Početna / Zanimljivosti / Serijal o Tuđmanu neće kolidirati s predsjedničkim izborima

Serijal o Tuđmanu neće kolidirati s predsjedničkim izborima

Hrvatska televizija do kraja godine emitirat će dokumentarni film o prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Scenarist filma je Toni Rajković, a redatelj Krešimir Čokolić, javnosti znan po dokumentarno-igranom serijalu »Osnivači crkvenih redova«.

Uradak o Tuđmanu imat će tri epizode, materijal je trenutno u montaži, a termin prikazivanja odredit će se tako da ne kolidira s predsjedničkim izborima kako se emitiranje ne bi na bilo kakav način krivo tumačilo.

Sam povod snimanja je i desetogodišnjica Tuđmanove smrti, no premda je tematiziranje lika i djela Franje Tuđmana uvijek osjetljive naravi, redatelj Čokolić ne boji se eventulanih negativnih reakcije, kako poklonika prvog hrvatskog predsjednika, tako ni njegovih žestokih kritičara. Jer, kako nam reče ovaj povjesničar po profesiji, nije mu namjera bila o Tuđmanu pričati ni pozitivno ni negativno, već dati pregled Tuđmanovih državničkih vremena, odnosno pregled nastanka države. Tako će kroz seriju o Tuđmanu državniku govoriti očevici i Tuđmanovi suvremenici, poput tadašnjih veleposlanika u Hrvatskoj, ali i povjesničara i analitičara. No, u filmu će biti i Tuđmanovih izjava s obzirom da, kako nam reče Čokolić, Tuđman sam o sebi najbolje govori.

Izvor: Novi list, 15.9.2009., str. 61

Ostavite komentar

comments