Početna / Vijesti / Strani mediji: Josipović je predsjednik koji će Hrvatsku uvesti u EU!

Strani mediji: Josipović je predsjednik koji će Hrvatsku uvesti u EU!

josipovic3-100110_VjekoslavSkledar-Cropix_540pxNetom nakon objave prvih izlaznih anketa prema kojima Ivo Josipović ima nedostižnu prednost pred Milanom Bandićem, vodeći svjetski mediji poput BBC-ja te agencija AP i Reuters prenijeli su vijest o tome kako je novi hrvatski predsjednik i čovjek koji će Hrvatsku uvesti u Europsku uniju Ivo Josipović.

Strani mediji su izbornu utrku u Hrvatskoj sa zanimanjem pratili posebice zbog opasnosti da novi predsjednik postane Milan Bandić, za kojeg su mahom pisali kako će “usporiti približavanje Hrvatske Europskoj uniji” te podsjećali kako se Bandićevo ime veže uz brojne korupcijske afere.

Dojam kojeg su o njemu stekli stranci Bandić se nije potrudio nimalo popraviti već ga je gotovo svakim svojim novim istupom dodatno srozavao. Na pretposljednjem je sučeljavanju tako na upit zna li nabrojiti imena europskih čelnika, Bandić odgovorio: “Ne znam tko su, niti me zanima”.

BBC piše o predsjeniku Ivi Josipoviću kao ljevičaru, skladatelju i doktoru prava blage naravi koji je biračima obećao “beskompromisnu borbu protiv korupcije”.

Reuters piše da je socijaldemokrat Ivo Josipović zabilježio “odjekujuću” pobjedu na predsjedničkim izborima te da se od njega očekuje pomoć Vladinim naporima pri ulasku u Europsku uniju.

Le Monde: U Josipovićevoj biografiji nema poveznica s korupcijom

Francuski Le Monde piše da je najvjerojatniji predsjednik Hrvatske socijaldemokrat Ivo Josipović, te da je tajnik stranke Igor Dragovan već proglasio pobjedu.

“Sijede kose, s naočalama na nosu i relativno strogoga izgleda, 52-godišnji Ivo Josipović je stručnjak u međunarodnom kaznenom pravu, ali i skladatelj klasične glazbe. U njegovoj biografiji nema poveznica s korupcijom”,

List piše i da dvojica kandidata zastupaju sličan program, zalaganje za ulazak Hrvatske u EU prije 2012., izlazak iz ekonomske krize i borbu protiv korupcije.

Srpski mediji uglavnom prenose hrvatske vijesti, ali kometari ispod tekstova svjedoče o zadovoljstvu tamošnjih građana rezultatima hrvatskih predsjeničkih izbora, a posebnu pažnju pridaju Josipovićevoj izjavi tijekom kampanje o mogućnosti povlačenja tužbe za genocida protiv Srbije.

Hrvatski izbori su bili referendum između Europe i Balkana

Komentator Dela je naglasio da se ne zna kakav će u politici biti Ivo Josipović te kako će vladati, ali da je zbog poraza njegovog protukandidata “Hrvatsku obasjala svjetlost”. Prema komentatoru, hrvatski glasači su, unatoč trećinskoj potpori Milanu Bandiću, pokazali zrelost i odrekli se onoga što državu već 20 godina gura u tamu: kaubojskog stila vladanja, korupcije i uništavanja države.

Josipovićeva alternativa je bila mračna, u obliku zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, “političkoga konvertita, populista, manipulatora i lažljivca”, čovjeka protiv kojega u Metropoli postoji čitav niz afera.

“Hrvati večerašnjim odlaskom Stjepana Mesića nisu puno izgubili jer će ga naslijediti čovjek koji obećava drugačiji način vladanja”, stoji u komentaru.

Slovenski mediji prenose da će treći hrvatski predsjednik biti Ivo Josipović, “pravnik, političar i glazbenik”. S geslom njegove kampanje “Pošten predsjednik za pravednu Hrvatsku”, kako navodi Siol je pravnome stručnjaku za haški sud uspjelo “preuzeti dirigentsku palicu s kojom će voditi hrvatski politički orkestar”.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments