Početna / Vijesti / Žarko Puhovski: Dok god je Karamarko na čelu HDZ-a nužan je neposredan izbor predsjednika

Žarko Puhovski: Dok god je Karamarko na čelu HDZ-a nužan je neposredan izbor predsjednika

Davor Gjenero: Primjerenije da predsjednika biramo posredno.

Ured-Predsjednika-1024x409

Dokle god na čelu HDZ-a imamo Tomislava Karamarka nužan je neposredan izbor predsjednika. On, kao i Milanović, sudjeluje u podjelama, kazao nam je Žarko Puhovski kada smo ga upitali za komentar najnovije razmjene mišljenja između Ive Josipovića i Tomislava Karamarka.

Predsjednik Republike i kandidat za novi predsjednički mandat Ivo Josipović ocijenio je u nedjelju kako bi, ostvare li se najave predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka te ukine neposredan izbor predsjednika države kojega bi onda birao Sabor, to značilo uvođenje kancelarskog sustava neograničene moći i nepoštivanje želje građana.

Na novinarski upit kako komentira Karamarkove navode u tjedniku “Globus” da HDZ priprema promjene Ustava i na način da se predsjednik države ubuduće bira u Saboru, Josipović je u Dubrovniku izjavio kako bi to dovelo do kancelarskog sustava neograničene moći nad kojim ne postoji nikakva kontrola. To je, istaknuo je, i suprotno želji građana koji, prema svim istraživanjima javnog mnijenja, smatraju da se predsjednika treba birati imenom i prezimenom, odnosno neposredno kao i dosad.

– Kad sam ja predlagao promjene Ustava, iz HDZ-a su poručili kako one nisu potrebne, a sada čujemo kako ih Tomislav Karamarko očito priprema. On ide s idejom da predsjednika Republike ne biraju građani, nego da ga bira Sabor. Skoro 94 posto građana želi birati svog predsjednika ili predsjednicu, a HDZ to pravo građanima želi uskratiti, poručio je.

Ocijenio je kako bi izbor predsjednika u Saboru značilo da bi Hrvatska imala kancelara koji nema nikakvu kontrolu, već neograničenu vlast. “Time bi u potpunosti nestala funkcija predsjednika kao faktora stabilnosti i kontrole političkog sustava, dodao je Josipović.

Žarko Puhovski kaže da je i osobno bio za izbor predsjednika u Saboru, ali u vrijeme dok je, ističe, na čelu HDZ-a i Vlade bila Jadranka Kosor s kojom se “moglo razgovarati”.

– Ovako, kraj Vlade i parlamenta mora postojati netko treći tko je neposredno biran na funkciju predsjednika. Dokle god postoje rovovi i dok ih Karamarko kopa, u sredini tih rovova mora biti predsjednik kojeg građani biraju na izborima, jasan je Puhovski.

S druge strane, Davor Gjenero napominje da predsjednika moramo birati kako Ustav kaže.

– Mišljenja sam da je primjerenije da predsjednika biramo posredno, to nužno ne mora biti u parlamentu. Naime, izbor predsjednika, koji nema izvršne ovlasti, na neposrednim izborima nije česta pojava u demokratskim društvima, napominje Gjenero i nastavlja.

– Reakcija predsjednika Josipovića na Karamarkov intervju i posebno na taj dio o biranju predsjednika je nervozna. Ja sam uvjeren da nitko u Hrvatskoj ne želi uvesti kancelarski sustav. Ono što je činjenica je da aktualni predsjednik nije protuvlast Vladi. A da ovim istupima, uoči izgledne pobjede HDZ-a i partnera na parlamentarnim izborima, unaprijed građanima poručuje da je protuvlast HDZ-ovoj Vladi. Mislim da se o tome radi, na kraju će Davor Gjenero.

Autor: Ivan Klarić

Izvor: politikaplus.com

Ostavite komentar

comments