Početna / Vijesti / Vojislav Šešelj u Hrvatskoj: Da mogu, žrtve Domovinskog rata bi plakale

Vojislav Šešelj u Hrvatskoj: Da mogu, žrtve Domovinskog rata bi plakale

Korištenje Šešelja u političkim obračunima je ispod svake razine. Ipak, Šešelj se pojavio u mediju koji se čvrsto veže uz radikalniji dio HDZ-a.

Vojislav Šešelj

Kad je četnički vojvoda Vojislav Šešelj izjavio da je Hrvatima bacio udicu s nekakvim crvom i da su se oni uhvatili, izgledalo je to kao suludo trabunjanje ratnog zločinca. Nažalost, nakon njegovog pojavljivanja na jednoj hrvatskoj lokalnoj televiziji vidjeli smo da u Hrvatskoj ima dovoljno onih koji su u stanju hvatati se u kolo koje vodi taj opskurni tvorac ideje o Velikoj Srbiji.

To što im je četnički vojvoda samo saveznik u nekim domaćim političkim obračunima slučaj ne čini ništa manje tragičnim.

Zašto se Vojislav Šešelj ukazao na jednoj domaćoj televiziji? Obični gledatelji koji domaću političku promatraju samo na razini dnevnih vijesti, pomislit će da je pozvan kako bi naškodio predizbornoj kampanji aktualnog predsjednika Ive Josipovića. Četnički vojvoda pričao je potpuno neprovjerljive stvari o članovima Josipovićeve obitelji. On ima debele razloge da bi to radio.

Političari koji danas drmaju Srbijom, a koji su se izlegli iz političkog gnijezda Vojislava Šešelja, ni danas se ne mogu pomiriti s činjenicom da nijedan hrvatski politički dužnosnik i general nije pravomoćno optužen pred Haškim sudom. Srpski jesu, a među onima koji čekaju presudu nalazi se i sam Šešelj. Za četničkog vojvodu i njegove političke sljednike, stvar je posebno bolna jer se nije dogodilo očekivano potvrđivanje prvostupanjske presude.

Iako se na domaćoj političkoj sceni o tome malo govori, mada je to u međunarodnim političkim krugovima sasvim poznata stvar, odvjetnički timovi naših generala imali su veliku pomoć predsjednika Josipovića. Konačno, cijeloj našoj javnosti ipak jest poznata stvar da se situacija s obranom generala drastično promijenila odlaskom Stipe Mesića i dolaskom Ive Josipovića.

Aktualni predsjednik države nije se izravno miješao, ali je odvjetnike uputio na autora Statuta Haškog suda Mahmouda Sherifa Bassiounia, egipatskog pravnog stručnjaka koji u svijetu uživa jako veliki ugled. Uz još neke savjete, priča je krenula sasvim drugim tijekom, a rezultat svega su bile riječi generala Gotovine na Trgu bana Jelačića, kad se zahvalio osobi i instituciji predsjednika Republike. Gotovina je znao što mu govori, a neki radikalni desničari te riječi nikad mu nisu oprostili.

Kad je Vojislav Šešelj pušten na slobodu, upravo je Ivo Josipović prvi javno prozvao Haški sud zbog te sramotne odluke. Četničkom vojvodi to nije promaknulo. On i politička vrhuška Srbije svjesni su Josipovićevog utjecaja na Haški sud i zavladao je opravdani strah od vraćanja Šešelja prije nego se tome itko nadao.

Iako se na prvi pogled može činiti da je ovaj Šešeljev pokušaj diskreditacije Josipovića samo loš pokušaj da se zaštiti od mogućih Josipovićevih intervencija protiv njega tako što će u budućnosti sve prikazati kao sukob na osobnoj razini zbog navodnog prokazivanja članova predsjednikove obitelji, priča ima drugu, puno goru pozadinu. Prije nego objasnim i taj dio, moram reći da mi zaista nije jasno kakvim razlozima može biti vođen netko tko četničkog vojvodu poput Vojislava Šešelja zove u pomoć za obračune na domaćoj političkoj sceni. Koji i kakvi su to obračuni?

Kolinda Grabar–Kitarović u dosadašnjem je dijelu kampanje imala brojne pogreške. Bez obzira na to koliko one bile velike ili male, nju kao iskusnu i vještu političarku ne treba podcjenjivati. Ne treba podcjenjivati ni njezinu razinu kulture i civiliziranog ponašanja. Korištenje Vojislava Šešelja u političkim obračunima ide ispod te razine. Ipak, Šešelj se pojavio u mediju koji se čvrsto veže uz radikalniji dio HDZ-a. Njegov nastup najavljen je u drugim elektronskim medijima za koje se zna da su bliski HDZ-u ili su im pokretači osobe koje su donedavno kreirale PR najveće oporbene stranke. Neki i danas to rade.

Sve ono što je Šešelj večeras govorio nikako ne može naškoditi Ivi Josipoviću. Čvrsto sam uvjeren da je u Hrvatskoj jako malo građana koji su u stanju pustiti da im političke stavove kreira četnički vojvoda. Zato je puno, puno više onih koji će biti uvrijeđeni revoltirani pokušajem podvale Vojislava Šešelja kao kreatora političkog mišljenja. Njihov bijes će biti okrenut prema HDZ-u i Kolindi Grabar–Kitarović.

Može li ova jeftina igrica naškoditi Josipoviću ili Kolindi? Josipoviću ne može. Hrvati ipak nisu toliko glupi koliko se Šešelj nada. Može li Kolindi, pokazat će ona sama. Ako je sposobna biti buduća predsjednica Hrvatske, onda će idućih dana biti sposobna obračunati se s onima koji su večeras uprizorili ovu tragikomediju s ćosavim vojvodom. Neki od tih tipova preblizu su njezinom izbornom stožeru. Kolinda Grabar–Kitarović jednostavno mora jasno naciji poručiti stoji li ona iza ove predizborne suradnje s Vojislavom Šešeljom ili ne.

Autor: Ante Gugo
Izvor: politikaplus.com

Ostavite komentar

comments