Početna / Vijesti / Svi kandidati složni: Nema šanse da se odreknemo Pantovčaka

Svi kandidati složni: Nema šanse da se odreknemo Pantovčaka

pantovcakZAGREB – Ne dolazi u obzir da se selimo – poručilo je pet predsjedničkih kandidata koji se, ako netko od njih postane predsjednik, neće preseliti iz kompleksa Predsjedničkih dvora na Pantovčaku čija je procijenjena vrijednost oko 70 milijuna eura.

Pitanje što ga je Jutarnji postavio kandidatima za šefa države zapravo se temelji na davnoj izjavi predsjednika Mesića da mu Pantovčak ne treba.

Dvojica, Milan Bandić i Nadan Vidošević, nisu se željeli izjasniti gdje bi se trebao smjestiti Ured budućeg hrvatskog predsjednika: na posjedu na Pantovčaku koji se rasprostire na sto tisuća četvornih metara, ili negdje drugdje – primjerice u Banskim dvorima, Bakarićevoj vili ili u vilu u Visokoj na Gornjem gradu.

Nadan Vidošević tvrdi da još nije kandidat za predsjednika, a Milan Bandić na pitanje što misli gdje bi trebao biti ured budućeg predsjenika, odgovara:

– Ništa ja ne mislim, ja radim. Evo trčim preko trga, idem obići gradilišta, a navečer ću misliti što raditi sutradan – kazao je zagrebački gradonačelnik Bandić.

Mesić se nije preselio

Nitko od današnjih predsjedničkih kandidata nije se zaletio kao što je to učinio predsjednik Stjepan Mesić u siječnju 2000. kada je izjavio: “Kad postanem predsjednik, odreći ću se Pantovčaka, Brijuna, raspustiti savjetnike koji su dijelom kumovali pogrešnoj politici”.

hebrang1Andija Hebrang

Smanjio bih proračun Ureda

Kad biste postali hrvatski predsjednik, biste li ostali na Pantovčaku?

– Ne bih selio Ured jer je to rijedak simol Hrvatske koji nije ukinut ili obezvrijeđen. Sada Ured godišnje stoji 50 milijuna kuna, ali to se u fazi antirecesijskih programa može smanjiti. Ne podržavam ni financiranje umirovljenog predsjednika jer je to prevelik trošak.

Za koliko bi smanjili proračun u Uredu predsjednika?

– Prvi dan bih ga sigurno ‘srezao’ za 10 posto.

Što biste još ‘srezali’?

– Ukinuo bih hvarsku rezidenciju, neću reći Bakarićevu, nego Mesićevu vilu. Održavanje je preskupo da bi u njoj nekoliko dana ljetovao predsjednik. Ondje bih primao strane državnike.

ivojosipovicsdpIvo Josipović

‘ Nisam još o tome razmišljao’

Kad biste postali hrvatski predsjednik, biste li ostali na Pantovčaku?

– Ne razmišljam o tome.

Jeste li vi kandidat za predsjednika?

– Jesam, ali o tome ne razmišljam. Odlučio bih se za ono što je najjeftinije i najekonomičnije.

Što mislite da je to?

– Ne znam, ne razmišljam o toj temi, treba to izračunati.

vesnapVesna Pusić

‘ Ni ja nemam posebno mišljenje’

Kad biste postali hrvatska predsjednica, biste li ostali na Pantovčaku?

– Dobro je da postoji jedno mjesto koje je najprimjerenije i najjeftinije. Mjesto na koje se dođe kao predsjednik i s kojeg se ode kad prestane mandat. Ne mislim da se trebaju posebno raditi uredi za pojedinog predsjednika.

Vi biste onda ostali na Pantovčaku?

– Nemam nikakvo posebno mišljenje o tome – je li bolje ovako ili da vlast bude na jednome mjestu. Treba izračunati i jednu i drugu mogućnost i vidjeti koja je opcija jeftinija. Treba misliti na minimaliziranje troškova. Ali nije na predsjedniku da to računa, predsjednik daje smjernice, a to trebaju izračunati službe.

dkajinDamir Kajin

Predsjednik ne može biti u šatoru

Kad biste postali hrvatski predsjednik, biste li ostali na Pantovčaku?

– Rezidencija predsjednika na Pantovčaku je već 18 godina. Mislim da smo shvatili da predsjednik države ne može biti u šatoru. Moglo bi se razmišljati o manjem broju savjetnika i osoblja, ali ne o preseljenju.

