Početna / Vijesti / Šiber: Kajinu je nedostajala samo zvijezda pa bi bio pravi Che Guevara

Šiber: Kajinu je nedostajala samo zvijezda pa bi bio pravi Che Guevara

BiralištePolitički analitičar Ivan Rimac prokomentirao je izlazne ankete u kojima je prvo mjesto očekivano zauzeo Ivo Josipović, dok su iza njega Milan Bandić i Andrija Hebrang. “Ankete nisu obuhvatile cijelo tijelo, nego samo zainteresirani dio. Upravo zbog toga se smatralo da će izlazak biti veći. Kad se odlučuju neke bitne stvari i kad su pitanja jasna, nikakvo vrijeme neće moći spriječiti birače da izađu na izbore. Marketing je uspio ugušiti identitet kandidata, a oni su teško mogli doprijeti do glasača”, rekao je HRT-u Ivan Rimac s Pravnog fakulteta iz Zagreba.

Dr. Ivan Grdešić, politički analitičar, smatra kako su izrazito niskim izlaskom na izbore glasači rekli što smatraju o demokraciji u Hrvatskoj. “Nije dobar, demokracija se očitava u sudjelovanju. Građani su neizlaskom rekli što smatraju o demokraciji u Hrvatskoj. Nisam pristalica ideje da se za uspjeh može okriviti ili pohvaliti marketingom. Mi u Hrvatskoj već neko vrijeme stvaramo političku klimu protiv politike, protiv političara i protiv demokracije na neki način. U Hrvatskoj vlada recesija, ali vlada i nedostatak političkog vodstva. Sve to se na neki način naplatilo u izbjegavanju glasanja”, rekao je profesor na Fakultetu političkih znanosti Ivan Grdešić.

“Izašlo čak dvije trećine glasača manje nego na izborima 2000. godine”

Rimac i Grdešić složili su se da izlazne ankete tradicionalno imaju tendenciju diskriminacije prema HDZ-u. Grdešić je rekao da ulazak u drugi krug sa 14 posto glasova “nije dobar znak”, jer je hrvatska desnica raspršena.

Politički analitičar Davor Gjenero rekao je za Index kako su prvi rezultati ono što smo mogli očekivati. “Najvažniji je niska izlaznost, koju ne treba uspoređivati sa 2005. kada je bilo unaprijed jasno da će Mesić ponovno biti izabran, nego treba uspoređivati s izborima 2000. godine, a ove godine je izašlo tek dvije trećine glasača u usporedbi sa tim izborima”, rekao je Gjenero te dodao kako hrvatska politička klasa ozbiljno gubi povjerenje i onaj koji političar koji bude izabran za novog predsjednika ne može govoriti o legitimitetu u punom smislu te riječi.

“Za hrvatsku demokraciju bi bilo dobro da Hebrang uđe u drugi krug”

Komentirao je i mrtvu trku između Bandića i Hebranga, a očekuje i korekciju sadašnjih rezultata izlaznih anketa. “Pretpostavljam da će doći do još znatnih razlika u odnosu na izlazne ankete, pogotovo zbog niskog izlaska koji šteti Josipoviću, a koristit će Bandiću i Hebrangu. Bandićeva prednost je dosta velika, ali bi za konsolidaciju hrvatskog demokratskog sustava bilo dobro kada bi Hebrang ušao u drugi krug”, zaključio je Gjenero.

Da bi HDZ trebao ući u drugi krug, zbog stabilnosti političkih stranaka misli i Grdešić. “Čini mi se da dobro financirani populizam, kakav smo mogli vidjeti kod Milana Bandića u Hrvatskoj još uvijek postoji”, kazao je Grdešić te dodao kako je nezadovoljan zbog činjenice da HDZ nije ušao u drugi krug.

Stručnjakinja za retoriku Mirela Španjol Marković smatra kako je u kampanji najveće iznenađenje bio Andrija Hebrang kojemu bi se takva promjena mogla isplatiti. “Kandidati su bili dobro pripremljeni, Hebrang se opustio i postao zanimljiv i onima koji ga ne bi birali”, rekla je stručnjakinja za retoriku Mirela Španjol Marković.

