Početna / Zakoni / Šeks traži ukidanje instituta predsjedničkog pomilovanja

Šeks traži ukidanje instituta predsjedničkog pomilovanja

Mesić_ŠeksVladimir Šeks poziva na široku raspravu, a SDP-ova Ingrid Antičević-Marinović uvjerena je da se iza inicijative kriju politički motivi.

Institut predsjedničkog pomilovanja osuđenika monarhistički je relikt i duboko zadiranje u sudbenu vlast, i treba ga ukinuti. Stav je to HDZ-ovog potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, zaduženog za vođenje procesa ustavnih promjena, pa nije ne moguće da vladajući već pri tekućim ustavnim promjenama nagodinu ukinu mogućnost pomilovanja osuđenika od strane šefa države. Zanimljivo je kako Šeksov stav, u većoj ili manjoj mjeri, dijele i neki istaknuti sveučilišni profesori a ima i zagovornike u SDP-u poput predsjedničkog kandidata Ive Josipovića koji predsjedničko pomilovanje ne bi ukinuli ali bi institut značajno ograničili i modificirali.

Najnoviju raspravu u stručnim i političkim krugovima izazvala je indirektna najava predsjednika Stjepana Mesića o pomilovanju kontroverznog Hrvoje Petrača, koji godinama slovi za jednog od najmoćnijih ljudi organiziranog kriminala u Hrvatskoj, a osuđen je za otmicu sina generala Vladimira Zagorca. No, i neka ranija Mesićeva pomilovanja, poput onoga iz 2001. o ublažavanju kazne za troje splitskih dilera, izazivala su burne reakcije u javnosti pa Šeks smatra da je vrijeme da se tome stane na kraj.

– Javnost je često polarizirana oko tih pomilovanja i sve je veći broj slučajeva kada se pita je li predsjednik trebao pomilovati baš tu osobu. Uz to, predsjednik nema obvezu obrazložiti pomilovanja pa se onda nagađa koji su motivi da predsjednik pomiluje neku osobu – obrazlaže Šeks. Potpredsjednik Sabora, koji je u vrijeme Tuđmanove vlasti punih šest godina bio na čelu Komisije za pomilovanja, smatra kako bi predsjednička pomilovanja ustavnim promjenama trebalo prebaciti u nadležnost sudske vlasti, budući da Vrhovni sud ima mogućnost izvanrednog ublažavanja kazne.

– Ovakvu promjenu trebao bi inicirati netko od ovlaštenih predlagača ustavnih promjena, Predsjednik, Vlada ili jedna petina zastupnika. Ne znam hoće li se to sada dogoditi, sumnjam, ali smatram da bi o tome trebalo otvoriti široku javnu raspravu – zaključuje Šeks.

U glavnoj oporbenoj stranci o Šeksovom svježem prijedlogu nisu raspravljali, pa još nema niti jedinstvenog stava. Predsjednički kandidat Ivo Josipović kaže kako nije dobro da se ustavna i zakonska rješenja donose na brzinu kako bi se ad hoc riješili neki problemi koji iskrsnu. No, načelno, nema ništa protiv ni ukidanja ili modificiranja instituta predsjedničkog pomilovanja.

– Sličan institut postoji u većini država, gdje se, kada su svi sudski putevi iscrpljeni, a riječ je o nekoj očitoj nepravdi, ostavlja mogućnost takvog pomilovanja kao korektiv. Slažem se, međutim, da se u Hrvatskoj taj institut previše koristilo i preekstenzivno tumačilo – kaže Josipović. Činjenica je da je Mesić u svom mandatu pomilovao gotovo petsto osuđenika, njegov prethodnik Franjo Tuđman njih oko tisuću.

Josipovićeva stranačka kolegica Ingrid Antičević-Marinović nije za ukidanje tog instituta, ali je za to da se puno bolje obrazlažu odluke o pomilovanju.

– Pomilovanje od strane predsjednika nije pravosudni element, nego čin milosrđa poznat u svim demokratskim sustavima. Izvor mu je načelo kako je pravda bez milosti zapravo – nepravda – obrazlaže Antičević Marinović. Uvjerena je se iza Šeksove inicijative kriju politički motivi.

– U vrijeme ’90-tih postojao je i nezamisliv institut pomilovanja od sudskog progona, pa ih to nije smetalo. Vjerujem da od ovakvog Šeksovog prijedloga ne bi bilo ništa da HDZ-ov predsjednički kandidat bolje kotira u predsjedničkoj utrci – zaključuje Ingrid Antičević-Marinović. Upozorava i da pomilovanje ima motivirajući efekt za zatvorenike jer im šalje poruku da im društvo želi dati drugu priliku.

Izvor: Novi list, 17.12.2009., str.4, Novi list.hr

Ostavite komentar

comments