Početna / Vijesti / Stručnjaci: O predsjedniku će odlučiti dijaspora!

Stručnjaci: O predsjedniku će odlučiti dijaspora!

MacanOnaj tko bude najhrabriji i najdrskiji, provući će se kroz ušicu igle u drugi krug i pobijediti na predsjedničkim izborima – smatra marketinški stručnjak Krešimir Macan, koji je uvjeren da idući predsjednik neće biti onaj tko osvoji najviše glasova u prvom izbornom poluvremenu, nego onaj koji uspije pobijediti u tijesnoj borbi za drugu poziciju.

Prema svim istraživanjima objavljenima u posljednja dva tjedna, vodeće mjesto za sada uvjerljivo drži SDP-ovac Ivo Josipović.

Bitku za drugu poziciju vode Milan Bandić (s rejtingom u rasponu od 13 do 16 posto), Nadan Vidošević (12 do 16 posto), Andrija Hebrang (8 do 10 posto) te Dragan Primorac (od 5 do 10 posto). Za ulazak u drugi krug bit će, smatra Macan, presudni glasovi dijaspore.

− Zbog specifičnosti ovih izbora, u kojima je desno biračko tijelo podijeljeno na četiri kandidata, u drugom krugu neće biti presudna prednost koju će imati Ivo Josipović. U drugom krugu izborna utakmica kreće otpočetka – smatra Macan.

Politolog Višeslav Raos iz Centra za politološka istraživanja smatra da će bitku za ulazak u drugi krug obilježiti dva elementa: prvi je podcijenjen rejting Andrije Hebranga, kojemu će HDZ-ov stranački mehanizam u posljednji trenutak ipak pružiti potporu i tako mu povećati šanse za ulazak u drugi krug, a drugi prevaga koju Milan Bandić ima pred Nadanom Vidoševićem.

− Iako su obojica populisti, Bandić je u tome uspješniji. S Bandićem se prosječan birač može poistovjetiti, pa bi građani ipak nešto veću potporu mogli dati pučkom tribunu nego bogatom Vidoševiću – smatra Raos.

On procjenjuje da Dragan Primorac, unatoč oštroj kampanji u kojoj pokušava uvjeriti birače da je izvan političkih tokova iako je do jučer bio u Vladi, ipak u konačnici nema šanse ući u drugi krug.

Prema njegovu mišljenju, Josipoviću bi u drugom krugu najteže bilo s Bandićem, a ipak lakše s Vidoševićem ili Hebrangom.

− Josipović u okviru svojega koncepta pravde može Vidoševića prikazati kao eksponenta nepravedne Hrvatske. Bandić će pak imati priliku kapitalizirati to što je bliži prosječnom građaninu i što, za razliku od Josipovića, iza sebe ima opipljivije rezultate − zaključuje Raos.

Izvor:  Slobodna Dalmacija.hr

Ostavite komentar

comments