Početna / Vijesti / Predsjednički kandidati: Smanjite broj državnih službenika i općina, ali ne preko noći

Predsjednički kandidati: Smanjite broj državnih službenika i općina, ali ne preko noći

kandidatiNa predstavljanju ovogodišnjeg proračuna u Saboru, ministar financija Ivan Šuker i premijerka Jadranka Kosor ponovili su mantru kako je proračun teško srezati zbog toga što je 87 posto proračuna unaprijed zadano. Dobar dio toga otpada na plaće i prava državnih službenika za koje mnogi političari kažu kako bi se njihov broj trebao smanjiti, no taj potez, kada dođu na vlast, vrlo teško naprave.

Proračun je svake godine lakši za milijune kuna i zbog velikog broja gradova i općina koji nisu ekonomski održivi pa im tada država mora financijski pomagati. Iako je premijerka Jadranka Kosor još u studenom najavljivala kako je smanjivanja broja gradova i općina prioritet Vlade, da bi prije dva tjedna rekla odustala od toga zbog političkih pritisaka. Upitali smo predsjedničke kandidate hoće li oni “puhati za vrat” Vladi oko ova dva strukturna problema koja svake godine pritišću državni proračun, a nitko nema hrabrosti uhvatiti se sa njima.

“Nitko ne smije ostati na cesti”

Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović smatra kako je danas Hrvatska samo formalno decentralizirana zemlja, jer je previše općina koje jedino mogu plaćati troškove za “načelnika, tajnicu i fikus”. Dodaje kako treba obaviti i fiskalnu decentralizaciju države, jer 92 posto prihoda kontrolira centralna država.

“Jasno je da treba izraditi projekt nove mreže lokalne samouprave, mreže koja će osigurati funkcionalnost, prebacivanje mnogih nadležnosti na lokalnu razinu, ali i decentralizaciju sredstava koja će omogućiti stvarnu decentralizaciju i lokalnu samoupravu”, tvrdi za Index Ivo Josipović te dodaje kako lokalne jedinice treba presložiti tako da imaju dovoljno prihoda.

Josipović je izrazio rezerviran stav oko otpuštanja državnih službenika te tvrdi kako si Hrvatska ne može dopustiti masovna otpuštanja državnih službenika te onih koji rade u lokalnoj samoupravi. “Bez obzira na reforme i smanjenje broja jedinica lokalne samouprave, nitko ne smije ostati nezbrinut. Ljudima treba osigurati mjesto u reorganiziranoj upravi ili drugo radno mjesto. Nitko ne smije ostati na cesti”, zaključuje predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović.

“Država mora smršavjeti”

Josipovićev bivši stranački kolega, a sada nezavisni predsjednički kandidat Milan Bandić, smatra kako dobar dio javnog duga dolazi iz preskupe i neefikasne države. “Država mora ‘smršavjeti’ da bi gospodarstvo moglo disati, da bi radna mjesta postala sigurna i da građanima ostane više novaca u džepu”, tvrdi Bandić te dodaje kako bi predratna brojka od 102 općine bila optimalna za Hrvatsku.

Zagrebački gradonačelnik smatra kako bi se takvom reorganizacijom smanjila birokracija te privukao veći broj ulagača. Konkretan odgovor na pitanje o smanjivanju broja radnika od Bandića nismo dobili.

“Broj gradova i općina nije prevelik”

Nezavisni predsjednički kandidat Nadan Vidošević bi smanjivao broj državnih službenika, ali bi to ostavio za neko dugoročno razdoblje. “Broj državnih službenika dugoročno je potrebno smanjiti, ali ne preko noći jer bi to izazvalo niz negativnih posljedica”, tvrdi za Index Nadan Vidošević.

Za razliku od većine kandidata Vidošević ne bi smanjivao broj gradova i općina. “Što se tiče broja općina i gradova, smatram da njihov broj nije prevelik ali da je s njima potrebno upravljati racionalnije i učinkovitije”, zaključio je Nadan Vidošević.

“Treba smanjiti broj državnih službenika, ali ne preko noći”

Sličan stav njegovom oko broja radnika u državnim službama ima i predsjednički kandidat IDS-a Damir Kajin. On tvrdi kako treba smanjiti broj državnih službenika, zastupnika, radnika u javnim i komunalnim službama, “ali ne preko noći”. “Treba smanjiti i broj općina, ali uz kriterij da se ne mogu autonomno financirati”, tvrdi IDS-ov predsjednički kandidat, ali smatra kako je to drugorazredno političko pitanje.

“Sve su vlade u državnu upravu uhljebljivale stranačko članstvo”

Nezavisni kandidat Miroslav Tuđman tvrdi kako nije dobro smanjivati broj općina i gradova. “Tada bi o sudbini sadašnjih gradova i općina te njihova stanovništva odlučivao netko drugi i izvan njihova mjesta”, kaže Miroslav Tuđman te dodaje kako bi se problem troškova trebao riješiti uređenjem financiranja mjesne uprave na dragovoljnoj razini.

Vrlo oprezno prilazi i temi smanjivanja broja državnih dužnosnika, no tvrdi kako državnu upravu treba racionalizirati. “Zadnjih se desetak godina stalno govorilo o osuvremenjivanju državne uprave, a sve su vlade, osim čišćenja politički nepoćudnih kadrova, u državnu upravu uhljebljivale stranačko članstvo”, zaključio je Miroslav Tuđman.

“Državnih službenika je 30 posto viška”

Najizravnija u svome odgovoru na naša pitanja bila je nezavisna predsjednička kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt koja tvrdi kako treba smanjivati broj državnih službenika, jer je procjena da ih je čak 30 posto višak. Dodaje i kako smatra da treba smanjiti broj općina i gradova.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments