Početna / Vijesti / Reakcije političara: “Bandiću je bio kraj kada se udružio s ekipom kojoj je mjesto u Remetincu”

Reakcije političara: “Bandiću je bio kraj kada se udružio s ekipom kojoj je mjesto u Remetincu”

Vesna pusićDonosimo vam reakcije hrvatskih političara na rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora.

Pusić: Josipović dolazi u izrazito zanimljivo vrijeme

Saborska zastupnica HNS-a i predsjednička kandidatkinja te stranke u prvom krugu na upit za komentar izlaznih anketa odahnula je i rekla: “Dobro je!” “Može se vjerojatno očekivati promjena nekih postotaka, ali razlika je prevelika i ishod izbora se neće mijenjati”, rekla je Pusić za Index.

“Važno je reći da Ivo Josipović dolazi u vrijeme koje je izrazito zanimljivo i s unutarnjopolitičkog i vanjskopolitičkog aspekta. Josipović će također imati i veliku odgovornost zauzimanja stava Hrvatske prema regiji, ali i Europskoj uniji”, rekla je, naglašavajući ulogu novog predsjednika pri ulasku u EU.

“Josipović sada ima zadaću u pet tjedana pronaći ljude s kojima će surađivati i prezentirati svoj pravi program, budući da se predizborna kampanja svela na osobne optužbe ili pokazivanje osobnih karakteristika”, završila je.

Adlešič: Nakon službenih rezultata čestitat ćemo pobjedniku

HSLS-ova Đurđa Adlešič kazala je za Index kako se moraju sačekati konačni rezultati Državnog izbornog povjerenstva te će onda čestitati pobjedniku. Dodaje kako nam je ova kampanja pružila mogućnost da dobro upoznamo kandidate za predsjednika i ozbiljno ih razmotrimo. “Nadam se da je Hrvatska dobro odlučila”, kazala je Adlešič.

Vesna Škare Ožbolt: Josipović je bio manje problem u odnosu na Bandića

Vesna Šakre-Ožbolt, predsjednička kandidatkinja koja nije prošla u drugi krug izbora, kaže kako je očekivala ovakav rezultat te da je od početka kampanje bilo jasno da je favorit ovih izbora Ivo Josipović. “Bandić se naradio u ovoj kampanji, ali nije ponudio dovoljno argumenata”, kaže Škare-Ožbolt i dodaje kako zapravo ni jedan od kandidata nije ponudio dovoljno jake argumente. “Nije ni Josipović napravio veliki zaokret i program od kojeg bi se svi bacili na leđa i rekli – ovo je treći hrvatski predsjednik”, ustvrdila je Škare-Ožbolt.

Ocijenila je kako su ljudi glasali za Josipovića jer se oko njega stvaralo “manje buke, manje pitanja, ili afera”. Na pitanje jesu li građani na ovim izborima glasali za manje zlo, Škare-Ožbolt kaže da ne bi koristila baš takve riječi. “Josipović je bio manje problem u odnosu na Bandića”, zaključila je.

Slobodan Uzelac: Rezultati su dobri za Hrvatsku i Zagreb

Potpredsjednik Vlade i član SDSS-a Slobodan Uzelac rekao je da se nije dogodilo baš ništa neočekivano.

“Nije se desilo baš ništa neočekivano, pitanje je bilo samo koja će biti razlika između predsjedničkih kandidata. Ja sam predviđao da će biti 59 naprema 41 posto, ali pokazalo se da je još veća”, rekao je za Index. Uzelac ocjenjuje da su rezultati dobri za sve, za Hrvatsku, za Zagreb, ali i za gubitnika Milana Bandića. Na pitanje što misli koji će biti najvažniji zadaci novoga predsjednika, Uzelac je istaknuo četiri stvari.

“Istaknuo bih četiri stvari. Za neke od njih predsjednik nema izravne ovlasti, ali može na njih utjecati, Prva je apsolutno izlazak iz krize. Iako Vlada treba rješavati taj problem, predsjednik također treba sudjelovati i podržati Vladina nastojanja”, rekao je.

Na drugo mjesto Uzelac je stavio borbu protiv korupcije, koja je, kako kaže, olovo oko nogu Hrvatske. Na treće mjesto stavio je stavio ulazak u Europsku uniju. “Na četvrto mjesto stavi bih regiju i odnose u regiji, i pritom ne mislim samo na odnose Hrvatske i Srbije, nego općenito. Turistička zemlja kao što je Hrvatska treba mir, sigurnost i dobru komunikaciju sa susjedima”, završio je.

Kajin: Bandiću je bio kraj kada se okružio ekipom kojoj je mjesto u Remetincu i Haagu

“Bulumenta koju je oko sebe okupio Bandić i u kojoj su likovi poput Merčepa, Glavaša i njima sličnih pokvarila je sve ono pozitivno što je Bandić radio i izgradio za razvoj socijaldemokracije u Hrvatskoj i na čelu Zagreba”, kaže Damir Kajin.

Saborski zastupnik IDS-a je izrazio nadu da će se Josipović mnogo više iskazati na Pantovčaku nego je to bio slučaj na Markovom trgu: “Nadam se da će biti puno aktivniji nego što je bio u Saboru u suprotnom ću mu biti jednako žestok kritičar kao što sam bio i Tuđmanu”.

Kregar: Ovi rezultati poručuju Bandiću što Zagreb misli o njemu

Među čestitarima izvan SDP-a koji su došli uživati u pobjedničkoj atmosferi našao se i Josipovićev kolega s Pravnog fakulteta koji nije krio oduševljenje uvjerljivom Josipovićevom pobjedom. “Ovi izbori su pokazali da je situacija u Hrvatskoj sazrela za novog i drugačijeg predsjednika koji neće trošiti za kampanju više nego što je pristojno”, kaže Kregar.

Bandićev protukandidat na proljetnim izborima za gradonačelnika misli da bi Bandić nakon ovakvog iskazanog nepovjerenja na predsjedničkim izborima svakako trebao razmisliti o daljnjem ostanku na čelu glavnog grada.

Milorad Pupovac: Rezultati su izvrsni za Hrvatsku i sve njene građane

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da su rezultati izbornih anketa u skladu s njegovim očekivanjima.

“Što se mene tiče, rezultati su u skladu s mojim očekivanjima i željama i mislim da je to izvrsno za Hrvatsku i sve njene građane. Sada nas čeka novi mandat s novim stilom, novom političkom pameću i novom političkom kulturom. Ivo Josipović je upravo onaj čovjek kojega Hrvatska treba za nastavak borbe protiv korupcije, reformu pravosuđa i ekonomije, za ulazak u EU te sređivanje odnosa s južnim susjedima, posebno Srbijom”, rekao je.

Na pitanje što misli koji bi mogli biti najveći izazovi s kojima će se Ivo Josipović suočiti tijekom petogodišnjeg mandata, Pupovac ističe ekonomsku krizu, loše stanje Hrvatske ekonomije, loše odnose u regiji, te kako dobiti još bolju Vladu, bolji program i bolje ljude u vladanju.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments