Početna / Vijesti / Vesna Škare Ožbolt u studentskom kadru: Neki su predsjednički kandidati sudjelovali u pisanju subpoene Hrvatskoj

Vesna Škare Ožbolt u studentskom kadru: Neki su predsjednički kandidati sudjelovali u pisanju subpoene Hrvatskoj

Nakon Nadana Vidoševića, Borisa Mikšića te Damira Kajina, u studentskom kadru se našla i Vesna Škare Ožbolt, nezavisna predsjednička kandidatkinja s kojom je razgovarao Domagoj Mikić s Fakulteta političkih znanosti, u Zagrebu.

Evo na samom početku moram Vas pitati od kud ideja da se kandidirate za predsjednicu države?

– Pa ideja je jednostavno bila u meni već dosta dugo. Ja sam od `90. godine na hrvatskoj političkoj sceni. Za razliku od svih drugih imam jednu veliku prednost, ja sam 10 godina bila savjetnica predsjednika republike, prvo za odnose s javnošću, onda za politička pitanja.

Mislite li ipak da ja Hrvatska prekonzervativna zemlja da bi odabrala ženu za predsjednicu?

– Pa Hrvatska već ima jednu ženu na čelu Vlade i Hrvati ne padaju zbog toga u nesvijest, tako ni oni “mačo” Hrvati, oni veliki Hrvati isto ne padaju u nesvijest zbog toga.

Jadranka Kosor nije odabrana od strane građana…

– Nema veze, ali reakcije su dobre, reakcije na Jadranku Kosor su dobre, bolje nego na Ivu Sanader.

Što mislite o odlasku premijera Ive Sanadera?

– Što mislim? A bolje bi bilo da to zadržim za sebe, odnosno ja sam o Ivi Sanaderu rekla sve što sam trebala kad je bilo vrijeme, za razliku od nekih koji su tek sada kad je otišao velike face i jako su postali naglo hrabri, a u vrijeme kada je on bio strašno moćan onda su šutjeli, bili su manji od makovog zrna.

Što kažete na činjenicu da Hrvatska Vlada 21 milion kuna godišnje izdvaja za poticanje raznoraznih udruga van Hrvatske? Mislim evo u konkretnom slučaju na BIH.

–  Pa dobro kada bi se poticao rad udruga van Hrvatske, dakle Hrvata, hrvatskih udruga u cijelom svijetu onda bi to bilo vrlo korisno i poticajno. Međutim, treba voditi računa što se to potiče, koje su te udruge, što je to. Npr., u ovim kriznim vremenima, meni osobno jako smeta, ne znam, rast povlaštenih mirovina od 4% u idućoj godini. To je nešto što apsolutno ne mogu razumijeti.

Treba li Hrvatska Europskoj Uniji, treba li Hrvatska ući u nju?

– Apsolutno mislim da Hrvatska treba ući u EU. To je jedan od naših vanjskopolitičkih prioriteta, to je dio svjetonazora kojem pripadamo i moramo se naći tu jer ipak Hrvatska se nalazi, ono što bi se reklo, na granici svjetova, da se to tako izrazim. Ali moj stav je da Hrvatska treba ući spremna u EU.

Što mislite o prodaji hrvatskih brodogradilišta za 1 kunu?

– O tom pitanju na ovakav način ne mislim ništa dobro. Mislim da se brodogradilišta ne trebaju prodavati za 1 kunu, posebno zato što država koja je ulagala u brodogradilišta, a kroz nju i građani, ne može jednostavno prodavati brodogradilišta za 1 kunu i nakon toga zadržavati još i opraštati doprinose, zbrinjavati višak radnika i slične stvari. To su gluposti.

Danas da je Tuđman živ, da li bi on bio u Hrvatskoj ili u Haagu?

– Bio bi u Hrvatskoj. Mislim da su to sve ovako izmišljene teorije koje očito su lansirane da bi ono sad Hrvatska bila u strahu… “zamisli imali smo predsjednika koji bi možda mogao završiti u Haagu”. Ne bi završio u Haagu, a zašto su generali u Haagu? Zato što jednostavno je netko tako odlučio da treba. Optužnica je slagana negdje ´96., odnosno ´97. godine pa neki su predsjednički kandidati sudjelovali u pisanju subpoene Hrvatskoj.

Možete…

– Neću vam ja ništa reći. To je sve što ću ja reći. Danas se kandidiraju za predsjednika države što je isto zanimljiva konstatacija.

Zašto evo recimo Vi kao jedna političarka nikada niste predložili recimo da se smanji plaća političarima? Svima se smanjuju u javnom sektoru jedino političarima ne i oni naravno gunđaju jer ne mogu dobiti besplatno parkirno mjesto na Tuškancu.

– Tko kaže da nikad nisam predložila, tko kaže da nisam predložila 2002. godine ukidanje povlaštenih mirovina za političare…

Ja ne mislim sad konkretno na mirovine, mislim na plaće jer plaća saborskog zastupnika se kreće od 12 do 16 tisuća kuna. Mislite li da je to ipak malo previše za trenutnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi?

– Pa gledajte ovisi što se gleda. Ne kažem da saborski zastupnici trebaju imati 16 tisuća kuna plaću ako je standard u zemlji pao. Onda trebaju padati i njihove plaće.

Koja je na kraju vaša poruka biračima?

– Pa moja poruka biračima je da s dolaskom novog predsjednika, odnosno predsjednice treba započeti jedno novo, daleko ozbiljnije razdoblje u životu Hrvatske, trebaju se dogoditi velike, ozbiljne, konkretne, ali i brze promjene u kojima će građani vrlo brzo početi živjeti.

Izvor: YouTube/Domagoj Mikić

Ostavite komentar

comments