Početna / Vijesti / SVJETSKI MEDIJI O IZBORIMA ‘Uspjeh mladog anarhista Sinčića veliko je upozorenje za HDZ i SDP’

SVJETSKI MEDIJI O IZBORIMA ‘Uspjeh mladog anarhista Sinčića veliko je upozorenje za HDZ i SDP’

Izbori u Hrvatskoj nisu niti na jednoj naslovnici vodećih beogradskih dnevnih listova, dok nešto detaljnije o glasovanju za budućeg predsjednika Hrvatske i zbrajanju rezultata izvješćuju elektronički mediji.

sučeljavanje predsjedničkih kandidata - foto rtl

BEOGRAD – Predsjednički izbori u Hrvatskoj nisu izazvali veliku pozornost u srbijanskoj javnosti, ali svi mediji poglavito elektronički, izvješćuju o drugom krugu ukazujući na malu razliku u postocima glasova koje su osvojili aktualni predsjednik Ivo Josipović i njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović.

Navodeći podatke Državnog izbornog povjerenstva (DIP), Radio-televizija Srbije (RTS) istaknula je da “veliko iznenađenje ovih izbora predstavlja 25-godišnji Ivan Sinčić iz organizacije Živi zid, koji je osvojio 16,44 odsto glasova”.

Rekapitulirajući jučerašnji izborni dan u Hrvatskoj, RTS u jutarnjem programu izdvaja kako je poraženi Milan Kujundžić iz Saveza za Hrvatsku pozvao svoje pristaše da 11. siječnja glasuju za Grabar Kitarović, te poruku Ivana Sinčića da njegovi glasači ne sudjeluju u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Po ocjeni srbijanske nacionalne televizije upravo bi Sinčićev poziv svojim biračima da se suzdrže od glasovanja mogao presudno utjecati na pobjednika predsjedničkih izbora u drugom krugu.

Mediji u BiH: Iznenađujuće tijesna utrka vodećih kandidata za predsjednika Hrvatske

Gotovo svi mediji u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su izvijestili o tijesnom ishodu prvog kruga izbora za predsjednika Hrvatske svrstavajući tu vijest među najvažnije iz inozemstva.

Iako bez posebnih komentara bosanskohercegovački dnevni listovi izvještavaju kako je razlika u postotku osvojenih glasova između aktualnog predsjednika Ive Josipovića i njegove glavne protukandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović iznenađujuće mala te kako to unosi neizvjesnost u najavljeni drugi izborni krug.

“Grabar-Kitarović i Josipović izjednačeni”, veliki je naslov na prvoj stranici sarajevskog “Oslobođenja” uz tekst u kojemu ovaj list svoje čitatelje izvještava o izborima i prebrojavanju glasova.

“Dnevni avaz” prenosi i kratki komentar bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o tome hoće li se izbor između Josipovića i Grabar-Kitarović odraziti na BiH.

Mesić drži kako Hrvatska bez obzira na to hoće li se mijenjati predsjednika mora imati konstantan odnos prema BiH.

“Ono što, ne samo predsjednik, već i Hrvatska kao država mora uraditi jeste da stane pred međunarodnu zajednicu sa zahtjevom da BiH što prije ostvari svoje strateške ciljeve, a jedan od njih je ulazak u EU. Treba pomoći da ta država ispuni što prije uvjete, da ostvari standarde i da bude dio evropske obitelji. Jer samo to će biti garancija opstanka BiH”, kazao je Mesić.

Slovenski mediji: Neizvjesni predsjednički izbori

Slovenski mediji navode da će drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj biti neizvjestan zbog minimalne razlike između aktualnog predsjednika Ive Josipovića i HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović u prvom krugu.

Vodeći slovenski mediji poput ljubljanskog “Dela” i portala televizijske postaje POP-TV agencijske vijesti s rezultatima prvog kruga donose po naslovom “Predsjednička utrka u Hrvatskoj sada tek započinje” jer se očekuje da će zbog tijesne razlike nastavak kampanje u nastojanju da se privuče što više birača biti življi.

Prenoseći ocjene hrvatskih analitičara, slovenski mediji navode da je pravo iznenađenje izbora uspjeh mladog kandidata Ivana Sinčiča, dok je veliki neuspjeh doživio Milan Kujundžić.

