Početna / Vijesti / Prvo veliko predizborno istraživanje – Drugi krug: Josipović 51,6%, Kitarović 35,6%

Prvo veliko predizborno istraživanje – Drugi krug: Josipović 51,6%, Kitarović 35,6%

anketa
Stotinu dana prije predsjedničkih izbora Ivo Josipović u izravnom srazu vodi pred HDZ-ovom kandidatkinjom Kolindom Grabar-Kitarović omjerom 51,6: 35,6. Pokazalo je to terensko istraživanje agencije IPSOS Puls provedeno tijekom kolovoza na uzorku od 1000 ispitanika.

Ako se u obzir uzmu sva ostala imena potencijalnih kandidata o kojima se spekuliralo u javnosti, brojke su nešto niže, no omjer ostaje isti: Josipović bi osvojio 45,5 posto glasova, Kolinda Grabar-Kitarović 30,9, Milan Bandić 5,6, Jadranka Kosor 2,6, Milivoj Kujundžić 2,1, Vesna Balenović 0,8, a Željka Markić samo 0,1 posto.

“Rezultati istraživanja pokazuju da aktualni predsjednik Republike ima određene šanse za pobjedu u prvom izbornom krugu, kao i da nitko od potencijalnih kandidata nema šanse ugroziti poziciju Kolinde Grabar-Kitarović kao glavnog izazivača Ive Josipovića“, stoji u objašnjenju agencije IPSOS PULS.

Nije još gotovo
Stručnjak za politički marketing Krešimir Macan ističe da je Kolinda Grabar-Kitarović očito uspjela konsolidirati birače okupljene oko HDZ-a i desnog biračkog tijela, ali da je izostao masovni prelazak birača drugih stranaka k njoj.
Ona se pokušala promovirati kao novo lice, no nije pokazala novi sadržaj, nego samo sadržaj Karamarkova HDZ-a. Zato je njezin rast ograničen na HDZ-ov bazen. No, Josipović će se, ako počne razmišljati da je sve gotovo i ako se opusti, naći daleko od pobjede. Izbori se uzimaju, ne dobivaju – upozorava Macan.

Pred dvjema glavnim utakmacima u iduća tri mjeseca nalaze se dva ključna izazova. Josipović mora pronaći formulu da birače ljevice i lijevoga centra, dio kojih je zapao u letargiju zbog neuspjele politike Milanovićeve Vlade, animira za izlazak na birališta i pobjedu možda već u prvom krugu.

Kolinda Grabar-Kitarović mora, pak, pronaći model da iskorači iz tradicionalnog HDZ-ova prostora i šire zahvati u hrvatsko biračko tijelo. Ivo Josipović tu širinu ima. Čak svaki šesti birač HDZ-ove koalicije, otkriva istraživanje IPSOS Pulsa, sprema se dati mu svoj glas. Za Kolindu Grabar-Kitarović glasalo bi samo četiri posto glasača Kukuriku koalicije. A to je, kako sada stvari stoje, premalo za neki veći izborni obrat.

Profil birača koji glasaju za Ivu
SREDNJE JE DOBI
IMA ZAVRŠENU SREDNJU ŠKOLU ILI FAKULTET
ŽIVI U GRADU
STANOVNIK JE SJEVERNE HRVATSKE, ZAGREBA, ISTRE I PRIMORJA
VEĆI UDIO ŽENA

Profil birača koji glasaju za Kolindu
STANOVNIK JE DALMACIJE
IMA VIŠE OD 60 GODINA
IMA ZAVRŠENU OSNOVNU ILI SREDNJU ŠKOLU
VEĆI UDIO MUŠKARACA

DALMACIJA: Kitarović 54%, Josipović 32%
Kolinda Grabar-Kitarović na pravom je putu da Dalmaciju vrati HDZ-u. Istraživanje IPSOS Pulsa pokazalo je da ona u najjužnijoj hrvatskoj regiji uživa potporu 54 posto ispitanika, dok Josipović istodobno ima 32 posto. Dalmacija je dugogodišnja tradicionalna HDZ-ova utvrda.

Iznimka su bili prošli parlamentarni izbori, kad je Kukuriku koalicija u X. izbornoj jedinici (Split, Dubrovnik) dobila 33 posto glasova, a HDZ 30,56 posto. U IX. izbornoj jedinici (Zadar, Šibenik) HDZ je te 2011. osvojio 36,87 posto glasova, a Kukuriku koalicija 28,97 posto.

Posljednje istraživanje pokazalo je da je Josipović uspio mobilizirati sve Kukuriku glasove, ali i da je HDZ-ova kandidatkinja gotovo udvostručila podršku koju je njezina stranka imala na prošlim parlamentarnim izborima. I time trasirala put povratku Dalmacije u okrilje HDZ-a.

Statistička pogreška do 3,2%
Veliko terensko istraživanje o rejtingu predsjedničkih kandidata dio je mjesečnog omnibusa agencije IPSOS Puls provedenog tijekom kolovoza na uzorku od 1000 ispitanika. Provedeno je metodom osobnog intervjua u kućanstvu ispitanika, na stratificiranom slučajnom uzorku koji je s usklađen sa strukturom populacije po dobi, spolu, stupnju obrazovanja, regionalnom podrijetlu i veličini naselja. Statistička pogreška iznosi +/- 3,2 posto.

Izvor: Slobodna Dalmacija, 05.09.2014

Ostavite komentar

comments