Početna / Vijesti / Znaju li predsjednički kandidati odgovore na ključna pitanja o našoj budućnosti?

Znaju li predsjednički kandidati odgovore na ključna pitanja o našoj budućnosti?

Nadam se da nas očekuju sučeljavanja u kojima će biti riječi o konkretnim pitanjima.

FAH FOTO

Danas počinju sučeljavanja predsjedničkih kandidata na najgledanijim televizijskim postajama, onima koje imaju nacionalnu koncesiju. Konačno ćemo moći saznati koliko vrijede naši predsjednički kandidati. Do sad smo ih uglavnom slušali kako optužuju jedni druge, ali sad ćemo imati priliku čuti ih kako jedni drugima objašnjavaju što bi i kako radili, te što jedni drugima zamjeraju. Naravno, ovo ćemo doživjeti pod uvjetom da novinari na televizijskim postajama profesionalno odrade svoj posao i da kandidate puste da budu u glavnoj ulozi.

Kad je bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković postavila deset pitanja predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović na poznatu znanstvenicu je pala sumnja da je to uradila u interesu nekog drugog predsjedničkog kandidata. Ako bi to bilo točno onda bi šutnja HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje mogla biti opravdana. Što ako doktorica Ramljak nije imala takvih niskih pobuda nego je jednostavno željela znati istinu?

Kako dokazati kakve su bile njezine stvarne namjere? Traženje odgovora na ta pitanja i nagađanja o tome zasjenila su činjenicu da je među njezinih 10 pitanja bilo i onih koja trebaju izazvati ozbiljnu pozornost svakog građanina Republike Hrvatske. Jednako ozbiljnih pitanja ima i u slijedećih 10 pitanja doktorice Ramljak, a koja je ovaj put uputila aktualnom predsjedniku Josipoviću . Zbog nekog razloga, njemu je dodala i bonus pitanje.

Ozbiljno sam zainteresiran i za to da čujem odgovor na pitanje je li Josipovićevo angažiranje na vanjskoj politici u našem susjedstvu zaista donijelo tolike milijarde investicija hrvatskih poduzeća u države našeg okruženja i kolika je korist od toga za hrvatske građane? Jako me zanima i što je alternativa tome? Ima li Europska unija nekakvih očekivanja od Hrvatske u tom smislu?

Kao građanina Republike Hrvatske zaista me zanima je li gospođa Kolinda Grabar-Kitarović napustila veleposlaničko mjesto u Washingtonu i otišla u NATO bez prethodnog dogovora sa Vladom i predsjednikom Republike . To joj je u svom pitanju prigovorila doktorica Ramljak. Ako je to točno onda me zanima je li istina da gospođa Grabar-Kitarović ima zamrznut status u našem ministarstvu vanjskih poslova i kako je to dopustio predsjednik Ivo Josipović kao sukreator vanjske politike?

Nadam se da će u jednom od narednih sučeljavanja njih dvoje postaviti jedno drugom ta pitanja ili da će ih Kujundžić postaviti oboma. To je čar sučeljavanja predsjedničkih kandidata. Tu nema bježanja između pitanja. Kažem opet, pod uvjetom da novinari ne budu od sebe pravili zvijezde tih susreta.

Potpuno sam zbunjen raspravama o odnosu predsjednika Republike i Vlade. Može li u okviru ovoga Ustava državni poglavar značajnije utjecati na rad Vlade? Što je alternativa tome? Kako Josipović misli promjeniti Ustav ako se tome protivi Vlada koja u ovom našem izopačenom političkom sustavu kontrolira i parlament? Misle li se ostali predsjednički kandidati pomiriti s ovim sadašnjim stanjem i kako bi oni to promjenili? U dosadašnjim raspravama svi su pričali svoje. Silno ih želim o toj temi poslušati kad budu govorili oči u oči.

Nadam se samo da nas očekuju sučeljavanja u kojima će biti riječi o konkretnim pitanjima i da nećemo slušati ideološka naklapanja opterećena prošlošću.

Mi na nekoliko vrlo važnih pitanja idućih dana moramo dobiti odgovore i na temelju njih odlučiti kome dati svoj glas. Što kandidati za predsjednika Republike misle poduzeti kako bi mogli značajnije utjecati na rad Vlade , odnosno kako bi mogli biti jači korektiv radu premijera i njegovih ministara? Ima li netko od predsjedničkih kandidata plan kako zaustaviti pogubnu praksu u kojoj je premijer odlučivao kakve će biti buduće odluke Sabora koje bi trebale obvezivati šefa Vlade?

Treba li Hrvatska nastaviti biti isturena poluga Europske unije prema nekim zemljama iz našeg okruženja i što je moguća alternativa tome? Ako Hrvatska bude imala restriktivniju vanjsku politiku prema nekim susjednim zemljama, hoće li to utjecati na našu ukupnu vanjsku politiku? Ako već sad Srbiju stavimo pod neku vrstu političkih sankcija čime ćemo tu zemlju sutra, u procesu pristupanja EU ucjenjivati da bismo dobili popise nestalih, naše ukradene umjetnine, da oni osude sve ratne zločince kojima još nije suđeno, te po još brojim pitanjima?

Trebamo li Srbiji već sada pomagati na putu u EU kao da nam ništa ne duguje ili Beogradu trebamo dati do znanja da put u društvo europskih demokratskih država vodi preko ispunjavanja moralnih obveza prema nama? Imaju li predsjednički kandidati plan kako staviti izvan snage neke zakone koji očito krše temeljna ljudska prava kao što je Ovršni zakon, te uredbe kao što je ona koja Fini daje ovlast blokirati građanima račune bez provjere zakonitosti dokumenta po kojem se to provodi?

Onaj kandidat koji bude imao dobre odgovore na ova pitanja dobit će moj glas. Nitko mi ne može narediti da uradim drukčije. To je stvar mog ljudskog dostojanstva.

Izvor:Politika Plus

Autor:Ante Gugo

Ostavite komentar

comments