Početna / Vijesti / Slab odaziv: Do 16 sati glasovalo 33,87 posto birača

Slab odaziv: Do 16 sati glasovalo 33,87 posto birača

Glasačka kutija3– Novi predsjednik će zajedno s Vladom, ali i domaćim i svjetskim institucijama poput MMF-a, Svjetske banke i europskih razvojnih banaka puno učiniti da Hrvatska što lakše prebrodi krizu – kaže Mesić.

Prema prvim informacijama Državnog izbornog povjerenstva na birališta je do 16 sati izašlo 33,87 posto birača. Do 11 sati izašlo ih je 10,74 posto. Na posljednje je predsjedničke izbore u RH, 2005. godine, u istom vremenskom periodu svoj glas dalo 14,72 posto birača.

Najveći odziv do 11 sati zabilježen je u Gradu Zagrebu, gdje je na izbore izašlo 13,90 posto građana. Slijedi Istarska županija s 12,45 posto te Varaždinska županija s 12,43 posto birača.

Najmanji odziv zabilježen je u Vukovarsko-srijemskoj županiji s tek 6,42 posto birača. Slab je odziv i u Šibensko-kninskoj županiji (7,68), te Požeško-slavonskoj (7,84).

Mesić: Žao mi je što nismo za mog mandata ušli u EU

– Žao mi je što za vrijeme mog mandata nismo ušli u Europsku Uniju. To će biti posao budućeg predsjednika i Vlade – kazao je Stjepan Mesić jutros u 11 sati u OŠ Petra Zrinskog u Zagrebu kamo je došao dati glas svome nasljedniku. Najavio je kako će možda već sutra otkriti tko je njegov favorit.

– Svom nasljedniku dat ću savjet ako ga bude tražio. Od njega očekujem da se drži Ustava i zakona jer na taj način može najbolje pomoći Hrvatskoj – kaže Mesić. Dodaje da Hrvatsku ostavlja u krizi jer recesija nije samo uvozna nego smo dijelom i mi sami za to krivi.

– Novi predsjednik će zajedno s Vladom, ali i domaćim i svjetskim institucijama poput MMF-a, Svjetske banke i europskih razvojnih banaka puno učiniti da Hrvatska što lakše prebrodi krizu – kaže Mesić. Naglašava da je recesija domaći proizvod.

– Hrvatska se previše zaduživala i nije učinjeno ništa da Hrvatska od izrazito uvozne postane izuzetno izvozna privreda – rekao je Mesić.

Birališta su otvorena jutros u sedam

Jutros u sedam sati svoja su vrata otvorila birališta u zemlji i inozemstvu pozivajući državljane Hrvatske da na petim po redu predsjedničkim izborima daju svoj glas jednom od 12 kandidata i tako izaberu trećeg Predsjenika Republike Hrvatske.

Premijerka Jadranka Kosor glasovala je OŠ u ulici Antuna Augustinčića, istaknuvši kako su svaki izbori, pa tako i predsjednički, istinski praznik demokracije.

– Od budućeg predsjednika očekujem suradnju i da ćemo raditi zajedno za dobrobit Republike Hrvatske, osobito kada je u pitanju sukreiranje vanjske politike. Očekujem da će širiti ozračje tolerancije i međusobnog uvažavanja, kazala je premijerka Jadranka Kosor nakon što je glasovala.

Premijerka očekuje dobru suradnju s novim predsjednikom, “onakvu kakvu imam s predsjednikom Mesićem”, kazala je “jer nas očekuje ozbiljna godina u kojoj nas čeka rješavanje ozbiljnih problema”.

Četiri i pol milijuna glasača

Pravo glasa na ovim izborima ima 4.495.006 birača, od čega ih se 4.088.798 nalazi na popisu u Hrvatskoj, a 406.208 ih ima prebivalište u inozemstvu. Glasovat će na ukupno 6.866 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu gdje je, u ukupno 55 zemalja, otvoreno 250 biračkih mjesta. Gotovo polovica inozemnih biračkih mjesta, njih 124, otvoreno je u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Danas će po prvi put samostalno moći glasovati i 6000 slijepih osoba u Hrvatskoj za koje su pripremljeni glasački listići na Braillovom pismu.

12 kandidata za trećeg hrvatskog predsjednika

Za mjesto predsjednika natječe se 12 kandidata, pet stranačkih i sedam nezavisnih: Milan Bandić, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Josip Jurčević, Damir Kajin, Boris Mikšić, Dragan Primorac, Vesna Pusić, Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Tuđman, Nadan Vidošević i Slavko Vukšić.

Pobjedu će odnijeti kandidat koji osvoji više od 50 posto glasova birača izašlih na izbore. Ukoliko se dogodi da niti jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu, predsjednika ćemo birati u drugom krugu, 10. siječnja 2010.

U utrku za Pantovčak tada ulaze dva kandidata koja su dobila najviše glasova u prvom krugu.

Tijek glasovanja

Svaki birač dobit će listić na kojem je prema abecedi poredano 12 predsjedničkih kandidata. Da bi listić vrijedio, birač treba zaokružiti jednog od ponuđenih kandidata, odnosno redni broj ispred njegova imena i prezimena.

Bez važeće osobne iskaznice ili putovnice nećete moći prostupiti glasovanju.

Izvor: Večernji.hr

Ostavite komentar

comments