Početna / Vijesti / Predsjednički kandidati protiv miješanja u BiH

Predsjednički kandidati protiv miješanja u BiH

navijaciNitko od favorita u aktualnoj predsjedničkoj utrci ne smatra da bi hrvatske vlasti trebale na bilo koji način reagirati na posljednja događanja i rast napetosti u BiH nakon navijačkih sukoba i ubojstva navijača “Sarajeva” 24-godišnjeg Vedrana Puljića.

“Nemamo potpune informacije i svaka reakcija mogla bi biti shvaćena kao dolijevanje ulja na vatru”, kaže predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang. Jednako promišljaju i SDP-ov Ivo Josipović te nezavisni Nadan Vidošević, koji događaje u Hercegovini i Sarajevu očito ne smatra pukim navijačkim nasiljem. “Ne mogu se oteti dojmu da netko ponovo ne želi mir toj napaćenoj zemlji. Jednostavno se ne smije dopustiti da ponovno nabujaju međunacionalne tenzije”, poručuje Vidošević, ali na pitanje o tome kako bi Hrvatska trebala reagirati, odgovara da “moramo sačuvati načelni stav da je BiH domovina triju ravnopravnih naroda”.

I Hebrang i Vidošević smatraju da Daytonski sporazum više nije dobar okvir za funkcioniranje BiH, ali je podloga za razgovor o njezinoj budućnosti. Hrvatska, međutim, smatraju i Josipović, i Hebrang, i Vidošević, ne treba imati inicijativu u razgovorima o budućnosti BiH jer je isključivo pravo njezinih državljana da odluče o svojoj sudbini.

“Inicijativa za osnivanjem trećeg entiteta ili bilo koje drugo rješenje treba doći od Hrvata u BiH, koji se s ostalim narodima moraju dogovarati o budućem uređenju svoje države. Hrvatska bi, međutim, trebala aktivnije lobirati da se takvo rješenje onda ostvari”, smatra Hebrang. “Hrvatska, kao i druge potpisnice Daytonskog sporazuma, može dati konstruktivni doprinos, ali na načelu cjelovitosti BiH i već spomenutog načela ravnopravnosti i konstitutivnosti triju naroda. Put prema EU-u je najbolji okvir za vođenje bilateralne politike Hrvatske i BiH”, objašnjava Vidošević.

Josipović smatra pak da se Hrvatska treba držati po strani i pustiti tri konstitutivna naroda da sami urede svoje odnose. “Ne bih se miješao u odnose u BiH, a smatram da to ne bi trebale činiti ni hrvatske vlasti. Tri konstitutivna naroda trebaju sama odlučiti o modelu suživota, naravno na načelima ravnopravnosti”, kaže Josipović. (N. B./ D. C.)

Izvor: glasistre.hr

Ostavite komentar

comments