Početna / Vijesti / Vidošević: Imamo resurse za razvoj, nužan je temeljit zaokret

Vidošević: Imamo resurse za razvoj, nužan je temeljit zaokret

nadan_vidosevicU sklopu obilaska Koprivničko-križevačke županije na konferenciji za novinare na temu ‘Hrvatska-kako dalje’ posebice je upozorio je na ovogodišnji šestpostotni pad ekonomskog rasta države. ‘To znači da Hrvatska ne može platiti ni lipu kamata. Do kraja rujna ove godine smo izgubili 49 tisuća radnih mjesta, a u posljednjih godinu dana više od 70 tisuća, od kojih 30 tisuća samo u prerađivačkoj industriji’, rekao je Vidošević. Smatra kako su tvrdnje da ekonomija nije područje rada predsjednika Republike smiješne, jer politiku oblikuje ekonomija, a na tom je području Hrvatska jako ugrožena zbog nedostatka kapitala.

Predsjednik je prvi čovjek u diplomaciji, obavještajnoj službi i vojsci, a to znači da diplomaciju koristi za stvaranje međunarodnih gospodarskih veze radi prodaje roba i usluga, da 90 posto rada obavještajne službe stavi u službu borbe protiv industrijske špijunaže, šverca, praćenje tokova novca i slično, a vojsku pretvori u generatora razvoja gospodarstva, istaknuo je Vidošević. Hrvatska je, ustvrdio je, u posljednjih 13 godina potrošila 80 milijardi eura, 30 milijardi eura prihodovanih privatizacijom nije vraćeno u HBOR za otvaranje novih radnih mjesta, pokretanje industrije i druge projekte, a vanjski dug iznosi 38 milijardi eura i ne otplaćuje se. Uz to, potrošeno je 15 milijardi eura doznaka građana u inozemstvu i zato je sada nužan temeljit zaokret, a jedino rješenje je zajednički rad. Vidošević je istaknuo pozitivne karakteristike, resurse i druge prednosti Hrvatske za rješavanje problema.

‘Hrvatska sada ima industriju slabiju nego 1985.’

Optimističan sam jer smo preživjeli Domovinski rat, spektakularno izveli vojne akcije Bljesak i Oluju i nebrojeno puta se izvukli iz problema. Hrvatska sada ima industriju slabiju nego 1985., no imamo ljude, cestovnu, željezničku i drugu infrastrukturu, luke, plin, naftu, zemlju i druge resurse za razvoj. Hrvatska je jedina država u Europi koja ima pet klimatskih zona i u svim zonama beskrajne zalihe vode, rekao je, uz ostalo, Vidošević te istaknuo: Ako krenemo s navodnjavanjem i obrađivanjem 27 posto zapuštene zemlje, uz burzu roba i druge mehanizme možemo riješiti puno problema. Za kriminal u Hrvatskoj Vidošević tvrdi da je postao sustav, a korupcija stil života na koji su svi pristali i za što su svi odgovorni i za sadašnju situaciju.

Na pitanje novinara o slučaju Podravka kazao je da su obavještajne službe morale znati što se u toj tvrtki događa, jer je ona jedan od stupova gospodarstva. ‘Podravka je dokaz da država nema dugoročnu strategiju razvoja, a problemi su nastali kad se njezina Uprava počela petljati u vlasničku strukturu. Nije bilo sustava nadzora njezinog rada, niti joj je država kao najveći pojedinačni vlasnik jasno rekla što da radi’, rekao je, uz ostalo, Vidošević te istaknuo da će ta tvrtka zbog projekta uključivanja kooperanata u proizvodnju biti pokazatelj napretka gospodarstva.

Izvor: Dnevnik.hr

Ostavite komentar

comments