Početna / Vijesti / Umjesto predsjednika turisti na Pantovčak!?

Umjesto predsjednika turisti na Pantovčak!?

panta2ZAGREB –  Vi pitate predsjedničke kandidate o parku? Pa što vam je? Ne razmišljam o tome – izjavio je SDP-ov kandidat za predsjednika Ivo Josipović kojemu se otvaranje parka i šume Predsjedničkih dvora za javnost čini nevažnom temom.

Jutarnji list upravo to predlaže budućem predsjedniku, tko god to postao: otvarenje parka i šume Predsjedničkih dvora za građane, prenamjenu dijela zelenog kompleksa što se rasprostire na 100.000 četvornih metara, a čije održavanje, naravno, plaćaju porezni obveznici. Kompleks sagrađen na  obroncima Medvednice mogao bi se, prema prijedlogu koji je podržala većina stučnjaka s kojima smo razgovarali, podijeliti u dva dijela. Manji dio, površine oko 30 tisuća četvornih metara ostao bi na raspolaganju predsjedniku države, a veći površine 70 tisuća četvornih metara otvorio bi se javnosti. Na taj bi način građani bi dobili atraktivan park koji je površinom bio za trećinu veći od zagrebačkog botaničkog vrta.

Park ima i  Bijela kuća

Ideja nije sasvim nova. Predsjednici Franjo Tuđman i Stjepan Mesić razmišljali su da se park, koji je 60-ih godina dizajniran u sklopu Vile Zagorje za Josipa Broza Tita, djelomice otvori za građane. Predsjednik Mesić je 2000. u kampanji najavio “Red je da građani sve ovo vide jer oni za to plaćaju porez”, ali to se nije dogodilo. Iz Ureda predsjednika doznali smo da to nije učinjeno jer teren kojim se prostire šuma nije pogodan za park.

– Predsjednik Mesić raspitivao se o toj ideji, ali teren se rasprostire na velikoj strmini – kažu u Uredu predsjednika.

Vesna Škare Ožbolt, nekad predstojnica Ureda predsjednika Franje Tuđmana, a danas kandidatkinja za predsjednicu, prisjetila se da je i prvi hrvatski predsjednik razmišljao o ideji otvaranja kompleksa.

– Službe sigurnosti nisu mu dopustile jer je još bio rat i bilo je prerano za to. No, danas nemamo takvih problema. Kada bih postala predsjednica, odmah bih otvorila dio parka i šume za građane. To imaju i u Bijeloj kući pa ako oni ne pate od sigurnosnih problema za predsjednika države, mislim da ni mi ne bismo trebali – izjavila je Vesna Škare-Ožbolt.

Sigurnost nije problem

Stručnjak za sigurnost, koji je želio ostati anoniman, smatra da otvaranje dijela kompleksa za javnost ne bi ugrozilo predsjednikovu sigurnost.

– Treba zaštititi stotinjak metara oko zgrade u kojoj je predsjednik, pa otvaranje kompleksa za građane ne bi trebao biti nikakav problem jer se radi o velikom posjedu – istaknuo je stručnjak.

Dizajner najljepšeg parka u Hrvatskoj, na obroncima Pantovčaka 241,Dragutin Kiš, drži da ne bi trebalo biti problema s prilagođavanjem šume i parka građanstvu.

Kompleks bi mogao postati najljepši park u Europi, nastavlja, a izgledao bi potpuno drugačije da je projekt završen.

– Trebalo bi još napraviti šetnice i fontanu, urediti pokraj Vile Weiss hrvatski obiteljski tradicijski vrt… Ima tu još posla. No, bio bi to najljepši park u Europi i mogao bi postati turistička atrakcija – rekao je.

S arhitektom Kišom je na uređenju parka početkom 60-ih godina surađivala arhitektica hortikulture Silvana Seissel, supruga uglednoga arhitekta Josipa Seissela.

– Putovala sam po rasadnicima i birala  stabla i biljke. Čula sam da su odrezali čempres, ispred glavne zgrade, da se ne bi netko popeo i ušao predsjedniku u ured – rekla je Silvana Seissel i dodala kako bi bilo sjajno da se park otvori za građane.

Tuđman zapeo za fontanu

Parkovni arhitekt i ‘dizajner’ parka na Pantovčaku Dragutin Kiš prisjetio se koliko je Tito bio impresioniran kad je prvi put ugledao park.

– Tito je imao sluha za parkovnu umjetnost, bio je, kako bi se reklo, veliki Jack, svjetski čovjek, i kao takav je imao razumijevanja za parkovnu umjetnost – kaže.

Razgovori s Mesićem

– Takvog smisla nije imao Tuđman. Pozvao me jednom, kad je na dar dobio kičastu fontanu, da me pita gdje da je postavi. Rekao sam mu: ‘Nigdje, u parku nema prostora za takav kičeraj, trebamo postaviti pravu fontanu’. No, stalo je na tome – ispričao je Kiš.

I s predsjednikom Stjepanom Mesićem sastao se nekoliko puta da mu objasni što bi trebalo raditi. – Probao sam ga usmjeriti, on je obećao, ali nije se puno napravilo. Park se ne održava na pravi način, puno toga je zapušteno, na Pantovčaku nemaju parkovnog arhitekta. Ja to katkad nadgledam, ali trebalo bi se time ozbiljnije pozabaviti. Oni to režu, orezuju, šišaju, ali nije to to – kaže Kiš.

Nekad su se na posjedu prostirali vinogradi i šuma.

– Posadili smo hrastovu šumu i drugo razno drveće, svugdje smo ga nabavljali i birali – ispričao je Kiš.

Skulpture po parku

Sudjelovao je i u izboru skulptura koje su postavljene po parku.

– Pokazale su se kao kvalitetno kretivno rješenje jer oplemenjuju prostor – izjavio je Dragutin Kiš te dodao da su i životinje na Pantovčak dovedene radi stvaranja ugođaja i atmosfere.

ZA I PROTIV: Šteta je da park građani ne vide

Snješka Knežević, povjesničarka umjetnosti

– Smatram da je riječ o dobroj ideji, nije riječ o feudalnom posjedu. Bilo bi prekrasno da se tamo napravi i šetalište.

Zvonko Maković, povjesničar umjetnosti:

– Zagreb ima dovoljno parkova. Mnogi se parkovi uništavaju zahvaljujući trenutačnoj zagrebačkoj vlasti i bojim se da bi  erodiralo i to zeleno područje kad bi se otvorilo za građanstvo.

Mladen Vedriš, ekonomist:

– Trebalo bi to otvoriti po principu otvorenih dana. I Bijela kuća ima dane kad građani mogu doći u obilazak, pa zašto ne bismo i mi to imali.

Relja Bašić, glumac:

– Mislim da ne treba jer Zagreb ima dovoljno parkova u samom centru grada. To treba ostati reprezentativna predsjednička rezidencija.

Pero Kvrgić, glumac:

– Neka puste građane da i to vide. Ja nisam nikad bio gore.

Zlatko Cahun, obrtnik:

– Šteta je da stoji neiskorišteno, predsjedniku je dovoljan onaj dio oko vile i objekata. Novi predsjednik to bi svakako trebao otvoriti za Zagrepčane.

Izvor: jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments