Početna / Vijesti / Vidošević pobrkao lončiće u priči iz Biblije

Vidošević pobrkao lončiće u priči iz Biblije

vidošević_vernGovoreći studentima o manama Hrvata koji su se ‘klanjali zlatnom teletu’, Vidošević je izmijenio fabulu Biblijske priče i profulao narod koji je Jahve kaznio.

Nezavisni kandidat Nadan Vidošević ispričao je sinoć studentima Verna kako postoji jedna biblijska priča koja lijepo ocrtava sudbinu njegove generacije koja nije ni sanjala da može imati svoju državu, a onda se to ostvarilo i u Hrvatskoj su se preko noći održali demokratski izbori.

“Ima jedna Biblijska priča. Židovi su živjeli u ropstvu iz kojeg ih je poveo Mojsije, razdvojio je Crveno more da ih izvede iz Egipta… I oni, umjesto da počnu uspostavljati novo društvo, oni se krenu klanjati zlatnom teletu. I onda im Bog šalje skakavce i druga zla”, ispričao je Vidošević dodajući da se tu može povući paralela s Hrvatima koji su dobili svoju državu, proživjeli Domovinski rat, a onda napravili grešku i počeli se klanjati “zlatnom teletu”, zbog čega su od tri milijarde dolara duga stvorili 80 milijardi i pali u dužničko ropstvo.

Ako ćemo do kraja prevesti metaforu koju je upotrijebio, Vidošević je usporedio sudbinu Židova u Egiptu, takozvano egipatsko ropstvo, sa sudbinom Hrvata u Jugoslaviji, a njihovo lutanje pustinjom s današnjom Hrvatskom. Ulogu Mojsija bi u ovoj Vidoševićevoj prispodobi igrao prvi predsjednik Franjo Tuđman, mada ga nije spomenuo.

Razlika između Biblije i Vidoševićeve interpretacije ocrtava se u tome što je Jahve poslao deset zala na Egipćane kako bi natjerao faraona Ramzesa II. da ih pusti iz ropstva – skakavce, žabe, komarce, tamu… od kojih je najefikasnija bila deseta – pomor prvorođene djece. Jedina je, pak, posljedica za Židove koji su se klanjali zlatnom teletu u pustinji bila ta što su razljutili Mojsija koji se taman vratio sa Sinaja gdje mu je Jahve povjerio Deset zapovjedi Božjih.

Te zapovjedi, prvo i osnovno, nalažu da se Židovi ne klanjaju nikome osim jednom jedinom Bogu. Mojsije se razjario i razbio ploče na kojima su zapovjedi bile ispisane te uništio zlatno tele, koje je, uzgred rečeno, Židovima načinio Mojsijev brat Aron. Morao se vratiti na Sinaj po “nove” ploče.

Tko je koga zvao?

Vidošević je, naime, sinoć prema najavi voditelja Odnosa s javnošću Verna Ive Ivančića došao održati gostujuće predavanje na to visoko učilište na zamolbu Vidoševićeva stožera. Vidoševića je ta najava zbunila pa je kazao: “Ne znam tko je tražio, ali hvala mu lijepo.”

Ponovio je kako se kandidirao zbog svoje djece, jer želi da ona žive blizu njega i rade u Hrvatskoj kako bi mu “zaradila mirovinu”. Kazao je kako bi trebali podržati projekt Družba Adria kako bi se opskrbili energijom. Kritizirao je studente i kazao im da su “jedna od najpasivnijih generacija” koja je “strašno zadovoljna” i podsjetio ih na 1968. godinu kada su studenti svojom revolucijom promijenili Europu, a Jugoslavija je tada postala konfederacija, što je u konačnici omogućio samostalnost Hrvatske.

Udri žuću

Ponovio je i da je država lopov kada ne plaća svoje obveze u roku i da je kriminal u Hrvatskoj “sustav življenja” te da se ne treba zadovoljiti “kada vam mediji odaberu krivca pa udri žuću”. Kod “razapinjanja” u medijima se ponovno referirao na Bibliju kazavši kako je Isusovim krvnicima bilo “lakše bilo prodati Isusa, nego priznati da su sami krivi”.

Naglasio je kako predsjednik Hrvatske treba sjesti za isti stol s premijerom, predsjednikom Vrhovnog suda i guvernerom Hrvatske narodne banke te osmisliti nacionalnu strategiju. Protivi se “iznuđenoj, ubrzanoj privatizaciji brodogradnje” jer “Europa ne traži privatizaciju nego transparentno financiranje”.

Vlada loša, Kosor dobra

Kazao je kako je “Hrvatska jedina koja je podigla poreze u krizi, a ni lipe nije poslala u realni sektor” te da je “sadašnja Vlada loša”, no da “Jadranka Kosor nije korumpirana”. Na upit studenata koliko novca planira potrošiti u kampanji odgovorio je kako će potrošiti do pet milijuna kuna u prvom krugu i da će vjerojatno koristiti i vlastita sredstva.

“Naš bivši premijer Ivo Sanader je bio iz Splita i ništa nije učinio, nego je pobjegao s vlasti”, kazali su mu studenti i upitali ga: “I Vi ste iz Splita, što ćete Vi napraviti?”

“Ja se u životu nikada nisam povukao”, kazao je nezavisni predsjednički kandidat.

Izvor: net.hr

Ostavite komentar

comments