Početna / Vijesti / Predsjednički kandidati o Afganistanu

Predsjednički kandidati o Afganistanu

vojnici-hrvojska-afgSvi predsjednički kandidati svjesni su obveza koje je Hrvatska preuzela ulaskom u NATO, no nisu za povećanje broja hrvatskih vojnika u Afganistanu.

Kako će RH odgovoriti na zahtjev NATO-a?

Ivo Josipović smatra da bi za povećanje broja vojnika trebali postojati jaki razlozi, a Vesna Pusić kako je veći broj vojnika u ovom trenutku nemoguće uzdržavati.

Tri uvjeta za povećanje broja naših vojnika u Afganistanu ima Andrija Hebrang – da to budu dragovoljci, drugo – da budu vrhunski obučeni i treće – da imaju vrhunsku tehniku zaštite da se rizik smanji na najmanju moguću mjeru.

Milan Bandić smatra da je to dovoljan broj vojnika, a za povećanje bi se morali ispuniti neki čudni uvjeti – povećati broj sukladno povećanju veličine zemlje i GDP-a Hrvatske.

Znam da postoji rizik, ali vojnik mora preuzeti rizik i bolje da se hrvatska sloboda brani diljem svijeta nego na našem teritoriju, smatra Nadan Vidošević.

Vesna Škare Ožbolt pak kaže kako Hrvatska treba biti subjekt u svijetu i treba slati ne samo svoje vojnike, već i svoje mirotvorce.

Miroslav Tuđman smatra kako u novonastaloj situaciji hrvatski kontingent treba ostati na zadaćama na kojima je dosada radio.

S druge strane, Damir Kajin već četiri godine u Saboru glasuje protiv slanja naših postrojba u Afganistan. Sve vojnike pozvati i opozvati. Treba ih vratiti kući u najkraćem mogućem roku. Bolje da mi njih vratimo danas nego što će se sutra neki od njih vraćati u limenim kovčezima. I Josip Jurčević misli da Hrvatska nema nikakvih razloga ni civilizacijskih ni moralnih sudjelovati u jednom tako problematičnom ratu kao što je Afganistan.

To je jedan rat koji se ne može dobiti i mislim da tu nije mjesto za hrvatske vojnike i časnike, smatra Boris Mikšić. I predsjednički kandidat Slavko Vukšić oštro je protiv slanja naših vojnika.

Izvor: HRT

Ostavite komentar

comments