Početna / Vijesti / Zašto je propao Kujundžić i uspjela Kolinda

Zašto je propao Kujundžić i uspjela Kolinda

Prvi krug ovih predsjedničkih izbora, koji kao da se našalio s biračima ostavljajući ih da se do finala glođu oko dvoje rezultatski potpuno izjednačenih kandidata, ujedno je političarima, stručnjacima i zainteresiranoj javnosti poslao jednu važnu poruku koju treba ispravno pročitati.

Foto: hdz.hr

Foto: hdz.hr

Prvi krug ovih predsjedničkih izbora, koji kao da se našalio s biračima ostavljajući ih da se do finala glođu oko dvoje rezultatski potpuno izjednačenih kandidata, ujedno je političarima, stručnjacima i zainteresiranoj javnosti poslao jednu važnu poruku koju treba ispravno pročitati.

Ona glasi da se Hrvatska napokon vidno izliječila od sirovog desničarenja a la devedesete i da diskurs nacionalističkog i klerikalnog desnog totalitarizma ovdje napokon ide jako slabo ma koliko taj trend pokušavali zabašuriti galamdžije iz šatora u Savskoj, propagandisti iz kruga Željke Markić i ljuti radikali unutar crkvenih struktura.

Prvi dokaz za to je katastrofalno loš izborni rezultat »alajčauša« Milana Kujundžića, koji se građanima preporučio upravo kao najautentičniji odličnik te škole napadnog hrvatovanja, ideološke isključivosti, lustracijske histerije, teorija zavjere i agresije prema svemu što odudara od ultraškog svjetonazora krvi, tla i križa.

HDZ-ov otpadnik, koji obožava davati političke izjave odjeven u bijelu liječničku kutu javnoga zdravstva, dobio je, dakle, ukupno samo 6,3 posto glasova od 47 posto izašlih birača, iz čega je posve jasno kako je dramatično pogrešna bila kalkulacija o velikom potencijalu desnog biračkog tijela.

Pa napadnog doktora Kujundžića skoro je za trostruko prešišao »malac« Sinčić iz Živog zida za koga nikad nitko nije čuo do prije mjesec dana, a koji je sada, sa svojim anarhističkim obećanjima da će poništiti pretvorbu, ukinuti ovrhe i deložacije i upasti kroz prozor u banke, pobrao skoro 300 tisuća glasova.

Glupo je lomiti preko koljena tvrdeći da je Sinčić lijeva pojava, ali desna je svakako još manje.

Drugi očigledan argument za tvrdnju da su desne strasti u Hrvatskoj »out« je veliki uspjeh Kolinde Grabar-Kitarović. Ona nominalno figurira kao kandidatkinja desnice i desnog centra pa se to može činiti kao kontradikcija. Ali ne.

Sa stavovima koji uvijek jesu lagano nagnuti na konzervativnu stranu, ali su ujedno vrlo pomirljivi i puni razumijevanja prema svemu ostalome (abortus, prava gay populacije, umjetna oplodnja, komunizam itd.) odabranica HDZ-a napravila je veliki otklon ulijevo u odnosu na Karamarka koji mjesecima prije ovih izbora nije prestao guslati samo o udbašima, crvenima, ideološkom »čišćenju« Hrvatske, lustracijama i Kevinim jamama.

No, za nju takvu svejedno je u nedjelju glasalo toliko HDZ-u odanih birača da je to nadmašilo sva očekivanja, pa joj je na koncu samo malo falilo da i pretekne Josipovića.

Hoće li to potaknuti Karamarka i njegove pobočnike da otkriju Ameriku, ne može se znati, ali bilo bi dobro da da. Jer očito je da su i tradicionalno orijentirani građani već umorni od isključivosti, riganja vatre i vječnog potpaljivanje ratničke atmosfere, sve više im je do mira, normalnosti i tolerantnog života među različitostima. Ljudi žele posao, školu za djecu i godišnji odmor i sve više osjećaju da je sve drugo nebitno osim kao sredstvo manipulacije.

I HDZ bi, znači, morao u narednoj godini dana smiriti igru, obustaviti proizvodnju ideoloških ratova te se pomaknuti prema centru jer signali da je to potrebno su tu i, kako vidimo, sve je spremno. Bio bi to napokon znak civilizacijskog sazrijevanja na desnom terenu koje je tako bitno za budućnost Hrvatske. Samo je pitanje hoće li ovaj Karamarkov HDZ znati pročitati tu poruku.

Autor: Sanja Modrić

Izvor: novilist.hr

Ostavite komentar

comments