Početna / Vijesti / Prvo televizijsko sučeljavanje obilježio je odabir nevažnih tema

Prvo televizijsko sučeljavanje obilježio je odabir nevažnih tema

Pitanja koja smo čuli na RTL-u bila bi puno primjerenija kad bi predsjednički kandidati bili Severina, Nives Celzijus, Rozga i Viliboy.

37198c93fad26b0d04045fa46b17bc88_gallery_single_view

Foto: rtl.h

Nakon prvog televizijskog sučeljavanja četvoro predsjedničkih kandidata nisam saznao ništa novo. I dalje sam uvjeren da je Ivan Vilibor Sinčić neozbiljni kandidat. Milan Kujundžić sasavim pogrešno svoj ne baš mali potencijal usmjerava na osobne napade na Ivu Josipovića umjesto da vrijeme u debati troši na ideje o tome kako Hrvatsku izvući iz krize. Kolindi Grabar-Kitarović prošlost vlastite stranke i bivši premijer Ivo Sanader bit će problem s kojim se ne želi, ali ipak mora suočavati. Ivo Josipović ima sličan problem sa Zoranom Milanovićem i SDP-om.

Ako uzmemo tezu da su Kolindin i Josipovićev problem u svom sadržaju dosta slični, ako ne i isti kao točnu, onda možemo reći da je kandidatkinja HDZ-a u određenoj prednosti u odnosu na aktualnog predjednika. Ona iza sebe ima discipliniranu stranačku vojsku koja se već sad dopisima poziva na obvezu izlaska na izbore. Josipović jedino može računati na zahvalnost glasača ljevice.

U trenutku kada bi mu malo jače udaranje po Milanoviću moglo donijeti dodatne glasačke postotke neopredjeljenih, on odano nastoji ne biti pretjerano kritičan prema Vladi ljevice. Sve čemu se Josipović sad može nadati jest zahvalnost tradicionalnih birača ljevice. Također, ti isti birači se trebaju ne nadati skorom dolasku na vlast neke lijeve političke opcije ako sad okrenu leđa Josipoviću. Ovo je za ljevicu vrlo zanimljiva situacija, ali rekao bih i presudan trenutak.

Naravno, ništa manje značajan trenutak nije ni pred desnicom. Kolinda se pokazala u sasvim novom ruhu od dosadašnjeg. Djelovala je puno sigurnije i samouvjerenije. Na početku debate s malo je previše treme izgovarala unaprijed pripremljene poruke, ali što je verbalno nadmetanje više odmicalo, ona je postajala sigurnija.

Ta njezina promjena u držanju nije bila praćena i pripremljenošću na neugodna pitanja. HDZ-ova kandidatkinja očito nije očekivala da će aktualni predsjednik toliko inzistirati na prošlosti stranke koja je kandidrala gospođu Grabar-Kitarović, odnosno na činjenici da je ona bila ministrica u Sanaderovoj Vladi. Odgovora na takvu vrstu imala je na pretek, ali očito je ona predugo izbivala iz Hrvatske, a njezin tim nije ju pripremio za takva pitanja.

Milan Kujundžić pretrpio je nekoliko teških udaraca na koje je i on mogao imati dobre odgovore, ali njegova pažnja bila je usmjerena na osobni obračun s Josipovićem. Je li mu ta osobna fiksacija na aktualnog predsjednika donijela dodatne postotke, nisam baš siguran. Bliža mi je teza da je Kujundžić slušao loše savjetnike kojima se okružio.

Ivan Vilibor Sinčić ovu debatu učinio je veselom. Che i Fidel vjerojatno mu zavide na idejama da ima svoju tajnu službu koja će se obračunavati s onima koji po njegovom mišljenju rade protiv društva. Zanimljivo je i što bi jedan mladi anarhist uvodio polupredsjednički sustav vladavine, a to da bi u demokratskom društvu prijepore rješavao dekretima, vjerojatno neće ući u političke enciklopedije, ali hoće u povijest političke gluposti, ako to itko jednog dana bude pisao.

Dečko je navodno u kampanju ušao kako bi iskoristio medijski prostor i predstavio ono što radi udruga Živi zid. Na kraju dosad o tome nismo skoro ništa čuli. Sinčića je ponijelo. On već diskutira s ozbiljnim kandidatima. Zaboravio je da za to treba imati program i ideje.

Sutra je novi dan i novo sučeljavanje. Barem ćemo vidjeti koliko su kandidati spremni reagirati na prethodno uočene probleme i kako će se pripremiti kad znaju čime će ih protivnici napadati. Iskustvo je vrlo bitna stavka u poslu Predsjednika Republike. Nadam se i da će se u iduća dva sučeljavanja razgovarati o problemima koji stvarno muče građane ove zemlje.

Problem pada BDP-a koji je uvjetovan masovnom blokadom računa čini mi se puno važnijim od pitanja tko je pojedinačno najveći donator nekog kandidata. Pitanja koja smo čuli na RTL-u bila bi puno primjerenija kad bi predsjednički kandidati bili Severina, Nives Celzijus, Rozga i Viliboy.

 

Autor: Ante Gugo
Izvor: politikaplus.com

Ostavite komentar

comments