Početna / Vijesti / TJEDNA ANALIZA Kujundžić raste. Je li Kolinda iskoristila aferu Jović protiv Josipovića?

TJEDNA ANALIZA Kujundžić raste. Je li Kolinda iskoristila aferu Jović protiv Josipovića?

Ovo bi mogli biti izbori u kojima birači neće puno opraštati. Svaka, čak i najmanja pogreška osjeti se na rejtingu kandidata.

Cro Demoskop listopad

 

Piše: Ante Gugo

 

Istraživanje raspoloženja birača koje je objavila RTL televizija vezano za predsjedničke izbore kaže da su Josipović i Kolinda Grabar–Kitarović izgubili po par postotaka, dok je Milan Kujundžić skoro utrostručio rezultat iz zadnjeg objavljenog anketiranja birača. Budući da je prošlo jedva desetak dana otkad je HDZ-ov disident i osnivač Hrvatske zore objavio svoju kandidaturu, jasno je da će ovaj njegov rezultat zabrinuti druga dva protivnika. Dodatni razlog za to skriva se u velikom, pa možda i dovoljnom broju potpisa koje je za promjenu izbornog zakona prikupila inicijativa U ime obitelji. Samo je Kujundžić dao potporu tom referendumu. Kolinda je zadnjeg dana prikupljanja potpisa odlučno rekla da je protiv tog referenduma. 

Ovo bi mogli biti izbori u kojima birači neće puno opraštati. Svaka, čak i najmanja pogreška osjeti se na rejtingu kandidata. Josipović je platio pogreške svojih savjetnika. Hoće li naknadno odricanje od Dejana Jovića naići na odobravanje kod birača, vidjet ćemo u nekom sljedećem istraživanju. Ovo istraživanje obuhvatilo je vrijeme u kojem je afera izbila, ali ne i vrijeme u kojem je Josipović razriješio Jovića. Međutim, Josipović će se tu suočiti i s još jednim problemom.

Šlampavošću njegovog protokola, kamere su ga snimile kako ne baš biranim riječima govori o svojim kolegama, sveučilišnim profesorima Jurčeviću i Tomcu. On je svoj visoki rejting izgradio na besprijekornoj pristojnosti i gotovo štreberski nepogrešivom ponašanju u javnosti, baš prema pravilima dobrog građanskog odgoja, a onda je iznenada razotkrio i svoju drugu, sasvim ljudsku, ali dijelu birača vjerojatno razočaravajuću stranu. 

Nekih drugih većih problema Josipović nije imao u proteklom tjednu. Optužbe da funkciju predsjednika Republike zloupotrebljava za vođenje izborne kampanje nitko pametan i onako ne shvaća ozbiljno. Kako bi drukčije bilo koji državni dužnosnik mogao obavljati svoj posao i voditi predizbornu kampanju? Vrlo brzo, s potvrdom dobrog refleksa u političkim zbivanjima, iz Josipovićevog ureda demantirali su i optužbe da se Pantovčak koristi kao izborni stožer, što je zakonom zabranjeno. Priopćili su da je Josipović za potrebe kampanje unajmio prostor u Novinarskom domu. 

Gubitak od skoro dva posto popularnosti Josipoviću je ozbiljno upozorenje. Birači na ovim izborima neće praštati niti najmanju pogrešku. Prije nego uđe u završnicu svoje kampanje, morat će još jednom dobro pročešljati svoje savjetnike i njihove političke stavove, ako želi održati ovako veliku razliku između svojih protivnika.

Doduše, Josipović ima sreću što dio njegovih protivnika radi za njega. 

Naime, činjenica da je Kolinda također izgubila malo više od dva posto na popularnosti, a da u tom vremenu nije imala značajnijih aktivnosti, svjedoči da je ona platila čak i malo veću cijenu afere s Dejanom Jovićem. Možda čak i nije sama nimalo kriva za to. Naime, dio neobično agilnih podupiratelja HDZ-a i Kolinde na društvenim mrežama, koje imaju sve veći utjecaj na kreiranje raspoloženja javnosti, te dio elektronskih medija, posebno portala, istupu predsjednikovog glavnog analitičara dali su čisto ideološki karakter, a da nijednom riječju nisu postavili pitanje o kvaliteti njegovog rada i o tome koliko je takav rad utjecao na odluke predsjednika Republike. 

Kažem još jednom, možda HDZ i Kolinda nisu izravno umiješani u takve istupe većine tih medija i spomenutih pojedinaca, ali ovo vodstvo HDZ-a svakako je odgovorno zbog stvaranja raspoloženja u javnosti, kojemu su radikalni istupi logična posljedica.

U ovoj kampanji birači se neće opredjeljivati za radikalizam. Visoka podrška Josipoviću svjedoči da je umjerenost na cijeni.

Milanu Kujundžiću očito nisu naškodile optužbe da se uhvatio na Josipovićevu udicu, kojom mu je, navodno, omogućeno da čak dva puta u tri dana gostuje u udarnim terminima HTV-a. Oba ta svoja nastupa Kujundžić je vrhunski iskoristio. Pokazao se kao političar koji ima viziju i koji to zna ispričati biračima bez prevelikog filozofiranja. Osim toga, iskoristio je priliku i pojavio se s prosvjednicima protiv zatvaranja rafinerije u Sisku.

Kujundžićeva sposobnost da osjeti bilo naroda ono je što će do izbora najviše živcirati preostala dva kandidata, a posebno Kolindu. Naime, na svim mjestima na kojima se on pojavljivao, viđen je jako veliki broj članova HDZ-a. Ako se dosad pretpostavljalo da njegov uspjeh ovisi o tome hoće li HDZ uspjeti disciplinirati svoje birače, nakon završetka prikupljanja potpisa inicijative U ime obitelji, jasno je da to nije prvorazredno pitanje. 

Tomislav Karamarko i Zoran Milanović skoro su se natjecali tko će prije izjaviti koliko su protiv tog referenduma i prikupljanja potpisa za njega. Josipović je po tom pitanju pokušao, ne baš previše uspješno, zauzeti neutralan stav, tvrdeći da je on također za preferencijalno glasovanje, ali da bi on promjene izbornog zakonodavstva htio urediti bez referenduma. 

Dio medija Josipovića je ipak svrstao među one koji ne podržavaju referendum. Nisu rekli da je on protiv. Dakle, čaša nije bila napola puna, nego napola prazna. 

Kolinda Grabar-Kitarović je vrlo mudro 14 dana izbjegavala izjašnjavanje o tom pitanju. Za nju je to bio posebno vruć kesten. Njezina stranka požurila je izraziti svoj negativni stav, a njoj nije bio u interesu unaprijed se ograditi od birača koji su bili spremni otići do mjesta na kojem se prikupljaju potpisi i dati svoj OIB i potpis. To su oni koji sigurno izlaze na izbore. Međutim, kako je HDZ-u očito važnije spašavanje Karamarkove političke časti nego Kolindin uspjeh na izborima, tako se i ona zadnjeg dana prikupljanja potpisa izjasnila protiv referenduma, za koji se potpisalo više od 350.000 građana. S obzirom na to da je izjavu dala u nedjelju u prijepodnevnim satima, očito je to trebalo poslužiti kao dodatni poziv njezinim simpatizerima da ne potpisuju za referendum. Najgore je u toj priči to što je Kolinda još jednom pokazala da joj u timu fali dobar i kvalitetan analitičar. Pogreške koje ona radi toliko su početničke, a istovremeno i tako skupe, da se ponekad zapitam jesu li ipak dobro osmišljene, pa joj podvaljene. HDZ, naime, svakim svojim potezom pokazuje da toj stranci nije previše stalo do predsjedničkih izbora. 

Kako inače objasniti to što su u ovako osjetljivom trenutku, kad Kolinda treba zaustaviti pad rejtinga, oni krajnje dikatorskim načinom pokušavaju uvoditi red u svom dubrovačkom ogranku. Kad su mediji i to pretvorili u pravi mali skandal, pozvali su medije na red, upućujući ih o čemu bi stvarno trebali pisati. 

Sve u svemu, Kolindin pad i nije tako velik kad su uzme u obzir kako se ponaša njezina stranka. 

Milan Kujundžić jedini je podržao prikupljanje potpisa za referendum o promjenama izbornog zakona. On ima pravo računati na najveći dio od ovih preko 350.000 birača koji su davanjem potpisa posvjedočili da su u skupini onih koji sigurno izlaze na izbore. Kujundžiću je problem što nema infrastrukturu koja ga može kvalitetno pratiti. Prednost mu je što je do izbora još oko dva i pol mjeseca. On sa svojim timom može ono što bi u nekom kraćem vremenu mogao samo ako ima ogranke po terenu koji će odrađivati dio posla. Budući da će se u ovom tjednu najviše pričati o potpisima za referendum, bit će zanimljivo vidjeti idućeg tjedna kako će njegova podrška promjeni izbornog zakonodavstva utjecati na podršku birača. Taj trend bi mogao pokazati kojim će smjerom krenuti ovi izbori. 

 

Izvor: Politikaplus

Ostavite komentar

comments