Početna / Vijesti / Žene šefice kod Josipovića

Žene šefice kod Josipovića

U HDZ-u čekaju da se raspišu izbori, dotad pušta ”dečke da se svađaju”

Željka Antunović

Pišu: Iva Puljić-Šego i Velinka Buljan

 

Iako Vlada još(!) nije odredila točan datum predsjedničkih izbora, oni kucaju na vrata, a izborni timovi dvoje najjačih kandidata – Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović – potpuno su oformljeni. Zasad je dojam da je HDZ-ov tim za predsjedničke izbore pomalo u sjeni Josipovićeva u kojem apsolutno dominiraju – žene.

U timu aktualnog predsjednika, čini se, skloniji su političkom marketingu i stvaranju priče o samom timu. Tako Je u najužoj predsjednikovoj ekipi za izbore, koju vodi Tamara Obradović Mazal, i Željka Antunović, bivša protukandidatkinja za predsjednicu SDP-a Zorana Milanovića koju je šef SDP-a nakon tih unutarstranačkih izbora potpuno marginalizirao. Odabir Ž .Antunović, osim što je “zazvučao” medijima, navodno je dobro prihvaćen i među esdepeovcima budući da je stranačkim koordinatorima za izbore na terenu ona nadređena kao direktorica operacija. Njen dolazak u Josipovićev tim dijelom je protumačen i kao njegov odmak od sve nepopularnijeg, a pogotovo premijera Zorana Milanovića. U predsjednikovu timu je i Marija Lugarić, SDP-ova saborska zastupnica koja je bila i zamjenica tadašnjem ministru obrazovanja Željku Jovanoviću. M. Lugarić zadužena je za organizaciju kampanje na terenu i u timu je smatraju vještom organizatoricom.

Nedavno se Josipovićevu stožeru kao glasnogovornica kampanje pridružila i Mladenka Šarić, bivša dugogodišnja Večernjakova politička novinarka koja je izvještavala iz Sabora. Tamara Obradović Mazal direktorica kampanje, ujedno je i predsjednikova savjetnica za gospodarstvo i sektorske politike EU. Josipovićev izborni tim smješten je u novinarskom domu, a jedino šefica tima T. Obradović Mazal ima puni uvid u to tko je sve angažiran u kampanji, odnosno pretkampanji. Svojevrsna doza konspiracije nužna je u svakom timu kako bi se izbjeglo ”curenje informacija”, ali kako bi se i stvari bolje držale pod kontrolom.

Iako je na posljednjem Predsjedništvu HDZ-a bilo ocjena da nisu svi u vrhu stranke zadovoljni jasnoćom poruka Kolinde Grabar Kitarović, šef HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je da ona HDZ-u odgovara, a da će uvijek biti sitnih prigovora. Budući da je K. Grabar Kitarović i izazivačica, očekivalo se da će ona nametati tempo kampanje, no u HDZ-u čekaju da se napokon odredi datum izbora kako bi krenuli s predstavljanjem njezina izbornog programa. Ne žele da se Kolinda nepotrebno ”troši” u ovom dijelu pretkampanje, a malo su pustili ”dečke da se svađaju”, misleći na Ivu Josipovića i Milana Kujundžića. Šef Kolindine kampanje je dr. Miro Kovač, bivši hrvatski veleposlanik u Berlinu i međunarodni tajnik HDZ-a.

Osoba od velikog povjerenja HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje je Jadranka Jureško Kero, koja je do angažmana u izbornoj kampanji bila Večernjakova dopisnica iz New Yorka. Glasnogovornik kampanje je Mladen Pavić, bivši glasnogovornik Vlade Jadranke Kosor, a prije toga Ministarstva poljoprivrede. Taktika kampanje HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje zasad je obilazak terena, a planira obići cijelu Hrvatsku. Kolinda ne propušta ni utakmice pa su česte njene fotografije u navijačkim dresovima. Ne zaobilazi ni vjerske događaje i mise.

Milanu Kujundžiću direktor kampanje je Milan Petrak, odvjetnik koji je njegov zamjenik u Hrvatskoj zori. Glasnogovornik kampanje je novinar Ivan Hrstić. U užem krugu suradnika, kaže Kujundžić, ima pedesetak ljudi.

 

T.OBRADOVIĆ MAZAL – Magistrica je europskog prava. Najdraži su joj dio karijere pregovori s EU. Bila je zamjenica glavnog pregovarača

MLADENKA ŠARIĆ – Dugogodišnja Večernjakova politička novinarka. Bavila se i slastičarstvom

ŽELJKA ANTUNOVIĆ – Nekadašnja ministrica obrane i zamjenica predsjednika SDP-a. Ima konzultantsku tvrtku

MARIJA LUGARIĆ – SDP-ova saborska zastupnica i bivša zamjenica ministra Jovanovića

 

MLADEN PAVIĆ – Mediji su mu tepali da je staložen. Bio glasnogovornik Petru Čobankoviću

J. JUREŠKO KERO – Prije ulaska u izborni tim K. Grabar Kitarović bila je Večernjakova dopisnica iz N. Yorka

MIRO KOVAČ – Bivši veleposlanik u Berlinu, doktor na Sorbonni, radio u Uredu F. Tuđmana

 

IVAN HRSTIĆ – Bio je urednik gospodarstva u Večernjem listu. Nakon toga je radio na Kapital networku te Politikaplusu

 

Izvor: Vecernji.hr 

Ostavite komentar

comments