Početna / Vijesti / Samo vidoviti putnici mogu glasati

Samo vidoviti putnici mogu glasati

gong_sandra_pernarOni koji nisu na svom biračkom mjestu, trebali su se registrirati do 12. prosinca, kada se nije ni znalo hoće li biti 2. kruga.

Smatram da mi je ukradeno pravo glasanja – glasi apel iz pisma uoućenom GONG-u: – Fizički ne mogu glasati na istom izbornom mjestu u oba kruga.

U uredu za birački popis su mi rekli da se popis ne može mijenjati između dva kruga izbora te da neću moći dati svoj glas u drugom krugu. U GONG svakodnevno stižu prosvjedi birača koji će 10. siječnja biti na putu.

Da bi mogli ostvariti pravo na biranje predsjednika u drugom krugu, trebali su se do 12. prosinca registrirati za glasanje izvan mjesta prebivališta. No tad se nije moglo znati hoće li uopće biti drugog kruga!

– Teško je očekivati da birači mogu mjesec dana unaprijed predvidjeti gdje će se nalaziti na dan izbora. Nema razloga da birači ne obave registraciju pred drugi krug budući da je riječ o proceduri koja ne zahtjeva ni puno vremena ni resursa.

Podsjećamo i da je za ranije predsjedničke izbore bila učinjena iznimka u tom smislu – kažu iz GONG-a te pozivaju Ministarstvo uprave i Državno izborno povjerenstvo da hitno omoguće biračima registraciju za glasanje izvan mjesta prebivališta.

Izvor: Večernji.hr

Ostavite komentar

comments