Početna / Vijesti / Predsjednički kandidati u Vukovaru: Depolitizacija je “muljanje ili pokušaj da se narod prevari”

Predsjednički kandidati u Vukovaru: Depolitizacija je “muljanje ili pokušaj da se narod prevari”

Jučer su predsjednički kandidati, s građanima, bivšim veteranima i ostalim političarima, odali počast žrtvama Vukovara u Koloni sjećanja.

Screenshot hrt.hr

Screenshot hrt.hr

Prilikom toga u javnost su preko medija i službenih društvenih mreža stizale poruke o jednakosti i važnosti ovoga dana za hrvatske heroje, naglašavajući neprestano kako ovo nije dan za politiku. Politički analitičar Davor Gjenero smatra da je protokol, suprotno očekivanjima, prošao poprilično mirno.

“Možemo biti sretni što je bilo tako, ali žalosno je ipak da smo postali zadovoljni činjenicom da u jednoj tužnoj situaciji nema grubih skandala. Kao da su svi očekivali da će imati neke koristi od toga, ali su bili svjesni da je situacija rizična i da treba ostati “na vršcima prstiju“”, kazao je.

Komentirao je i kako mu je bila zanimljiva oštra reakcija Pupovca Josipoviću.

“Njegovo kontriranje predsjedniku značilo je ili izravnanje nekih starih računa, ili možda najavu novih problema, to je sada teško procijeniti”, misli Gjenero, koji smatra da je važnije to što su danas mediji bili jako fokusirani na neke ključne kandidate, a da su druge gotovo zaobišli.

“Izgleda da su mediji apostrofirali ovo dvoje, troje relevantnih kandidata, a Rude je bio tamo i nije ništa manje važan od recimo Kujundžića, no njega kao da nitko nije primijetio. Jasno je da su oni svi morali biti prisutni i da je takva procedura, ali ipak se nije previše gledalo na one koji se i inače pristojno ponašaju”, zaključio je.

“Smiješno je kada se političar pokuša depolitizirati”

Gjenero ipak u ovome vidi pretjerivanje u ograđivanju od politike, s obzirom na to da se radi o predsjedniku.

“Smiješno je da političar i u jednom trenutku može reći da ga “ne zanima politika“. Naravno da ga zanima, kao što i hrvatske građane zanima kada ih gledaju. Svako ponašanje, prema tome, i svaka odluka postaje politička odluka”, kaže Gjenero.

Dodaje da u Hrvatskoj postoji svojevrsna povijesna konstanta u kojoj se govori o depolitizaciji, no da je svaka depolitizacija političara “muljanje ili pokušaj da se narod u tom pogledu prevari”.

Puhovski: Ostale dane sigurno neće biti tako pristojni

Žarko Puhovski smatra kako su predsjednički kandidati danas prihvatili prevladavajući ton odavanja počasti žrtvama, a ne fokusiranja na političke razmirice, i zbog toga nastojali ostati smireni.

“Ako se ovih dana i pokušalo s političkim razmiricama, danas su vidjeli kako situacija nalaže drugačije. Ipak, dali su do znanja kako ostale dane neće biti pristojni. Razna podmetanja, prepucavanja i postupci koji su se u posljednje vrijeme nametali, prije svega protiv Josipovića, samo su kratko zaustavljeni.”

Puhovski smatra da je ponašanje kandidata u ovoj fazi najutjecajnije na odluke birača.

“Sva ova javna prepucavanja samo u drugi plan stavljaju ozbiljne političke razlike, a čije bi razumijevanje pomoglo biračima da razumno glasaju”, rekao je.

Milardović: Svaka instrumentalizacija žrtava je neprimjerena!

Politolog Anđelko Milardović smatra kako se odavanje časti žrtvama iz Vukovara nikada ne bi smjelo stavljati u takav politički kontekst.

“Vukovar je igrao ulogu u puno neprimjerenih političkih djelovanja, koja su čak bila na rubu iracionalnog ponašanja. Nepotrebno ga se stavlja u krug nečijih prepucavanja, a svaka instrumentalizacija povijesti i žrtve u strateške, predizborne svrhe je krajnje neprimjerena”, smatra Milardović.

Autor: S.P.
Izvor: index.hr

Ostavite komentar

comments