Početna / Vijesti / Predsjednički kandidati sučelili se na Hrvatskom radiju

Predsjednički kandidati sučelili se na Hrvatskom radiju

Predsjednički kandidati Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović sučelili su se na Prvom programu Hrvatskog radija. Debatu je vodio Mislav Togonal.

Foto: ivojosipovicprh

Foto: ivojosipovicprh

Navečer će se kandidati sučeliti se na HTV-u (HTV1 i HTV4) u 20 sati. Demantirajući napise u medijima, Kolinda Grabar Kitarović je najavila kako će doći na TV sučeljavanje.

Njemačka ili Velika Britanija …

Na pitanje koja je država važniji strateški partner Hrvatskoj Njemačka ili Velika Britanija, Grabar Kitarović se odlučila za Njemačku. Isto je ponovio i Josipović. Smatraju kako se partneri ne smiju ‘dijeliti’ na takav način. Sa svakom zemljom surađujemo na poseban način. Josipović je dodao kako treba pojačati ‘suradnju’ s hrvatskom dijasporom u Njemačkoj. Grabar Kitarović je dodala kako je ‘lex Perković’ doveo do nepotrebnog sukoba s Njemačkom. Josipović je to demantirao. Nisu narušeni odnosi s Njemačkom, a napisi o tome u medijima su dolazili iz Hrvatske, kazao je.

Kandidature i marionete …

‘Kolinda Grabar Kitarović je kandidat Tomislava Karamarka i Milijana Brkića, a ja sam prošao unutarstranačke izbore’, poručio je Josipović, na što mu je Grabar Kitarović odgovorilia kako njena kandidatura nije programirana iz SAD-a ta kako ‘nije ničija marioneta – ima povjerenje stranke i građana što je dokazala u prvom krugu izbora’.

Čija je vlada nesposobnija …

Na ‘napad’ Grabar Kitarović kako Vlada Zorana Milanovića nije sposobna, Josipović je odgovorio kako je Vlada naslijedila uništeno gospodarstvo i kako su se u ovom mandatu kumulirali svi raniji problemi. ‘Vraćanje u prošlost neće vam pomoći da izbrišete činjenicu da živimo loše u čemu ste i vi gospodine Josipoviću krivi’, kazala je Grabar Kitarović.

Evakuacija iz labirinta …

‘Vi ste prošlost koja želi biti budućnost’, odgovorio je Josipović, na što mu je protukandidatkinja odgovorila kako je ona ‘sadašnjost s respektabilnom karijerom i snagom za pokretanje promjena’. Josipović ju je upitao ‘s kojim programom – popisom želja?‘. Odgovorila je kako ima mnoge mjere u svojem programu. Mjere koje vi predlažete nisu gašenje požara – nego planiranje evakuacije, poručila je Josipoviću Grabar Kitarović. ‘Evakuacije iz labirinta koji je ostao nakon Vlade Ive Sanadera’, odgovorio je Josipović.

Obvezni vojni rok …

Ivo Josipović je kazao kako je protiv obvezne vojne obuke. ‘Gradimo čvrsti profesionalizam, a imamo i pričuvu’, dodao je. S tim se ne slaže Kolinda Grabar Kitarović. ‘Predlažem sustav dimovinske sigurnosti. Moramo se pripremiti za razne prijetnje, stanovništvo mora biti obučemo – svojevrsna Teritorijalna obrana, kazala je te dodala kako je za uvođenje jednomjesečnog obveznog vojnog roka uz simboličnu nadoknadu. ‘Kratkotrajni vojni rok bi bi bio beskoristan eksperiment’, odgovorio je Josipović.

Branitelji, interesi, ‘građanski rat’…

Branitelji koji prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja u Savskoj imaju pravo prosvjedovati – traže poštovanje i dignitet Domovinskog rata koji su neki počeli nazivati građanskim ratom. Bila bi arbitar u pregovaračkom procesu i svakoga bi dana bila kod branitelja, kazala je Grabar Kitarović. Josipović smatra kako branitelji koji prosvjeduju u šatoru postupaju protivno svojim interesima. Trebali bi sjesti i svoje eventualne probleme riješiti u razgovoru s Ministarstvom. No, oni imaju i političke zahtjeve – tu ne mogu tražiti solidarnost, dodao je.

Ćirilica …

S tim u vezi Grabar Kitarović je kazala kako nije protiv ćirilićnih ploča, ali ne i njihovog nasilnog postavljanja. ‘Vukovar je specifičan i treba poštivati osjećaje Vukovaraca’ – kazala je Grabar Kitarović. Josipović joj je odgovorio kako je HDZ u narušavanju odnosa dao ogroman doprinos. Smatra da ‘branitelji trebaju staviti prvu ploču u Vukovaru’.

Emisiju “Poligraf” možete preslušati OVDJE.

Autor: HRT

Izvor: hrt.hr

Ostavite komentar

comments