Početna / Vijesti / Sanader suradnicima: Uvrijeđen sam i pogođen

Sanader suradnicima: Uvrijeđen sam i pogođen

Hebrang je Sanadera odbio za kampanju: ‘Ivo, više ne značiš toliko’

sANADER_hEBRANGIvo Sanader jako je pogođen što su mu iz HDZ-a poručili da se više ne vraća. Uvrijedio se jer su mu rekli da stranka sada, bez njega, bolje funkcionira – povjerili su nam neki bliski suradnici i prijatelji bivšeg premijera s kojima smo u protekla dva dana razgovarali. Zbog toga je Sanader, doznajemo, posljednjih dana nazvao i nekolicinu ministara.

– Sanader me nazvao prije nekoliko dana. Nije zadovoljan Vladom niti politikom koja se vodi, a ni potezima koji se vuku – rekao nam je jedan od njegovih bivših suradnika.

– Premijerki zamjera gotovo sve jer radi sve suprotno od onoga što bi on učinio. A posebno su mu zasmetale tri stvari – kaže naš sugovornik. Prva je potpisivanje sporazuma sa Slovenijom jer Sanader smatra da je to prevelik korak. On bi to, kaže, riješio drugačije.

– Drugo, zamjerio nam je otvaranje brojnih istraga u javnim tvrtkama te slučaj Damira Polančeca o kojem se nije previše izjašnjavao, ali je bio protiv njegove smjene. Smatrao je da trebamo zaštititi naše ljude – kaže naš izvor.

Ovo, inače, nije prvi put da je Ivo Sanader izrazio nezadovoljstvo otkako je otišao. Već se nekoliko puta, naime, otkrilo da zove ministre i kritizira politiku Vlade.

Nije prihvaćao realnost

– Sanader nam najviše zamjera to što ga nismo zaštitili kad su ga napadali mediji – rekao je jedan drugi dužnosnik.

– On nije mogao podnijeti kritike, a kad bi nešto napravio dobro, neprestano je tražio pohvale. Budimo pošteni, Sanader je napravio i puno dobrih stvari. No, odlazak bez objašnjenja, o kojem su i najbliži suradnici doznali u zadnji trenutak, bio je katastrofalan – dodaje naš izvor.

– Otišao je u najgorem trenutku, kad su se stvari velikom brzinom počele kotrljati nizbrdo. Ne znam kako je zamislio odlazak, ali je činjenica da je i nakon njega stalno pokušavao utjecati na neke stvari gdje je god mogao. Neki su ga tada pitali kako on to misli od kuće raditi – priča naš sugovornik.

– Nemaš dovoljno informacija da bi u bilo čemu sudjelovao i odlučivao – govorili su mu, ali on nije htio prihvatiti realnost. Mislio je, kažu, da će moći povlačiti konce iz sjene, ali premijerka se pokazala boljom i odlučnijom nego što su mnogi očekivali. Prihvatili su je sada i oni koji nisu mogli podnijeti da im je žena šefica.

Kritike zbog slogana

Bivši premijer pokušao je sudjelovati i u predsjedničkoj kampanji Andrije Hebranga. Na jednoj sjednici Predsjedništva HDZ-a Sanader je javno napao Hebranga i iskritizirao mu kampanju, a posebno slogan “Za europsku i ponosnu Hrvatsku” tražeći da ga promijeni u “Za europsku i građansku Hrvatsku”. Također je tražio da Hebrang među slogane uvrsti i “predsjednik, građanin i gospodin”. Hebrang je to odbio i navodno rekao Sanaderu: “Kad budem tako razmišljao, onda ću prepisati program Vesne Pusić”. Vrhunac njihova sukoba, doznajemo, izbio je kad je Hebrang odbio Sanaderov zahtjev da mu pomogne u kampanji.

– Pa, Ivo, tvoja pojava ne znači više to. Više bi mi odmogao – navodno mu je odgovorio Hebrang. Zbog toga i ne čudi, kažu naši izvori, što je Hebrang javno poručio Sanaderu: “Ne vraćaj se”.

Izvor: Jutarnji list

Ostavite komentar

comments