Koristili biste se, ako postanete predsjednik, i vilama na Brijunima i Hvaru?

– Hvarsku vilu pretvorio bih u rezidenciju za strane državnike, a Brijune bih komercijalizirao. Bijelu vilu ostavio bih kao rezidenciju.

Biste li se vi uopće zalagali za smanjenje troškova u Uredu predsjednika?

– Pedeset milijuna kuna je, usuđujem se ustvrditi, cijena jednog od najjeftinijih predsjedničkih ureda u Europi.

vsozboltVesna Škare-Ožbolt

Neka Ured bude tamo gdje jest

Kad biste postali predsjednica, biste li ostali na Pantovčaku?

– Ne bih trošila energiju na preseljenje. Neka Ured predsjednika bude gdje jest.

Ne biste predložili preseljenje u neki manji ured kako biste uštedjeli?

– Preživjela sam uz Tuđmana dva seljenja iz Visoke u Banske dvore, pa iz Banskih na Pantovčak. Bio mi je to veliki šok i teško sam prihvaćala argumentaciju da predsjednik treba biti izdvojen iz cijele priče. Ali sad je već postala tradicija da je sjedište predsjednika na Pantovčaku, već su dva odradila svoje mandate ondje pa mislim da bi bilo najgore to mijenjati.

No, i devet godina kasnije, na kraju drugog mandata, predsjednik Mesić je na Pantovčaku, ljetuje u Bakarićevoj vili na Hvaru, ima 11 savjetnika i oni svoje pomoćnike. Godišnje državni proračun košta oko 54 milijuna kuna, što je 34 milijuna kuna više nego što je koštao 2000. godine. U godini teške ekonomske krize tako raskošna rezidencija a najviše prostrani zeleni kompleks, zatvoren za građanstvo, mogao bi promijeniti namjenu a Ured budućeg predsjednika preseliti na drugu, jeftiniju adresu.

Prestižna lokacija

Kompleks Predsjedničkih dvora rasprostire se na sto tisuća četvornih metara. Prema nekim neslužbenim procjenama, imanje na kojem se rasprostiru Predsjednički dvori vrijedilo bi oko 70 milijuna eura. Procjenila je to vlasnica agencije za prodaju luksuznih vila Mirjana Mikulić.

– Vrijednost tog kompleska ima i jednu povijesnu priču, pa bi to više bila stvar prestiža – kazala je Mikulić.

Ivić Pašalić, koji je nekada u uredima radio kao Tuđmanov savjetnik, a danas je građevinski poduzetnik, procjenjuje da bi vrijednost mogla i porasti.

– Kad bi se šuma pretvorila u građevinsko zemljište vrijednost bi možda narasla i do sto milijuna eura – kazao je Pašalić.

Tuđman proširio posjed

Inače, Ured predsjednika smjestio se u bivšoj Vili Zagorje velikoj 3700 četvornih metara. Vila se počela graditi 1962. prema projektu “Biroa 51” Kazimira Ostrogovića i Vjenceslava Rihtera. Vila je završena 1964. i kao dar hrvatskih komunista predana je Josipu Brozu Titu.

Nakon raketiranja Banskih dvora 1991. godine na Pantovčak 241 uselio se predsjednik Franjo Tuđman.

Ime ‘Titova vila’ pretvara se u ‘Predsjedničke dvore’. Glavna zgrada na četiri etaže u rezidencijalnom parku postala je 1993. godine pretijesna, pa je Tuđman dao sagraditi još jednu zgradu na četiri kata.

Grškovićeva, Jurjevska, Visoka…

Prijedlozi za alternetivni ured predsjednika:

– Vila Bakarić u Jurjevskoj ulici

– Banski dvori u slučaju da se Vlada preseli na planiranu lokaciju na Savi

– Rezidencijalna vila u u Visokoj na Gornjem gradu

– Vladina zgrada u Grškovićevoj u kojoj je sjedište RH Alana

Kompleks

Predsjedničkih dvora:

– 100 tisuća metara četvornih

– ured predsjednika je na 3700 četvornih metara

– aneks zgrada koju je 1993. dao izgraditi Tuđman od 3500 četvornih metara

– Vila Weis, sada se zove Vila Prekrižje,služi kao reprezentativna vila

– Još jedan prateći objekt u kojem su se smjestile službe osiguranja

– Atomsko sklonište izgrađeno još u vrijeme Tita

– 150 zaspolenika – 83 tehničko osoblje, 50 službenika, 20 dužnosnika

Izvor: Jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments