Početna / Vijesti / Prvi koraci Ive Josipovića: objaviti registar branitelja i dati mirovinu svima iznad 65

Prvi koraci Ive Josipovića: objaviti registar branitelja i dati mirovinu svima iznad 65

josipovićNa osnovi onoga što je obećavao tijekom predizborne kampanje, moglo bi se pretpostaviti što bi bili prvi potezi Ive Josipovića nakon što u veljači preuzme predsjedničku ulogu od Stjepana Mesića.

1. Okupit ću svoj tim i napraviti plan poslova do preuzimanja ovlasti. Razgovarat ću s potencijalnim suradnicima te osmisliti potrebne promjene u ustroju Uredu predsjednika.

2. Na prvom radnom sastanku s premijerkom i Vladom razgovarat ću o planovima Vlade u sljedećem razdoblju i svojem programu, posebno o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

3. Tražit ću jači angažman sigurnosnih službi u suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala te jačanje u stručnom i moralnom smislu policije, sudova i DORH-a.

4. Spriječit ću da prljavi novac kupuje hrvatsku imovinu i osvaja gospodarske resurse, omogućava lažne diplome, privilegije i nezasluženo bogatstvo. Novac oduzet u kriminalu usmjerit ću u gospodarski razvoj, mirovine, škole, vrtiće, obrazovanje i socijalnu sigurnost.

5. Tražit ću da se oformi skupina stručnjaka koja će voditi predmet pred arbitražnim vijećem. (o sporazumu sa Slovenijom)

6. Stalno ću upozoravati izvršnu vlast da treba što prije krenuti u hitne i korjenite reforme u gospodarstvu.

7. Kako bi se razlikovali oni koji su radili u uredima od onih koji su nosili pušku u ruci i glavu u torbi, tražit ću otvaranje registra branitelja. Tim ljudima moramo dati počast i zato bih uveo odličje Junaka Domovinskog rata.

8. Ne pristajem na načelo „tko je jamio – jamio je“. Tražit ću reviziju svih menadžerskih kredita.

9. Mladim ljudima, bez obzira na to odakle dolaze, trebalo bi omogućiti da dođu do najvišeg mogućeg obrazovanja, uz uredno i redovito studiranje.

10. Zauzimat ću se za novu pravednost u mirovinskom sustavu: isplaćivanje mirovine po općim propisima na teret HZMO-a po principu koliko staža – toliko mirovine te socijalnu mirovinu svima starijima od 65 godina (budući da više od trećine umirovljenika živi na granici siromaštva). Povlaštene mirovine društvena su nepravda.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr

Ostavite komentar

comments