Početna / Vijesti / Uz poklič ‘Dosta je bilo!’, Kolinda krenula u napad na Josipovića

Uz poklič ‘Dosta je bilo!’, Kolinda krenula u napad na Josipovića

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović pred brojnim stranačkim članovima, koalicijskim partnerima i gostima u hotelu Westin u Zagrebu započela je službenu prezentaciju programa ‘Predsjednica za bolju Hrvatsku’ kojim planira osvojiti petogodišnji mandat.

Kolinda-program

Foto: hdz.hr

12.15 Na kraju govora Kolinda Grabar Kitarović dobila je gromoglasan plijesak uz povike: ‘Pobjeda, pobjeda!’ Zasvirala je ‘Moja domovina’ te je razvijena hrvatska zastava poput onih na nogometnim tribinama.

12.10 ‘Bit ću osobno prvi hrvatski diplomat. Moja će putovanja biti u promociji gospodarstva Hrvatske. Neću dopustiti da nam diplomacija bude mjesto za sklanjanje i uhljebljivanje podobnih. Svako putovanje imat će određenu svrhu i ciljeve. U realizaciji svega otvorit ću snažan dijalog sa ovom i drugom Vladom, Saborom, gospodarskim institucijama i posebno građanima. Svi mi zaslužujemo bolju Hrvatsku. Biti ću predsjednica koja će radit u korist svih građana Hrvatske. Bit ću faktor okupljanja i zamašnjak novog hrvatskog zajedništva. Neću biti predsjednica na daljinski upravljač niti predsjednica niti jedne stranke. Bit ću vaša predsjednica’, kazala je.

12.02 Četvrta točka programa je vladavina prava. Imat će nultu stopu tolerancije prema korupciji. Zastupat će kaže, veću neovisnost pravosuđa, ali za sve građane. Jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva je položaj i zaštita hrvatskog naroda u BiH. ‘BiH vidim ako državu tri jednakopravna naroda. BiH su potrebne ustavne promjene koje će zajamčiti jednakopravnost svih naroda i manjina u BiH. Naša je ustavna dužnost brinuti se o njima’, rekla je. ‘Dosta je bilo pasivnosti i podmetanja pod tepih otvorenih pitanja sa susjedima i Slovenijom i BIH. Od Srbije ću tražiti rješavanje pitanja nestalih i definiranje granice na Dunavu’, kazala je.

11.55 ‘Treća točka programa vezana je za sigurnost i jedna je od ključnih predsjedničkih ovlasti. Nužna je izrada i revizija sigurnosnih dokumenta. Zalagat ću se kroz sustav domovinske sigurnosti. Vratit ću dostojanstvo hrvatskom vojniku, Iako smo članica NATO-a snažne i organizirane vojne snage pravi su temelj sigurnosti’.

Kazala je da neće trpjeti korupciju pri nabavi i remontu vozila i letjelica. ‘Vratiti ću i zaštiti dignitet Domovinskog rata, a hrvatske branitelje pozivam da pomognu u izgradnji sigurnosnog sustava i gospodarskog oporavka. Također, rehabilitirat ću i vratiti dostojanstvo generalima umirovljenima 2000. godine’. Posljednja je izjava izazvala gromoglasan plijesak okupljenih.

‘Da sam danas predsjednica svakoga bi dana s braniteljima koji prosvjeduju u Savskoj razgovarala da se iznađe rješenje za njihove probleme jer je nedopustivo da zimu dočekaju u tim uvjetima’.

11:51 Druga točka programa je ‘stabilnost za dostojanstven život’ te je kandidatkinja HDZ-a rekla kako će imati Savjet za socijalnu stabilnost. Želi zaštiti majčinstvo, djecu i mladež kao i osobe s posebnim potrebama. Najavila je borbu protiv administrativnog pristupa socijalnim pitanjima. ‘Jer svi smo mi isti, svi smo mi ljudi, a ne postotci’.

‘Radit ću na istrebljenju siromaštva, posebno ću skrbiti o djeci. Ne prihvaćam, ali apsolutno ne prihvaćam da danas ijedno dijete u Hrvatskoj može biti gladno. To je nedopustivo’.

11.48 ‘Snažno sam protiv monetizacije. Ova Vlada mora podnijeti ostavku ako ne može pronaći rješenje….Zalagat ću se za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu…Barem 135 milijuna eura godišnje, prema procjenama EK gubimo jer nismo proglasili taj pojas.

11.45 ‘Rješavanje gospodarske krize je osnovni cilj je moga mandata. Neću se libiti lupnuti o stol ni predsjedniku Vlade niti bilo kojem ministru’.

11.43 ‘Da je Ivo Josipović nezavisan predsjednik zagrmio bi i sazvao sjednicu Vlade jer bolje novi izbori nego još godinu dana ove nesposobne vlade‘.

11.40 Uz poklič ‘Dosta je bilo’ počeo je niz napada na Josipovića. ‘Predsjednik može predložiti sazivanje sjednice Vlade. To će biti moj prvi potez. Tražit ću sazivanje sjednice Vlade zbog lošeg socijalnog i gospodarskog stanja u Hrvatskoj’.

11.33 ‘Samo zajedno kao 90-tih možemo izgraditi bolju i uspješniju Hrvatsku. Ne trebaju nam novi temelji, novi Ustav ni Druga republika, naši su temelji čvrsti i utemeljeni u Domovinskom ratu i državi koju smo stvarali s Franjom Tuđmanom. Inicijativa Ive Josipovića o novom Ustavu samo je nova obmana i prazna priča. Pitam ga odakle mu hrabrost tražiti veće ovlasti kad nije koristio ni one koje ima po ovom ustavu. Možete li navesti ijedan Josipovićev potez koji ćete pamtiti? Pamtit će se samo po tome da nikad kad je trebalo nije imao stav‘. Grabar Kitarović je ušla u prepunu dvoranu popraćena gromoglasnim, više minutnim pljeskom uz taktove pjesme ‘Do pobjede’ klape Cambi.

11.30 ‘Razlog moje kandidature je teško socijalno i gospodarsko stanje. Iako je kriza i u svijetu u Hrvatskoj je gore jer ima nesposobnu vladu i predsjednika koji nije učinio ništa u proteklih pet godina‘. ‘Dosta je bilo pesimizma, treba nam novo hrvatsko zajedništvo.’ ‘Neću dozvoliti novi egzodus iz Hrvatske i to su razlozi moje kandidature’. ‘Radit ću u korist svih građana ,a ne političkih elita.’

11.25 Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović počela je obraćanje. Zahvalila se svima i kazala: ‘Vi ste moja snaga vi ste snaga Hrvatske’.

11.22 Joško Ševo izvodi Gundulićevu himnu ‘O slobodi’ i Matoševu ‘Gospu Mariju’.

11.20 Najglasniji pljesak pri podravljanju okupljenih, osim Grabar Kitarović, dobili su prisutni generali. Među njima je Damir Krstićević, Krešimir Ćosić, Josip Lučić…

11.17 Voditelj Mlakar pozdravlja koalicijske partnere, predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, razne podružnice HDZ-a i ostale koji su se okupili na prezentaciji programa.

11.15 Intoniranje nacionalne himne i minuta šutnje za sve heroje Domovinskog rata i ‘čovjeka koji je stvorio Hrvatsku’, kako je to rekao voditelj programa Oliver Mlakar, dr. Franju Tuđmana.

11.05 Grabar Kitarović je ušla u prepunu dvoranu popraćena gromoglasnim, više minutnim pljeskom uz taktove pjesme ‘Do pobjede’ klape Cambi.

 Izvor: tportal.hr

Ostavite komentar

comments