivist i najmlađi predsjednički kandidat u povijesti.

Pravo biranja na šestim predsjedničkim izborima od stjecanja neovisnosti ima nešto manje od 3,8 milijuna birača.

Predsjednik države bira se većinom glasova svih izašlih birača (50 posto plus jedan glas), a ako nitko od četvero kandidata ne dobije takvu većinu, izbori će se ponoviti za 14 dana, dakle 11. siječnja. U drugi će krug, u tom slučaju, dvoje kandidata koji u prvom dobiju najviše glasova.

Izvor: index.hr/Hina

Ostavite komentar

comments