Početna / Vijesti / PUSIĆ DALA POTPIS JOSIPOVIĆU ‘Očekujemo da će Europa osuditi Šešeljevu ratnohuškačku retoriku’

PUSIĆ DALA POTPIS JOSIPOVIĆU ‘Očekujemo da će Europa osuditi Šešeljevu ratnohuškačku retoriku’

Predsjednik Republike Ivo Josipović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavili su u četvrtak kako očekuju da će rezolucija Europskog parlamenta o Vojislavu Šešelju osuditi ratnohuškačku, agresivnu i šovinističku retoriku iz Šešeljevih javnih istupa nakon što je iz haaškog zatvora pušten zbog zdravstvenih razloga.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

 “Očekujem da će i Europa reći da taj duh iz boce‘, kako ga zovem, duh jednog agresivnog nacionalizma i šovinizma koji se ponovno javlja, nema mjesto na europskoj političkoj mapi. Da će, na neki način i politički obvezati sve države, a posebno Srbiju da vodi računa da taj duh ne zaleluja i da se ponovno ne probudi”, rekao je Josipović.

To je politička poruka cijeloj Europi o tome kako duh rata, agresivnog šovinizma i nacionalizma u Srbiji jest tu, u obliku Šešelja i njegovih sljedbenika i važno je da je na dnevnom redu, dodao je Josipović.

O rezoluciji će tijekom dana u Strasbourgu raspravljati Europski parlament, a Pusić ističe kako je dobro da se s različitih strana javljaju osude Šešeljeve ratnohuškačke retorike.

“Međutim, prava adresa da se nešto napravi je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, prilikom rasprave o izvješću Haaškog tribunala”, naglasila je Pusić.

Jedino Vijeće sigurnosti može donijeti neke odluke koje imaju posljedice, odnosno koje izravno obvezuju Haaški sud, istaknula je.

Ponovila je da je razgovarala i s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Federicom Mogherini kako bi ju potaknula na to da i EU, koja inače ne sudjeluje u raspravi o radu Haaškog suda, ovog puta u njoj sudjeluje “s obzirom na činjenicu da ova (Šešeljeva) retorika unazađuje pozitivne rezultate europskog procesa u Uniji”. “Nadam se da će tako i biti”, rekla je Pusić.

Foto: Pusić /Facebook

Foto: Facebook

Pusić dala potpis potpore Josipovićevoj predsjedničkoj kandidaturi

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić dala je u četvrtak potpis potpore kandidaturi Ive Josipovića za novi predsjednički mandat, a potpisivanju na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava nazočio je i predsjednik Josipović koji je tom prigodom zahvalio HNS-u na potpori.

Nastavljamo raditi onaj posao koji smo radili zajedno do sada i, naravno, očekujem zajednički uspjeh“, rekao je Josipović.

Pusić je izrazila zadovoljstvo brojnošću ljudi koji daju potpise potpore za “sadašnjeg i budućeg predsjednika” Josipovića.

“Naravno, vjerujem da nije gotovo dok nije gotovo, ali u ovom slučaju izgleda da će biti sve onako kao što je Hrvatskoj potrebno, a to je da će predsjednik Josipović pobijediti na izborima i držati ovaj ispravni pravac Hrvatske i sljedećih pet godina, kao što nam treba za uspjeh i doma i međunarodno”, kazala je predsjednica HNS-a.

Novinari su Josipovića pitali i kako gleda na to što mu, prema posljednjim anketama, potpora pada, no on objašnjava kako je to normalno s obzirom na to da je i više novih kandidata te se “kolač nešto malo dijeli”. No, dodaje, ako se pogleda rezultat ankete za drugi izborni krug, potpora mu je u odnosu na ranije ankete porasla za 2,5 posto.

Da bi se netko mogao kandidirati za predsjednika Republike mora prikupiti najmanje deset tisuća potpisa birača.

Autor: Hina
Izvor: jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments