Početna / Vijesti / Sučeljavanja nas mogu nasmijati ali izbore će odlučiti izlaznost

Sučeljavanja nas mogu nasmijati ali izbore će odlučiti izlaznost

Ove izbore zaista ne mogu odlučiti nikakva sučeljavanja. Njih će odlučiti isključivo izlaznost. HDZ i Kolinda su tu u prednosti.

Predsjednički kandidati

Nakon još jednog sučeljavanja predsjedničkih kandidata saznao sam od Vilibora Sinčića da je Osama Bin Laden živ. Vidio sam i da Kolinda može izgledati puno bolje kad se riješi tamnih boja u svojoj šminki, te kad joj je frizura manje formalna. Vidio sam i da se Kujundžić ne može riješiti svoje fiksacije na Josipovića, kao da se boji da će mu vlastiti simpatizeri prigovoriti što oduzima glasove Kolindi. Vidio sam i Josipovića kojeg su njegovi izazivači jedva zainteresirali da se uključi u debatu. Ako izlaznost na ove izbore bude mala, ova do sad viđena sučeljavanja bit će glavni krivac za to.

Ivan Vilibor Sinčić ima veliki problem. Nisam siguran je li riječ o strašno velikoj tremi zbog televizijskog sučeljavanja, jer dečko je tamo gdje tisuće sanjaju, a nikad neće biti ili on ima veliku rupu u svojoj općoj kulturi. U sučeljavanju na Novoj TV govorio je o Osami Bin Ladenu kao da je živ. Kad ga je Kolinda Grabar-Kitarović upozorila da je taj terorist mrtav, Sinčić je rekao: „Dobro, onda njegovi sljedbenici….“ Dakle, on je prihvatio ispravku svog neznanja i nastavio pričati dalje. Nije rekao da se zabunio. Ali je zato zbunio cijelu naciju. Kako je moguće da netko takav u ovoj državi bude predsjednički kandidat?

Možda bi trebalo komentirati i njegovu izjavu da studira šest godina zbog bolesti, ali nisam siguran jesam li dobro čuo da se radilo o virozi kao razlogu za tako dugo studiranje. To bi ipak bilo previše. Bit će da sam nešto pogrešno čuo, pa neću sad o tome.

Ne znam što se događa s Milanom Kujundžićem. Zadnja dva mjeseca bio je jedini predsjednički kandidat kojem je popularnost rasla. Kad je došao u situaciju da se bori za ulazak u drugi krug, on se u svim svojim napadima i kritikama fiksirao na Ivu Josipovića. Simpatično djeluju Kujundžićevi nastupi u kojima on najavljuje svoju pobjedu već u prvom krugu. To dobro dođe za ohrabrivanje onih manje informiranih birača, ali on je preozbiljan čovjek da bi i sam vjerovao u to. Dakle, napadati Josipovića kao da se stvarno bori za pobjedu već u prvom krugu uludo je potrošeno vrijeme u sučeljavanju. Zar je moguće da je potpao pod psihozu radikalno desnih koalicijkih suradnika i savjetnika, te da se njima počeo dokazivati? Bilo bi to previše neozbiljno za tako ozbiljnog političara. Od svih predsjedničkih kandidata on je najbolji retoričar. U stanju je najjasnije izreći svoje misli. Umjesto da govori o programu i onome što bi radio on mitingaški napada i kritizira. Teško da je u ovom sučeljavanju dobio nove poklonike.

Kolinda Grabar-Kitarović je na Novoj TV ugodno iznenadila promjenom svoje vanjštine. Malo pastelniji i vedriji tonovi u njezinoj šminki, malo kraće umjetne trepavice i manje formalna frizura napravili su čudo. Čak su joj i nastupi sigurniji i opušteniji. Vjerujem da bi Kolinda dala sve što može da joj loš savjetnički tim nije smjetio onoliko pogrešaka na početku kampanje i da je protukandidati sad ne tuku baš time. Vidljivo je i da ima problema kad treba progovarati o problemima u kojima se nalazi HDZ. Političarka s njezinim međunarodnim iskustvom bi morala znati ono zlatno pravilo da istina oslobađa. Ona pokušava biti odvjetnica stranke, ali ne zna točno što bi rekla. To njezini protukandidati osjećaju i zato rado inzistiraju baš na takvim pitanjima. Po meni i to je promašeno jer zadnjih troje predsjedničkih izbora su pokazali da glasačima nije previše važna veza stranke i nekog kandidata. Za Kolindu je problem što takva pitanja odaju njezino nesnalaženje kad se susretne s teškim pitanjima.

Ivo Josipović je u prvom dijelu sučeljavanja djelovao prilično nezainteresirano. Kao da ga protivnici nisu uspjevali motivirati na malo žustriju raspravu. Ne znam je li mu netko od savjetnika na pola debate šapnuo da se mora malo više uključiti u raspravu ili su ga ipak motivirala pitanja o tome što i kako će raditi idućih pet godina, ali djelovao je puno bolje kad je govorio o političkom djelovanju nego kad se trebalo obračunavati na osobnoj razini.

Ove izbore zaista ne mogu odlučiti nikakva sučeljavanja. Njih će odlučiti isključivo izlaznost. HDZ i Kolinda su tu u prednosti. Oni obavljaju pravu malu mobilizaciju. Josipović može računati samo na zahvalnost onih koji su mu spremni dati svoje povjerenje u još jednom mandatu.

Autor: Ante Gugo

Izvor: politikaplus.com

Ostavite komentar

comments