Početna / Vijesti / Utrku za Pantovčak presudit će gastarbajteri i skijaši

Utrku za Pantovčak presudit će gastarbajteri i skijaši

I ta je dvojba riješena – novog ili starog predsjednika države birat ćemo između Božića i Nove godine, u nedjelju 28. prosinca, a drugi krug održat će se 11. siječnja 2015. godine. Ako jedan od kandidata u prvom krugu osvoji više od 50 posto glasova, tada nema drugoga kruga, no to nikome nije pošlo za rukom još od 1997. godine, kad je u prvom krugu pobijedio Franjo Tuđman.

glasanje_na_izborima410

Premda se upravo 11. siječnja spominjao kao najvjerojatniji datum prvoga kruga predsjedničkih izbora, premijer Zoran Milanović odlučio se za termin dva tjedna ranije kako bi izbjegao bilo kakve daljnje rasprave o datumu izbora i mogućnost da neki od kandidata dovedu u pitanje ustavnost predsjedničkih izbora.

Iako svi predsjednički kandidati najavljuju kako će se u dane božićnih blagdana 25. i 26. prosinca maksimalno suzdržati od izbornih aktivnosti i retorike, marketinški stručnjaci i politički analitičari očekuju da će kampanja do posljednjeg trenutka biti vrlo oštra.

Uz sadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića, kandidature su do sada najavili Kolinda Grabar-Kitarović, Milan Kujundžić, Ivan Grubišić, Anto Đapić i Ivan Rude, a kako su promijenjena pravila televizijskog pokrivanja izbora, očekuju nas barem tri velika sučeljavanja kandidata u prvom krugu.

Može se očekivati da ćemo imati još predsjedničkih kandidata, no u službenu utrku moći će ući samo oni koji uspiju prikupiti 10.000 potpisa.

Sučeljavanje ideja

Nije isključeno da među njima neće biti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se nakon izlaska iz pritvora ne smije baviti gradonačelničkim poslovima, ali mu ništa ne priječi da istakne predsjedničku kandidaturu. Nakon jučerašnje objave datuma izbora, Ivo Josipović kazao je kako je posve miran i da mu je potpuno svejedno koji je datum izbora.

Veselim se nadmetanju, izborima i nadam se da će ovi izbori proteći u ozračju demokratske borbe, ako to tako mogu reći, sučeljavanja i nuđenja dobrih ideja – komentirao je Josipović.

Iz njegova stožera najavljuju kako bi sve terenske aktivnosti u njihovoj kampanji trebale biti gotove do Badnjaka, “tako da građanima ne upadaju na blagdansku trpezu”.

Ne sumnjaju u pobjedu, makar im je otegotna okolnost što će sada u prvom krugu moći glasati i naši gastarbajteri, koji su tradicionalno naklonjeniji desnici. Problema zato ne bi trebalo biti u drugom krugu, koji je određen dan prije nego što se djeca vraćaju u školske klupe nakon zimskih praznika, tako da će se te nedjelje i većina skijaša vratiti u zemlju.

Datumom izbora zadovoljan je kandidat Milan Kujundžić, koji je kazao kako mu je drago da je premijer Milanović ozbiljno shvatio njegovo upozorenje da će podići ustavnu tužbu ako se izbori održe izvan ustavnih rokova. Primjedbi nemaju ni u stožeru HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.

Odgovara nam svaki termin, jer u svakom slučaju pobjeđujemo – ističe njezin glasnogovornik Mladen Pavić.

Novi mandat od 18. veljače 2015. godine

Prvi krug posljednjih predsjedničkih izbora održan je 27. prosinca 2009., a drugi 10. siječnja 2010. godine.
Sadašnjem predsjedniku petogodišnji mandat istječe 18. veljače 2015. godine, kad na tu dužnost stupa novoizabrani predsjednik.

Autor: Anita Belak Krile

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Ostavite komentar

comments