Početna / Zanimljivosti / Pitanje dana – Isplata božićnice u javnom sektoru

Pitanje dana – Isplata božićnice u javnom sektoru

BožićnicaNadan Vidošević, neovisni

Štedi se kad se ima

Da, naravno da treba isplatiti božićnice u skladu s mogućnostima. Nisam pristalica štednje u uvjetima kada se nema, štedi se kad se ima. Ta će božićnica ići u potrošnju i sačuvat će nečija radna mjesta.

Vesna Škare Ožbolt, neovisna

Štediti na povlaštenim mirovinama

Pored činjenice da su božićnice zaposlenicima u javnome sektoru zagarantirane kolektivnim ugovorima, smatram da ih treba isplatiti i zato što će one ipak otići u potrošnju i omogućit će obrt novca. Kako ćemo drukčije izići iz krize ako ne potrošnjom. Od samih božićnica važnijim smatram pitanje povlaštenih mirovina jer je to stavka na kojoj bi trebalo štedjeti. Podsjetila bih na to da su one u proračunu za 2010. porasle četiri posto, unatoč najavama da će se smanjivati, što smatram nedopustivim.

Vesna Pusić, HNS

Rade važan posao

Kriza je svima, pa tako i zaposlenicima u javnim i državnim službama koji, kao što znamo, obavljaju posao od iznimne važnosti za zajednicu. Stoga smatram da bi trebalo isplatiti božićnice.

Milan Bandić, neovisni

Kontrola javnih poduzeća

Vlade su nas dovele u tu tragičnu situaciju da nemaju novca za isplatu božićnica u javnom sektoru, što je žalosno i nije se trebalo dogoditi. Kao predsjednik Republike odlučno ću se zauzimati za jaču kontrolu rada poduzeća u državnom vlasništvu, depolitizaciju menadžerskih pozicija u tim tvrtkama te formiranje depolitiziranih kompetentnih i odgovornih nadzornih odbora koji će biti sposobni dovesti poduzeća u pozitivnu finacijsku situaciju u kojoj je moguće isplatiti božićnicu.

Andrija Hebrang, HDZ

Treba se držati kolektivnih ugovora

Vlada RH će se u svakom slučaju morati držati kolektivnih ugovora potpisanih sa sindikatima javnih i državnih službenika koji su na snazi i to ostaju. U tom smislu možemo očekivati da će i biti isplaćene božićnice svima onima koji po tim ugovorima na njih imaju i pravo.

Damir Kajin, IDS

Ako bude novca, onda da

Sukladno kolektivnom ugovoru i pod pretpostavkom da će proračun doista biti realiziran u prihodima od 112,8 milijardi kuna, koliko Vlada predviđa, onda božićnice svakako trebaju biti isplaćene. No, ako Hrvatska ne bude imala rast BDP 0,5 posto u sljedećoj godini, a to je projekcija po kojoj je proračun i rađen, onda dolazi u pitanje i ostvarenje kolektivnih prava, a samim time otvara se i pitanje odgovornosti Vlade. S ovakvom akumulacijom afera koje svakoga dana izlaze u javnost rekao bih da su oni sav svoj kredibilitet pred javnosti i građanima odavno potrošili.

Ivo Josipović, SDP

Nema odstupanja od kolektivnog

Hrvatska je pravna država i to obvezuje i Vladu. U pogledu prava zaposlenika kojima je ona poslodavac, dužna je postupiti prema važećem kolektivnom ugovoru i nikakva odstupanja stoga ne dolaze u obzir.

Izvor: Business.hr

Ostavite komentar

comments