Početna / Vijesti / Sve ima svoju cijenu: Bandić za više od 5 milijuna kuna postao miljenik Kaptola

Sve ima svoju cijenu: Bandić za više od 5 milijuna kuna postao miljenik Kaptola

Bandić_križIz proračuna Grada Zagreba u posljednjih godinu i pol gradonačelnik Milan Bandić uzeo je više od pet milijuna kuna kako bi dao novac za Kaptol odnosno za Crkvu u Hrvata. Prema službenim podacima iz ožujka ove godine tri milijuna kuna otišlo odboru Zagrebačke nadbiskupije za obnovu katedrale, do 350 tisuća kuna Šibenskoj biskupiji za podmirenje dijela troškova financiranja rekonstrukcije broda “Zaveslaj”, pa do 200 tisuća kuna Zagrebačkoj nadbiskupiji za podmirenje dijela troškova obnove pročelja župnog dvora, a tu je i 200 tisuća kuna Župi Sv. Petra i Pavla za obnovu krovišta, pa 170 tisuća kuna Zadarskoj nadbiskupiji za financiranje radova na uređenju sakralnog prostora crkve.

Davao i u recesiji

Nakon što je na proljeće Bandić ponovno osvojio vlast, Crkva se nastavila donirati i u vrijeme recesije. Tako je poznat slučaj iz listopada prošle godine kada se već počelo uvelike govoriti i pisati o teškom financijskom stanju u Gradu Zagrebu. Tada je Bandić galantno zavukao ruku u džepove svih Zagrepčana te je iz pričuve izdvojio još dodatnih 270 tisuća kuna. Hrvatska biskupska konferencija dobila je tako 67 tisuća kuna za najam Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Zagrebačka nadbiskupija za postavljanje orgulja u crkvi na Jordanovcu 100.000 kuna, a župa Svih svetih u Sesvetama za Dane zahvale i zajedništva dobila je 40 tisuća kuna.

Koliko je Bandić zaista potrošio na Crkvu do kraja prošle godine, teško je izračunati jer je Bandić trošio novac iz proračunske pričuve koja je bila teška oko 15 milijuna kuna, a koju je uspio posušiti do kraja. Novac je dijeljen šakom i kapom zavičajnim, sportskim, braniteljskim i inim udruženjima, a mnoga od tih udruženja bila su opet usko vezana uz djelovanje Crkve.

Bandić ne može reći da je “podrivao sistem iznutra”

Kada je poznat taj financijski saldo, tada zaista i ne čudi da su ga prvo kardinal Josip Bozanić a kasnije i vojni ordinarij mons. Jezerinac proglasili svojim favoritom za Pantovčak, a tako i automatski poželjnim predsjednikom od strane Crkve, jer osim financijske strane, teško da Crkva u Bandiću može vidjeti svog idealnog predstavnika.

Uostalom, Bandić već deset godina kao gradonačelnik Zagreba a tako i uvaženi član SDP-a i šef zagrebačkog ogranka nikada nije stao javno na stranu Crkve ni sa svojim izjavama, a ni sa svojim odlukama.

Isto tako Bandić kao kreator politike u SDP-u i nominalno kao dojučerašnji drugi čovjek te stranke teško može koristit maksimu bivših komunista o “podrivanju sistema iznutra”. Naime, Bandić nije bio činovnik nego onaj koji je utjecao na politiku svoje stranke.

Volio Mesića, sad ljubi ruke Jezerincu

Ovdje valja naglasiti i vrlo dobre odnose Stjepana Mesića i Bandića sve do lipnja ove godine. Tada je Mesić javno rekao da mu je Bandić prijatelj te da se ne bi iznenadio kada bi ga on naslijedio. Tako je u jeku polemike predsjednika i vojnog ordinarijata kao i jeku polemike Pantovčaka i Kaptola, Bandić redovno podupirao politiku Mesića a u isto vrijeme fotografirao se sa crkvenim svijećama na hodočašćima.

U srednjem vijeku postojao je običaj otkupa grijeha. Jednostavno su se za novac otkupljivali grijesi, a ovisno o težini grijeha bio je konačni račun. Ako ćemo parafrazirati taj običaj onda možemo slobodno reći kako su Bandićevi grijesi bili teški više od pet milijuna kuna.

A grijeha će se morati nastaviti riješavat i na Pantovčaku. Na to vjerojatno računa i raduje se i Crkva.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments