Početna / Vijesti / Tiskao je majice: “Gradonačelnik svih Hrvata”

Tiskao je majice: “Gradonačelnik svih Hrvata”

bandićZagrebački gradonačelnik je nakon višemjesečnog kalkuliranja donio odluku o svojoj kandidaturi za predsjednika Republike. Na predizbornu turneju će krenuti iz Iloka, a već je snimio i promotivne spotove s gradonačelnicima Moskve, Ankare, Rima…

Uz slogan “Gradonačelnik svih Hravta” Milan Bandić će u četvrtak ujutro objaviti kandidaturu za predsjednika države. Dva dana ranije zagrebački gradonačelnik i njegovi suradnici imali su još samo jednu dvojbu: hoće li objaviti kandidaturu na zagrebačkom Sljemenu (odakle je Bandić ranije kretao u izborne bitke za Grad Zagreb), ili će to, pak, napraviti na Bundeku, uređenom jezercu koje Bandić smatra jednim od svojih najuspjelijih projekata.

Kao Obama

“Kampanja će biti nalik na Obaminu. To će biti spektakl, ali naravno, kako to gradonačelnik inače radi, spektakl u skromnim uvjetima”, rekao je za Globus jedan od najbližih Bandićevih suradnika. Odmah nakon objave kandidature Bandić bi se sa svojim suradnicima trebao zaputiti u ilok, a potom kreće predizborna turneja.

“Mi krećemo iz Iloka u četvrtak i putujemo kroz cijelu Hrvatsku sve do Prevlake. Naše putovanje će završiti onog dana kada nastupi izborna šutnja i dotad se, zapravo, nećemo zaustavljati! To će biti Bandićev najvažniji maraton”, objašnjava njegov suradnik.

Bandić bi tako u pedesetak dana trebao posjetiti sve veće hrvatske gradove. S njim će se nalaziti najuži krug suradnika u koji spadaju Bandićev savjetnik za kulturu Duško Ljuština, zatim pročelnik zagrebačkog Ureda za financije Slavko Kojić, bivši šef Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević, direktor Zagreb Arene Zdenko Antunović i članica Uprave Zagrebačkog holdinga za nabavu Lidija Tomić.

Riječ je o ljudima koji će napustiti svoje dosadašnje položaje kako bi u slučaju pobjede Milana Bandića mogli zauzeti savjetničke funkcije na Pantovčaku. S obzirom na razmjere kampanje, procjenjuje se da će to ipak biti najskuplja predizborna promocija nekog kandidata. Već je tiskano na tisuće majica s Bandićevim sloganom, a snimljeni su i televizijski spotovi u kojima Bandiću podršku daju gradonačelnici Rima, Beča, Moskve, Münchena i Ankare.

Financije

Za financijski dio brinut će se Slavko Kojić i Slobodan Ljubičić. Zbog negativnog imidža, Ljubičić bi od svih Bandićevih suradnika trebao biti najmanje eksponiran u kampanji. On osobno nije želio potvrditi da je jedna od najvažnijih karika kampanje: “Još nisam ušao u to. No, ako me gradonačelnik pozove, spreman sam pomoći”, rekao je Ljubičić.

Objavom Bandićeve kandidature rješava se i njegov status u SDP-u. Naime, člankom 15 statuta te stranke Bandić automatski prestaje biti član Socijaldemokratske partije. To su nam potvrdili i SDP-ovci na Iblerovu trgu. Time su prekinuli nekoliko spekulacija među kojima je najpopularnija bila ona da će Bandić zamrznuti svoje članstvo u stranci zbog kandidature. Još nije poznato kako će postupiti Bandićevi suradnici. Prema posljednjim informacijama, Bandić bi želio da cijeli njegov tim ostane u stranci.

Dio SDP-ovaca okupljen oko predsjednika stranke Zorana Milanovića naročito je zabrinut najnovijim istraživanjem, koje pokazuje da se Bandić nalazi na drugom mjestu sa 17 % glasova, tek 7 % manje od Josipovića.

Nema dvojbe, zbog Bandićeve kandidature Zagrepčane očekuju prijevremeni izbori, a u SDP-u se već stvaraju dvije struje koje pretendiraju na mjesto gradonačelnika – Milanovićeva, uz kojeg su Boris Šprem, Ivo Jelušić te Igor Rađenović. Drugu struju vodi Željka Antunović, koju, čini se, podupire i Bandićev lobi.

Izvor: globus.jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments