Početna / Vijesti / ZAKLJUČEN POPIS BIRAČA U drugom krugu izbora 20 tisuća birača više

ZAKLJUČEN POPIS BIRAČA U drugom krugu izbora 20 tisuća birača više

U popis birača za drugi krug predsjedničkih izbora, 11. siječnja, upisano je oko 20 tisuća birača više nego za prvi krug, proizlazi iz rješenja ministra uprave Arsena Bauka.

izbori

Bauk je donio rješenje o zaključivanju popisa birača za drugi krug, a u taj je popis, s 2. siječnja, upisano 3.799.513 birača. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3.785.465, a bez prebivališta 14.048 birača.

Za prvi izborni krug u zaključeni je popis, s 19. prosinca, bilo upisano ukupno 3.779.287 birača i to s prebivalištem u Hrvatskoj njih 3.770.956, a bez prebivališta u Hrvatskoj aktivno se registralo 8331 birača.

Kada se te brojke običnom matematikom usporede dolazi se do razlike od 20.226 birača.

No, ministar Bauk ističe da su ta dva popisa zapravo neusporediva. Pritom objašnjava da su u prvi popis automatski dodavani birači koji nisu imali valjanu osobnu iskaznicu, ali su se 28. prosinca, na dan izbora, pojavili na biralištu i željeli glasovati. Popisu su nakon prvog kruga dodani i svi koji su podnijeli zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice, te, kako je uobičajeno, aktivno registrirani u inozemstvu, te osobe koje su napunile ili će do 11. siječnja napuniti 18 godina i steći pravo biranja.

Dakle, stvarna razlika između broja birača u dva izborna kruga je oko šest tisuća, naglašava ministar Bauk.

Drugi krug izbora održat će se u nedjelju, 11. siječnja, a birači će odlučiti hoće li Hrvatska po prvi put dobiti predsjednicu ili će dužnost predsjednika i idućih pet godina obnašati aktualni predsjednik.

Totalna dominacija promatrača iz udruge U ime obitelji

Drugi krug predsjedničkih izbora, u nedjelju, 11. siječnja nadzirat će 918 promatrača iz nevladinih udruga, stotinjak više nego u prvom krugu.

Promatrače su prijavile četiri udruge, dakle jedna manje, nego za prvi krug izbora, 28. prosinca, a odustao je Studentski katolički centar Palma, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Najviše promatrača, čak 845, prijavila je udruga U ime obitelji, koja ih je u prvom krugu imala 682 .
Udruga Promatrač prijavila je 53 promatrača, GONG 15, a Hrvatsko odgovorno društvo pet.

Popise svojih promatrača do kraja dana trebaju dostaviti i stožeri dvoje predsjedničkih kandidata, SDP-ova Ive Josipovića i HDZ-ove Kolinde Grabar-Kitarović.

Autor: tportal/Hina

Izvor: tportal.hr

Ostavite komentar

comments