Početna / Vijesti / Sređivanje biračkih popisa – nakon izbora

Sređivanje biračkih popisa – nakon izbora

UPdus-sv3Neposredno prije posljednjih lokalnih izbora Hrvatska je zapamtila ime seoceta u vrgoračkom kraju. Dusina. Gradić s kućnim brojem nula, na kojem su prijavljena – 404 birača. Kako je pronađeno još sličnih primjera, uzbunio se i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin, zatraživši od Ministarstva unutarnjih poslova i Središnjeg državnog ureda za upravu, otvorenim pismom, da se hitno provjere popisi birača. Lokalni izbori su, naime, bili udaljeni samo petnaestak dana.

A onda su počela obećanja. Prvo je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko 30. travnja, u opširnom odgovoru Hrvatinu objasnio koje sve mjere provodi njegov resor. Osim terenske prijave potencijalno fiktivnih prebivališta, Karamarko je kazao kako će se predložiti izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu građana, kojima bi se sređivanje popisa birača riješilo sustavno.

Lokalni izbori su prošli, počelo je i ljeto. MUP u srpnju obećava da će izmjene Zakona o prebivalištu doći na jesensko zajedanje Sabora. “Ministarstva užurbano rade na ažuriranju popisa birača, kako bi se predstojeći predsjednički i svi idući izbori proveli što kvalitetnije”, odgovor je, pak, premijerke Jadranke Kosor u Saboru, na zastupničko pitanje o sređivanju popisa birača pred nove nadolazeće izbore, predsjedničke. Otprilike u isto vrijeme, MUP upitan o terminu kad će obećane izmjene Zakona doći do saborskih klupa, spominje “dugotrajan proces sređivanja popisa birača”, te nekoliko izrađenih verzija izmjena zakona koje je potrebno “razmotriti i uskladiti”. Vrijeme dolaska u Sabor više se ne spominje.

Predsjednički izbori su raspisani za 27. prosinca. Vrijeme istječe. Prošlog tjedna isto pitanje, o sređivanju popisa birača, oporbeni zastupnici postavljaju Jadranki Kosor. Izmjene zakona su, veli, zapravo, gotove. Osim nekih nijansi. Ali neće pred Sabor dok ne prođu predsjednički izbori. “Ako bismo otvorili tu Pandorinu kutiju, predsjedničke izbore možda ne bismo mogli niti održati”. I onda stiže i novi termin: “Vjerujem da ćemo početkom sljedeće godine predočiti Hrvatskom saboru sve korake koje poduzimamo u tom smislu”.

Red je da krug, bar za ovaj izborni ciklus, zatvori predsjednik DIP-a Branko Hrvatin. Upitan o tome je li, nakon sedam mjeseci, zadovoljan učinjenim poslom, Hrvatin odgovara pozitivno.

– S obzirom na to da nadležna tijela kontinuirano rade na uređivanju baze podataka, utvrđivanju pravovaljanih izvadaka iz knjige umrlih posebno na područjima obnove, očekujemo kako će sve eventualne pronađene nepravilnosti biti brzo uklonjene i popisi birača u potpunosti ažurirani i provjereni – rekao je Hrvatin u izjavi za naš list.

Odgovor na pitanje o tome kako gleda na najavu da će se izmjene Zakona o prebivalištu, koje mu je još u travnju najavio Karamarko, donijeti tek nakon Nove godine, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva je – preskočio.

OBEĆANE IZMJENE ZAKONA

Prema obećanju ministra Karamarka otprije sedam mjeseci, izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu trebale bi:

– regulirati status osoba koje se privremeno ili trajno iselile iz RH

– omogućiti po službenoj dužnosti odjavu prebivališta osoba koje se se odselile s prijavljene adrese

– omogućiti u istoj policijskoj upravi odjavu ranijeg i prijavu novog prebivališta

– pooštriti kazne.

BIRAČKA INFLACIJA

Broj birača na održanim predsjedničkim izborima:

1992. godina: 3.575.032

1997. godina: 4.061.479

2000. godina: 4.251.109

2005. godina: 4.403.933

2009. godina: ?

Jadranka Kosor

premijerka

Ako bismo otvorili tu Pandorinu kutiju, predsjedničke izbore možda ne bismo mogli niti održati

Izvor: Glas-slavonije.hr

Ostavite komentar

comments