Osim toga, podsjećaju da su se pogrešnima pokazale predizborne prognoze kako će aktualni predsjendik Josipović steći veću prednost pred Kolindom Grabar-Kitarović već u prvom krugu.

Svjetske agencije: ‘Ivan Sinčić predstavlja snažno upozorenje za dvije velike stranke – SDP i HDZ’

ZAGREB – Svjetske agencije ocijenile su kako je rezultat prvoga kruga hrvatskih predsjedničkih izbora održanog u nedjelju neočekivano tijesan, te naglasile da je glavno iznenađenje izbora dobar rezultat mladog kandidata, “anarhista” Ivana Vilibor Sinčića.

Sadašnji predsjednik socijaldemokrat Ivo Josipović, piše France Presse, sastat će se 11. siječnja 2015. u drugome krugu izbora s kandidatkinjom konzervativaca Kolindom Grabar Kitarović, ali pravo je iznenađenje treće mjesto Ivana Vilibora Sinčića koji je u nedjelju dobio više od 16 posto glasova, a u kampanji se protivio članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Njemačka agencija dpa piše kako je nedjeljni rezultat neočekivano tijesan, 38,5 posto glasova za Josipovića i 37,1 za Grabar Kitarović. Iako je funkcija predsjednika uglavnom protokolarna, piše dpa, izborni rezultat dat će vjetar u leđa jednoj od dviju vodećih stranaka uoči parlamentarnih izbora krajem iduće godine.

Od 3,8 milijuna glasača na izbore je po veoma hladnu i vjetrovitu vremenu izašlo 47 posto, a prije pet godina odziv je bio 44 posto, piše dpa.

U Josipovićevu se stožeru u nedjelju navečer nije moglo prikriti blago razočaranje rezultatom jer su ankete predviđale postotak bliži apsolutnoj većini, piše talijanska ANSA. Protiv Josipovića radila je njegova bliskost s izrazito nepopularnom vladom lijevoga centra koja u tri godine vlasti nije pokrenula hrvatsko gospodarstvo pa zemlja ulazi u sedmu uzastopnu godinu recesije.

Ivu Josipovića za dva tjedna čeka teška bitka za drugi predsjednički mandat jer od birača frustriranih gospodarskim problemima zemlje nije uspio dobiti dovoljno glasova u prvome krugu, piše Reuters.

Predsjednik se u Hrvatskoj bira na pet godina i odlučuje o vanjskoj politici, obrani i obavještajnim službama, ali nema pravo veta na zakone, piše Reuters, koji Hrvatsku opisuje kao bivšu jugoslavensku republiku koja je u srpnju 2013. ušla u EU, u kojoj je nezaposlenost 19-postotna, a gospodarski rast ne očekuje se ni u 2015.

Slovenska novinska agencija STA prenijela je da u drugi krug ulaze Josipović i Grabar Kitarović, te da je najveće iznenađenje izbora veliki broj glasova za trećeplasiranog “kandidata aktivističke skupine Živi zid” Ivana Sinčića. Slovenska agencija ističe da je Sinčić nakon objave rezultata kazao da u drugom izbornom krugu neće podržati nijednog kandidata.

STA ističe da su izborni rezultati pokazali da predizborne ankete nisu bile precizne budući da su aktualnom predsjedniku Josipoviću davale veliku prednost pred kandidatkinjom HDZ-a Grabar Kitarović.

Austrijska agencija APA navodi da je aktualni predsjednik, kandidat lijevog centra Josipović, ostvario malu prednost pred kandidatkinjom konzervativaca Grabar Kitarović, no da će drugi krug izbora odlučiti glasovi birača koji su u prvom krugu podržali Sinčića i kandidata desnice Kujundžića.

APA ističe “izniman uspjeh” na izborima 24-godišnjeg Sinčića, kandidata “stranke Živi zid koja predstavlja građane u financijskim teškoćama”. Njegov rezultat predstavlja snažno upozorenje za dvije velike stranke SDP i HDZ uoči parlamentarnih izbora koji se trebaju održati sljedeće godine.

Agencija navodi da bi pobjeda Josipovića predstavljala prvi pozitivan izborni rezultat za vladu lijevog centra, čiji je Josipović kandidat. Aktualni predsjednik se u posljednje vrijeme distancirao od nepopularne vlade premijera Zorana Milanovića, prenosi APA.

Ostavite komentar

comments