Početna / Vijesti / ‘Referendum ne podržavam, niži izborni prag opasan je za stabilnost države’

‘Referendum ne podržavam, niži izborni prag opasan je za stabilnost države’

Može se dogoditi da jedan broj nerelevantnih stanaka uđe u Sabor i ucjenjuje one koji imaju veće povjerenje građana, istaknuo je predsjednik Ivo Josipović u Dnevniku HRT-a.

Građanska inicijativa U ime obitelji počela je skupljati potpise kojima želi promijeniti izborni zakon. Potpisi se skupljaju i ispred crkava. Što o svemu misli predsjednik Ivo Josipović, otkrio je u Dnevniku HRT-a.

Sam referendum ne bih podržao, ali moram reći da ima tu jednu dobru ideju preferencijalnog glasovanja. Međutim, mislim da u ovako velike promjene izbornog zakonodavstva treba ići postupno i studiozno, da vidimo točno što će izmjena donijeti – kazao je predsjednik Josipović te istaknuo da je prijedlog o snižavanju izbornog praga sa sadašnjih pet na tri posto opasna ideja za stabilnost države.

– Može se dogoditi da jedan veliki broj nerelevantnih stanaka uđe u Sabor i ucjenjuje one koji imaju veće povjerenje građana – istaknuo je Josipović.

Predsjednik je pojasnio da referendum vidi kao onaj način odlučivanja koji na scenu stupa kada kroz redoviti sustav ne možemo generirati promjene. Najavio je da će, ukoliko ponovo pobijedi na izborima, sam iznijeti svoj prijedlog ustavnih promjena za koje će, ako bude potrebno, potporu zatražiti od građana putem referenduma.

Komentiravši skupljanje potpisa ispred crkava, Josipović je rekao da ga čudi da crkva daje prostora za jednu političku inicijativu. Kazao je i da ne smatra da je ugrožena većina u Saboru te da Vlada ima podršku Sabora. Stoga ne smatra da je vlada u krizi.

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments