Početna / Vijesti / Tko kontrolira kako predsjednički kandidati troše novac?
Foto: hdz.hr

Tko kontrolira kako predsjednički kandidati troše novac?

Pravi nadzor troškova kandidata Državno izborno povjerenstvo započinje sa službenom kampanjom. Gledat će sve, kažu, pa čak i pretkampanju iako o njoj u zakonu ništa ne piše.

Sve je više događaja na kojima su neizostavni gosti predsjednički kandidati. Drže govore, obilaze gradove, druže se s ljudima i predstavljaju svoj program. No, službena kampanja još nije počela pa je pitanje tko to sve plaća.

Ovi predsjednički izbori imaju nova pravila financiranja i kandidati će morati jasno napisati od koga su primili novac i kako su ga utrošili. No, i zakon je nedorečen kada je u pitanju predkampanja.

Od Buja, preko Opatije do Trogira. Od jučer do danas, Kolinda Grabar Kitarović prešla je 500 kilometara. Družila se s građanima i promovirala svoj program.

Na pitanje novinara tko snosi troškove njezini putovanja obzirom da kampanja još nije počela odgovorila je:

‘Ne mogu vam reći točno koliko, ali vrlo su mali troškovi i sve ćemo mi to prikazati što bude trebalo sukladno zakonu‘.

I predsjednik Ivo Josipović je u proteklih mjesec i pol obišao 19 hrvatskih gradova, u govorima iznosio detalje svog programa.

Aktivnosti svih predsjedničkih kandidata već dva mjeseca pod budnim su okom nevladinih organizacija.

‘Bit će jako zanimljivo u onom trenutku kada budu podneseni izvještaji o tome što su radili, da vidimo na koji način su prikazivani troškovi koji evidentno postoje’, kaže Davorka Budimir, iz Transparency Internationala Hrvatska.

Ovi predsjednički izbori imaju nova pravila financiranja kampanje. Kandidati su otvorili zasebne račune. Donacije pristižu i oni ih već mogu koristiti. No, svaku potrošenu kunu dužni su kasnije iskazati u financijskom izvješću. Zakon je nedorečen, kažu u GONGu.

‘Ja se nadam da će u budućim izmjenama i ta stvar crno na bijelom stajati da svi oni troškovi i donacije u pretkampanji se moraju prikazati’, ističe Dragan Zelić iz GONG-a.

Pravi nadzor troškova kandidata Državno izborno povjerenstvo započinje sa službenom kampanjom. Gledat će sve, kažu, pa čak i pretkampanju iako o njoj u zakonu ništa ne piše.

Za razliku od drugih kandidata aktualni predsjednik je u povoljnijem položaju, zbog čega bi, upozoravaju i nevladine organizacije i Izborno povjerenstvo, trebao više paziti.

‘Da javnost ne stekne loš dojam da on sada u predkampanji koristi zapravo državne resurse u funkciji svoje predkampanje’, navodi Zdravka Čufar Šarić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

Ako u izvješću kandidata, ili njegove stranke ne bude istaknut trošak za koji je očito da je nastao, kažu u DIP-u, slijedit će sankcije. Od onih novčanih, do prijave Državnom odvjetništvu.

 Autor: Jelena Rastočić

Izvor: dnevnik.hr

 

Ostavite komentar

comments