Početna / Vijesti / SDP dao 4 milijuna kn, HDZ se uzda u večere

SDP dao 4 milijuna kn, HDZ se uzda u večere

I Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović najavili da će potrošiti 8 mil. kuna

kandidati

Maksimalne iznose od osam milijuna kuna u kampanji planira potrošiti dvoje najjačih kandidata – Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović, Milan Kujundžić zasad najavljuje samo milijun kuna, a kandidat Živog zida Ivan Vilibor Sinčić nema predodžbu koliko će novca potrošiti jer sve ovisi o donacijama. SDP je Josipoviću već uplatio 3,5 do 4 milijuna kuna na poseban račun za financiranje izborne promidžbe, koji su svi kandidati bili dužni otvoriti.

Sinčić se uzda u donacije

Ostali novac namaknut će donacijama građana i tvrtki. SDP je, kažu u toj stranci, još lani u prosincu, kada su planirali proračun stranke za 2014. godinu, predvidio četiri milijuna kuna za Josipovićevu kampanju. Kada je riječ o HDZ-u , u toj stranci kažu da će kampanju svoje kandidatkinje financirati dijelom iz svog novca, dijelom donacijama, a ostatak će pokriti kreditom.

HDZ je imao problem s isplatom plaća svojim zaposlenicima pa se, slučajno ili ne, rodila ideja o donatorskim večerama. Prva je održana preksinoć u Zagrebu i na njoj je K. Grabar Kitarović, tvrde u HDZ-u, dobila više od milijun kuna. U planu su još tri takve večere i, budu li izdašne kao ta zagrebačka, čini se da bi K.Grabar Kitarović velikim dijelom na taj način mogla riješiti financiranje svoje kampanje.

U Kujundžićevu timu najavljuju da bi on mogao potrošiti oko milijun kuna. Ivan Hrstić, glasnogovornik kampanje, kaže da se novac prikuplja donacijama građana i donacijama stranaka koje podržavaju Kujundžića. Kujundžić će, pak, iz vlastita džepa potrošiti 50.000 kuna, objavio je na svojoj web-stranici.

Sinčić, kandidat iza kojeg ne stoji nijedna stranka, posve ovisi o donacijama pa najavljuje da će potrošiti onoliko koliko dobije.

Javni izvještaji

Kandidati Državnom izbornom povjerenstvu 20. prosinca moraju dostaviti izvješće o primljenim donacijama te izvješće o troškovima izborne promidžbe. Potom, 27. siječnja 2015. DIP-u moraju dostaviti kompletno financijsko izvješće. Osim toga, na svojim web-stranicama kandidati u roku od tri dana od objave kandidatura moraju objaviti okvirne podatke o visini i izvoru vlastitih sredstava, podatke o cijeni i iznosu popusta za medijsko oglašavanje te u roku od 48 sati od isteka roka od sedam dana prije održavanja izbora izvješće o donacijama te izvješće o rashodima kampanje.

Izvor:Večernji list

Ostavite komentar

comments