Početna / Vijesti / Veliki odaziv,do sada glasalo skoro 800.000 birača

Veliki odaziv,do sada glasalo skoro 800.000 birača

Foto: rtl.hr

Foto: rtl.hr

AKTUALNI predsjednik ili prva predsjednica na čelu države, odlučit će oko 3,8 milijuna hrvatskih birača, birališta su otvorena u 7, zatvaraju se u 19 sati. Potporu za petogodišnji mandat, u drugom izbornom krugu traže aktualni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović i HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović.

Za predsjednika, odnosno predsjednicu, može se glasovati na 6.352 biračka mjesta, u Hrvatsku ih je 6.260, u inozemstvu 92.

Tijek događaja

11:55 U drugom krugu do 11.30 sati na izbore je izašlo 778.175 birača ili 21.92 posto birača što je za 8,73 posto više nego u prvom krugu! Do 11.30 sati podatke o izlaznosti DIP-u su poslana s 93 posto biračkih mjesta. U prvom krugu je do 11.30 glasalo 452350 birača ili tek jedva 14 posto.

Najveća izlaznost je u Karlovačkoj županiji gdje iznosi 27,42 posto, a najmanja u Požeško-slavonskoj županiji 17,05 posto. No, podaci iz Požege su, kaže predsjednik DIP-a, dosta nerelevantni jer im je podatke poslalo tek nešto više od 40 posto biračkih mjesta.

index izlaznost

11:50 “Pobjednik ili pobjednica dobivaju mandat, odnosno demokratsku legitimaciju ili legitimitet, a građani pravo da nadziru i kontroliraju ono što im je obećano”, rekao je predsjednik Sabora Leko, koji očekuje veću izlaznost građana nego u prvom krugu. >>> Više ovdje

11:40 Glasali su Karamarko, Grabar Kitarović, Vesna Pusić, Josip Leko.

11:30 Što se tiče kršenja izborne šutnje, građani su GONG-u prijavili sms-ove, e-mailove i letke koji su ih jučer, ali i danas uznemiravali, pozivajući na glasanje za Kolindu Grabar-Kitarović i za Ivu Josipovića. >>> Više ovdje

10:40 Dosad su već glasali Radimir Ćačić, Vladimir Šeks i Milan Bandić.

10:20 Društvenim medijima širi se informacija kako bi ovi izbori mogli biti nevažeći, no to nije točno. Pobjednik izbora bit će kandidat koji osvoji više glasova bez obzira na izlaznost i postotak koji osvoji.

9:30 Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, njih 6. 260 su otvorena i izbori za predsjednika Republike provode se bez ikakvih problema, a tako je i u inozemstvu, potvrđeno je u nedjelju ujutro u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP). Sve funkcionira, ni od policije nema dojava o eventualnim problemima, odnosno kršenju javnog reda i mira, rekao je Hini član DIP-a Davor Orlović.

9:15 U 9 sati po hrvatskom vremenu završili su izbori u tri australska grada – Canberri, Sydneyu i Melbournu. Zbog vremenske razlike, posljednje će se otvoriti biralište u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata ujutro po hrvatskom vremenu.

8:45 Procjenjuje se kako u BiH živi između 250 i 260 tisuća hrvatskih državljana s pravom glasa no za glasovanje u drugom krugu predsjedničkih izbora aktivno se registriralo njih tek nešto više od deset tisuća. I tamo su birališta otvorena u 7 sati. >>> Više ovdje

8:39 Nešto ste im poručili putem glasačkog listića? Pošaljite nam ga na mail desk@index.hr: Kako ste to činili prošli put pogledajte ovdje

8:26 “Izašao sam među prvima upravo zato da to bude poziv našim sugrađankama i sugrađanima da iskoriste svoje biračko pravo, izađu na izbore i daju svoj glas onome kandidatu za kojega smatraju da je najbolji”, izjavio je Josipović novinarima. >>> Više ovdje

Osim u Hrvatskoj, šesti predsjednički izbori od neovisnosti, provode se u još 50 država, na 92 biračka mjesta, glasovati se može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Najviše biračkih mjesta, po 15, određeno je za Bosnu i Hercegovinu te u Njemačku.

Do nedjelje u 19 sati traje dvodnevna izbora šutnja za koje je u tradicionalnim medijima i na internetu zabranjena svaka izborna promidža, kao i objavljivanje izbornih rezultata.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), ključno izborno tijelo, pozvalo je sve izborne sudionike da u tom razdoblju ne šalju ni promidžbene SMS-ove ili e-mail-ove, da ne distribuiraju letke.

Glasovanje u nedjelju traje od 7 do 19 sati, sat kasnije DIP će na svojim stranicama početi objavu prvih podataka o izbornim rezultatima koje će neprestano ažurirati.

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o izlaznosti do 11,30, odnosno 16, 30 sati.

U prvom krugu 28. prosinca Ivo Josipović dobio je 38,46 posto glasova a Kolinda Grabar-Kitarović 37,22 posto glasova.

Izvor:index.hr

Autor:R.I.

Ostavite komentar

comments