Početna / Vijesti / Tko to može platit: Bandić do sada već potrošio više od 15 milijuna kuna

Tko to može platit: Bandić do sada već potrošio više od 15 milijuna kuna

milan bandić7Milan Bandić, još sinoć na Prisavlju govorio je u sučeljavanju predsjedničkih kandidata kako vrlo malo troši u kampanji te da će na koncu potrošiti malo više od ostalih kao i da su mu dosadašnji troškovi oko 2.5 do 3 milijuna kuna. Štoviše Bandić je rekao kako će ukupno potrošiti do 7 milijuna kuna što je izazvalo podsmijeh ostalih kandidata.

A gdje su jumbo plakati, Prljavo kazalište, stožer…

Današnje istraživanje GONG-a dalo im je za pravo jer je Bandić samo za objavljivanje reklama na televiziji i dnevnim novinama do sada potrošio 5.2 milijuna kuna bruto. U taj iznos nije uključena i izrada spota odnosno reklama, kao ni ostali troškovi kampanje od prijevoza pa do angažiranje popularnih pjevača do postavljanja bina. Isto tako nisu uključeni ni troškovi postavljanja jumbo plakata, a da i ne govorimo o troškovima njegova izbornog stožera. Mnogi kažu kako se njegova kampanja opasno približila brojci od 20 milijuna kuna.

Bandić je od tog ukupnog iznosa 2.5 milijuna kuna potrošio na objavljivanje reklama na HTV-u a 2.4 milijuna kuna na oglase u dnevnim novinama dok je oglase u magazinima platio 136.500 kuna. Dragan Primorac drugi je kandidat po rastrošnosti kada je riječ o reklamama. Prema istom istraživanju potrošio je ukupno 4.1 milijun kuna na oglašavanje, a od toga iznosa malo više odčetiri milijuna potrošio je na TV reklame.

Vidošević na 2,8 milijuna kuna

Nadan Vidošević platio je svoje reklame 2.8 milijuna kuna, Andrija Hebrang 1.8 milijuna kuna, a Ivo Josipović 1.7 milijun kuna. Vesna Pusić predvodi donju listu tablice kandidata jer je potrošila svega 236 tisuća kuna, Vesna Škare Ožbolt 121 tisuću, Kajin 62 tisuće. Miroslav Tuđman 51 tisuču, a Boris Mikšić malo više od 31 tisuće kuna.

GONG je svoje istraživanje napravio u suradnji s Mediom Plus, odnosno projektom agencije Ipsos Puls koja uključuje praćenje oglašavanja u netelevizijskim medijima, kao i s AGB Nielsen Media Research koja je istraživala gledanosti TV programa i praćenje oglašavanja na TV postajama.

Podaci do 20. prosinca

Podaci u izvještaju odnose na razdoblje od početka kampanje pa zaključno sa 20. prosincem ove godine, napominju u GONG-u, dodajući kako svi iznosi prikazani u izvještaju predstavljaju bruto vrijednost zakupljenog oglasnog prostora koja se izračunava prema važećim službenim cjenicima medija te koja ne uključuje popuste.

U podatke o oglašavanju na TV-u uključeno je oglašavanje na 4 nacionalne TV postaje. U podatke o oglašavanju u tiskovinama uključene su sve dnevne novine te većina tjednih tiskovina uključenih u projekt praćenja, a koje su izašle u navedenom periodu.

Podaci o vanjskom oglašavanju će biti uključeni u finalni izvještaj, ali samo na razni ukupnog iznosa bruto vrijednost zakupljenog oglasnog prostora od strane svih kandidata, napominju u GONG-u.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments