Početna / Vijesti / ‘Sport sportašima, politika političarima, a zakon svima’

‘Sport sportašima, politika političarima, a zakon svima’

Na upit novinara kada će se javno sučeliti s ostalim predsjedničkim kandidatima, odgovorio je kako on sutra predstavlja svoj izborni program.

Foto: ivojosipovicprh

Foto: ivojosipovicprh

– Ovo je sjajan i po mnogo čemu poseban projekt, jer pokazuje da ljudi različitih političkih opcija mogu zajednički raditi na dobrim projektima. On ima i ljudsku dimenziju, jer skrbi o ljudima, rekao je predsjednik Ivo Josipović prilikom današnjeg svečanog obilježavanja završetka prve faze radova na izgradnji Doma hrvatskih veterana u Lipiku.

Prije toga Josipović je položio vijenac i zapalio svijeću kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, a prisustvovao je i svečanom otvorenju novog Odjela za hemodijalizu u bolnici u Pakracu. Na upit novinara kada će se javno sučeliti s ostalim predsjedničkim kandidatima, odgovorio je kako on sutra predstavlja svoj izborni program, a o tome će moći razgovarati kada i ostali kandidati predstave svoj. Novinare je zanimao i njegov komentar izjave predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera, koji je rekao da sport pripada sportašima, a politika političarima.

“Zakon svim građanima Hrvatske”

– Da, sport sportašima, politika političarima, a zakon svim građanima Hrvatske – odgovorio je Josipović . Predstavljajući pilot-projekt prvog Veteranskog centra u Hrvatskoj, koji se gradi na mjestu nekadašnjeg lipičkog hotela “Lipa”, ministar branitelja Predrag Matić rekao je kako će to biti smještajno-rehabilitacijska ustanova u kojoj će boraviti hrvatski branitelji, povratnici iz mirovnih misija, stradali pirotehničari i civilne žrtve rata. Sadržavat će prostorije za psihoterapiju, sobu za dnevni odmor s televizorom i računalima, teretanu sa spravama za fizikalnu terapiju te multifunkcionalnu dvoranu, a dio soba bit će prilagođen za stopostotne ratne vojne invalide.

Otvaranje Doma hrvatskih veterana primjer je dobre suradnje državnih institucija i lokalne samouprave. Budući da je Lipik izravno pogođen ratnim zbivanjima te da se na tom području nalazi velik broj branitelja i ratnih stradalnika, odlučili smo upravo ovdje otvoriti prvi dom – rekao je Matić. On je dodao kako je na odluku utjecala i činjenica da se neposrednoj blizini nalazi i bolnica za medicinsku rehabilitaciju, pa će korisnicima na raspolaganju biti i zdravstvene usluge. Vrijednost objekta koji je Ministarstvo branitelja preuzelo od Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka iznosi 5.048.756 kuna.

Za adaptaciju i opremanje do kraja ove godine bit će uloženo 2,7 milijuna kuna, a za iduću godinu Vlada je osigurala 12 milijuna kuna. Do 2020. planira se sagraditi još najmanje četiri takva doma, ukupno vrijedna 20 milijuna eura. Financirali bi se iz EU fondova, a u njihovoj gradnji i radu koristit će se lipička iskustva.

Izvor:Večernji list

Ostavite komentar

comments