Početna / Vijesti / Strategija Kolindine kampanje: Bubaj što ti padne na pamet

Strategija Kolindine kampanje: Bubaj što ti padne na pamet

Grabar Kitarović najavljuje “borbu za gospodarstvo i protiv siromaštva”, a onda u sinoćnjem intervjuu priča o rehabilitaciji umirovljenih generala i izmjenama ZERP-a.

Kolinda Grabar Kitarović

Ako Kolinda Grabar Kitarović ima nekakvu strategiju svoje predsjedničke kampanje, na koricama tog supervažnog dokumenta sigurno piše: “Bubaj kako ti što padne na pamet”.

Uokvireno i podcrtano.

Jer, ovo što činovnica NATO saveza na neplaćenom dopustu trenutno izvodi u kampanji sve više liči na puko izmišljanje u hodu.

Evo, sad je rekla da “želi biti predsjednica koja će u svakom trenutku priznati da je pogriješila i ako treba, ispričati se”. Što zapravo zvuči kao da je već sada spremna činiti greške na Pantovčaku, pa si unaprijed radi odstupnicu.

No, čim je to rekla, već je u istom dahu napravila nove greške.

Ne poznaje Ustav

U sinoćnjem intervjuu za Novu TV najavila je svoje predsjedničke poteze. Prvo, čim zasjedne na Pantovčak odmah će nazvati premijera Zorana Milanovića i sazvati sjednicu Vlade. Drugo, radit će na proglašenju cijelog gospodarskog pojasa na Jadranu, umjesto ZERP-a. Treće, rehabilitirat će sve generale umirovljene 2000. godine.

Nabubala je u kameru te točke kao da joj je netko neposredno prije intervjua gurnuo šalabahter u ruku, ne misleći uopće što govori.

A govorila je svašta.

Prvo, otkrila je da ne poznaje Ustav ni ovlasti predsjednika. Šef države ne može narediti sazivanje sjednice Vladu, već samo iznosi prijedlog koji premijer mora prihvatiti. Milanović to sigurno jedva čeka.

Šteta što nije usput spomenula hoće li sazivati sjednice Vlade kad (i ako) u premijersku fotelju zasjedne Tomislav Karamarko.

Drugo, vraćanje na ZERP kao da je isisano iz rukava. Radi se, naime, o istom onom ZERP-u kojeg je 2007. godine uveo njezin bivši šef Ivo Sanader, dok je Kitarović obnašala dužnost ministrice vanjskih poslova.

On je najprije preko Kolindina državnog tajnika Hide Biščevića potpisao Sporazum s Italijom i Slovenijom kojim se Hrvatska obvezala da se ZERP neće primjenjivati na članice EU, a zatim zabavljao domaću javnost lažnim parolama “Ili ZERP ili EU”.

Pa je usvojen ovakav ZERP da bismo ušli u EU.

Bilo je to sada već davne 2007. godine.

Povratak u budućnost

Ali kao da to nije bilo dovoljno davno, Kolinda Grabar Kitarović svojim je trećim obećanjem otišla još dalje u prošlost. Čak u 2000. godinu, kad je predsjednik Stipe Mesić umirovio dvanaest generala, potpisnika čuvenog pučističkog pisma.

Ona priznaje da su generali pogriješili, ali ne kaže da su se ogriješili o Ustav. “Ono što su radili bila je obrana časti i dostojanstva”, kaže ona. A ono što je napravio Mesić bila je obrana ustavnog poretka od političara u odorama.

Nakon četrnaest godina Kitarović najavljuje njihovu rehabilitaciju, i to istu onu koju je najavljivao i Ivo Sanader. On je u predizbornoj kampanji 2003. godine obećavao da će umirovljene generale vratiti u MORH čim osvoji vlast – pa nije – a u kampanji za drugi mandat osnovao je HDZ-ov Savjet za promicanje istine o Domovinskom ratu u koji je uključio neke od tih generala.

A sada se tih generala sjetila i Grabar Kitarović.

Kad se već nije mogla sjetiti ničeg pametnijeg.

Uglavnom, njezina obećanja mogla bi se kolokvijalno nazvati “tv kalendarom”.

Zamućeni dalekozor

Dok obećava kako će voditi Hrvatsku u bolju budućnost, Kitarović se zapiljila dalekozorom u daleku prošlost. Sve do 2000. godine, pa i dalje.

Istinabog, nakon toga pojavljuju se problemi s fokusiranjem. Pa joj nije baš jasno što bi napravila s Josipom Brozom Titom.

U nedavnom intervjuu za riječki Novi list, na izravno pitanje je li Tito bio zločinac, odgovorila je kako je Tito “osoba koja je umrla prije 34 godine i sigurno neće riješiti naše današnje probleme”.

Onda je zaobilazno dodala: “Poštujem konvenciju Vijeća Europe o totalitarnim režimima i osuđujem sve totalitarne režime. Cijenim antifažizam koji se ne smije izjednačavati s komunizmom. Anifašisti u našem kraju borili su se za pripajanje Iste i Dalmacije Hrvatskoj, a svaki je zločin individualan i mora se procesuirati”.

Sinoć je, pak, na televiziji bila puno odlučnija. Izjavila je kako je Tito “za nju komunistički diktator, kao i za ostatak Europe”.

Ali svejedno nije preko usta prevalila ono što Karamarko od nje očekuje: da je Tito bio zločinac. Ima još vremena za stupnjevanje.

Zasad je jedino sigurno da će, kad pobijedi na izborima, maknuti njegovu bistu iz Ureda predsjednika.

I to će biti njezini prvi potezi na Pantovčaku.

Čisto bauljanje

Sazivanje sjednice Vlade koju ne može sazvati, rehabilitiranje generala koje je HDZ zaboravio rehabilitirati, ukidanje ZERP-a kojeg je Sanader usvojio pod njezinim budnim okom ministrice vanjskih poslova i europskih integracija.

A sve to, zajedno s borbom protiv Tita i njegove biste, trebalo bi se navodno uklopiti u njezinu kampanju “borbe za gospodarski rast i borbe protiv siromaštva”.

To se zove izmišljanje u hodu. Ili po narodski, čisto bauljanje.

Autor: Tomislav Klauški

Izvor: 24sata.hr

Ostavite komentar

comments