Početna / Vijesti / Žarko Puhovski: Ako se Ivan Grubišić ne kandidira, Josipović može do pobjede u prvom krugu

Žarko Puhovski: Ako se Ivan Grubišić ne kandidira, Josipović može do pobjede u prvom krugu

‘Kolindu Grabar Kitarović suradnici kao da sabotiraju.’

Ivo Josipović u Slavonskom Brodu

Facebook Ivo Josipović

Politički analitičar Davor Gjenero je u razgovoru za naš portal kazao kako aktualni predsjednik Ivo Josipović ima čudnu strategiju za kampanju.

– Njegova strategija stvara mu očito probleme, od priče o pravnoj nesigurnosti do priče o Kamenskom na kojem je Josipovićeva strategija, odnosno koncept Nove pravednosti bankrotirao, kazao je Gjenero.

S druge strane, takvoj tezi u prilog ide i najnovije istraživanje Ipsos pulsa koje pokazuje pad podrške Josipoviću, ali i Kolindi Grabar Kitarović.

Ivo Josipović uživa potporu 46 posto birača, Kolindu Grabar Kitarović (HDZ) podržava 29,8 posto, a Milana Kujundžića 7,6 posto ispitanika. Potpora Milanu Kujundžiću u tri je mjeseca narasla za 2,7 posto. Josipović je u rujnu imao 48,8 posto potpore, prošli mjesec 47,8, a sad je na 46. I Kolinda Grabar Kitarović istopila je dio podrške, u rujnu je imala 32,8 posto, u listopadu 33,4, a sada je na 29,8.

Politički analitičar Žarko Puhovski će za kampanju Ive Josipovića, barem za ono čemu smo do sada svjedočili, reći da je – defanzivna.

– On se stalno mora braniti. S druge strane, njegov najvažniji adut za kampanju je prijedlog ustavnih promjena, ali on to zasad nije uspio “gurnuti” u prvi plan i tu temu pozicionirati kao glavni temu pretkampanja odnosno kampanje, govori Puhovski i nastavlja.

– Kada analiziramo dosadašnju kampanju Kolinde Grabar Kitarović onda se stječa dojam kao da ju njeni suradnici sabotiraju. Posve je nevjerojatno što je ona sve izrekla zadnjih mjeseci i za što se sve morala ispričavati i/ili dodatni pojašanjavati, odnosno ispričavati. Ili nije dobro pripremljena ili joj suradnici daju krive savjete, kaže naš sugovornik.

Za Milana Kujundžića Puhovski kaže sljedeće:

– On se ponaša kao da ima deset puta veće šanse nego što uistinu ima. Mislim da mu takva vrsta kampanje neće pomoći. Ono što ja ističem cijelo vrijeme je da i Kujundžić i Grabar Kitarović krivo rade. Oni umjesto da kritiziraju jedno drugo, napadaju Josipovića. To je loša strategija, tvrdi Puhovski i zaključuje.

– Ako se Ivan Grubišić ne kandidira, Josipović može do pobjede u prvom krugu, naposljetku će Žarko Puhovski.

Autor:Ivan Klarić

Politika Plus

Ostavite komentar

comments