Početna / Vijesti / Predsjednički kandidati potrošili 27 milijuna kuna

Predsjednički kandidati potrošili 27 milijuna kuna

kandidatiDevetero kandidata čija su prijevremena financijska izvješća stigla do jučer navečer u Državno izborno povjerenstvo prijavila su ukupno 23 milijuna kuna. Izvori financiranja su uobičajeni.

Oko 7,5 milijuna kuna u svoje su kandidate uložile političke stranke, oko četiri milijuna kuna kandidati su uložili vlastitog novca, dok je oko 10 milijuna kuna prikupljeno donacijama građana i tvrtki.

Iz stožera Milana Bandića doznajemo da je izvješće poslano poštom pa zato danas nije bilo zaprimljeno, te da su prikupili 3,9 milijuna kuna. Večeras su zaprimljena izvješća Vesne Škare Ožbolt i Miroslava Tuđmana, koji su prijavili po milijun kuna. Tuđman je prijavio da su mu pomogla 42 donatora iz Hrvatske 10 iz SAD-a, 11 iz Kanade i jedan iz Australije.

Najveći pojedinačni donator je poznati poduzetnik Jako Andabak, koji je u kampanju Dragana Primorca uložio dva milijuna kuna. Najveći je donator među tvrtkama Dioki, koji je u kampanju D. Primorca i SDP-ova kandidata Ive Josipovića uložio ukupno 400.000 kuna.

To ne bi bilo posebno zanimljivo da Robert Ježić, vlasnik tvrtke, nije član HDZ-a. U kampanju svoga stranačkog kandidata Andrije Hebranga, međutim, nije uložio ni lipe. Hebrangov proračun sastoji se isključivo od stranačkog novca, čime je on jedini kandidat bez donatora.

Donatori bez identiteta

Josipović je prijavio da je u kampanju uložio 718.000 kuna vlastitog novca dobivenog kreditom. Riječ je o kreditu po minusu na tekućem računu kojim je odobren SDP-ovu kandidatu. Josipović ima puno malih donacija, od 100 do 500 kuna, i samo nekoliko velikih. Najveća pojedinačna donacija njegovoj kampanji iznosi 76.000 kuna.

Za razliku od ostalih, u izvješću Nadana Vidoševića navedeni su samo iznosi donacija, ali ne i identitet donatora. Time se Vidošević izlaže riziku da birači zaključe kako želi nešto skriti. U njegovu stožeru kažu da im Dioki, odnosno Ježić, nije dao prilog, ali da će se radovati ako štogod stigne u nastavku kampanje. Vidošević je prijavio da donacije u stvarima i uslugama vrijedne 408.000 kuna. Od neimenovanih je tvrtki, tako, dobio hrane i pića za 70.000 kuna.

Za Primorčevu je kampanju pristigla 21 donacija, a većina iznosa daleko je od simbolike. Tako mu je sedam donatora dalo, primjerice, po 90.000 kuna. Gleda li se zbrojeno, najveći privatni donatori u kampanji Vesne Pusić su ona i njezin suprug Jurgis Oniunas, koji su dali po 72.400 kuna. HNS ju je financirao sa 864.110 kuna.

Moralić pomaže Kajina

Među tvrtkama koje su pomagale kandidatima i više puta pojavljuje se i Visoka poslovna škola Libertas iz Zagreba. Donirala je Draganu Primorcu 246.000 kuna, a Vesni Pusić i Ivi Josipoviću 50.000 kuna. Među uistinu simboličnim donacijama koje je prikupio Damir Kajin kao najveći donator ističe se poznati vinar Enver Moralić. Priložio mu je 10.000 kuna.

Izvor: Vecernji.hr

Ostavite komentar

comments