Sada kandidati nastupaju razmišljajući o narednim izborima

Politički analitičar Ivan Šiber o rezultatima izlaznih anketa: “Neizvjesna je utakmica. Tri su moguća razloga odstupanja, Dijaspora, onaj statistički te činjenica da HDZ-ovo biračko tijelo oklijeva sudjelovati u izlaznim anketama. Čini se ipak da Bandić vodi za prsa. Sad su nastupi kandidata u funkciji narednih izbora, moraju dobiti glasove drugih kandidata, ali i znati da će mnogi čiji su kandidati ispali ostati kod kuće”, rekao je Šiber te dodao kako će to biti potpuno nova utakmica i da će izlazak u drugom krugu biti znatno manji.

Profesor sa Fakulteta političkih znanosti Ivan Šiber osvrnuo se i na činjenicu da je na izbore izašao jako malen broj birača. “Ovo je bila dosadna kampanja, nije bilo vatre, žara. Pa najjače točke su bile neuspjeli vicevi Josipovića i Hebranga, puzanje Bandića. Pusić je bila jedina svjetla točka, mnogi su rekli, ona je najbolja, no previše je, rekao bih, definirana svojim ranijim radom”, rekao je Šiber na RTL televiziji.

Predizborna šutnja i nakon zatvaranja birališta

Mirela Španjol Marković, pak, tvrdi kako su Hrvati navikli da političari budu zabavljači te se osvrnula na predsjednika Mesića na odlasku i njegov stil. “Mesić je stvorio poseban komunikacijski stil, neponovljiv, sve gafove u deset godina u stanju smo oprostiti, i vizualni izgled dobroćudnog predsjednika obilježio je njegov mandat”, tvrdi Španjol Marković.

Politički analitičari prokomentirali su i kampanju te su je nazvali neinventivnom. Mirela Španjol Marković smatra kako je Kajin jedini išao na kampanju u kojoj je pozivao Hrvate kao borbene ljude te smatra kako bi dobro prošao da je iza sebe imao jaku stranku. Profesor Šiber se našalio kako je u njegovoj kampanji nedostajala samo zvijezda pa bi onda bio pravi Che Guevara koji svoju borbu vodi pod parolom “ili mi ili oni”.

Danas se komentirala i činjenica da u Hrvatskoj izborna šutnja traje do ponoći, a svima je jasno kako to nema smisla jer se nakon zatvaranja birališta više ne može utjecati na mišljenje birača. “Problematično je što izborni zakon predviđa šutnju do ponoći, iako DIP do ponoći može prebrojati gotovo 100 posto glasova. Kad je zakon donošen, 1992. godine, do ponoći se moglo prebrojati pet posto glasova”, rekao je Rimac na HRT-u.

“Možda je vrijeme da se ukine izravan izbor predsjednika”

Za razliku od njega, Dragan Zelić iz GONG-a smatra kako je izborna šutnja neophodna, jer Hrvatska nema demokratsku tradiciju kao neke druge zapadne zemlje, pa se od stranačkih aktivista ne bi moglo na biračka mjesta.

Profesor sa Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek smatra kako su i mediji krivi za ovakvu izlaznost na izbore te da su kandidati potpuno promašili teme o kojima su pričali u kampanji. “Čini mi se da postoji veliki raskorak između angažmana kandidata i medija i stvarne važnosti položaja predsjednika. Najvažnija poruka je li Hrvatska sazrila da one elemente polupredsjedničkog sustava zadržane nakon 2000. godine izmijeni i time ukine izravan izbor”, kazao je Zakošek na HRT-u te dodao kako je moguće da i u Hrvatskoj predsjednik zauzme ulogu svoga njemačkog kolege i postane politička osoba koja samo formalno potpisuje zakone i odluke.

“Bandić je metodično prikupljao glasove u ruralnim sredinama”

Analitičari u HRT-ovom studiju postulirali su mogućnost da Bandić ne ulazi u izgubljenu trku u drugom krugu izbora. Razlog tome je u tome što Josipović nema stavove i politički opus koji bi privukao iole konzervativnije članove SDP-a, što bi ga moglo stajati glasova. S druge strane, Bandić je vrlo metodično radio na prikupljanju glasova u ruralnim sredinama, na sličan način na koji je granao svoju mrežu podržavatelja u Zagrebu.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments